A Cobrai Kai nemrégiben vált elérhetővé a Netflixen.

Az 1984-es Karate Kölyök az egyik legmenőbb alkotás volt a zsáner keretei között, színtiszta 80-as évek életérzés a legjobb fajtából. Három és fél évtizeddel később (a köztes folytatásokat és a remake-et felejtsük el) itt a Cobra Kai, Johhny Lawrence szerepében ismét William Zabkával, a Karate Kölyök, Daniel La Russo megformálójaként pedig újfent Ralph Macchioval. A főszereplők megemlítésének sorrendje, illetve maga a sorozat a címe (A Cobra Kai az eredeti műben a rivális karate dojo neve) jól mutatja, hogy ezúttal a másik nézőpontba is betekinthetünk. Példának okáért annak idején generációk szorítottak Daniel La Russonak, hogy meghódítsa Ali Millst. Klasszikus vonalvezetésű, lineáris filmhez megfelelően a néző totálisan azonosult a karate kölyökkel. Most megtudhatjuk, hogy élte meg a történteket a „rosszfiú”, Johnny Lawrence.

A Cobra Kai első két évadja a Youtube Premium saját gyártmánya, de immár a Netflix birtokolja a jogokat, és a harmadik etap már a kaliforniai streamingszolgáltató gondozásában készül. A Karate Kölyök szintén elérhető Netflixen, így érdemes újranézni a Cobra Kai megtekintése előtt.

A két rivális visszatérése mellett, más színészek is feltűnnek korábbi szerepükben, például John Kreese, a Cobra Kai pszichopata alapítójának szerepében újra láthatjuk brillirozni Martin Kovet. Minden adott tehát az önfeledt nosztalgiázáshoz, ami megtörténik, ugyanakkor mégsem. Pontosabban sokkal többet kapunk, mint amire logikusan számíthattunk. A Cobra Kai ugyanis az mellett, hogy tartalmazza a Karate Kölyök minden erényét, jóval többet nyújt klasszikus elődjénél. Társadalomkritika, karakterdráma, egyrészt–másrész attitűd egyaránt fellelhető benne, mégpedig úgy, hogy semmit nem veszít az alapmű frissességéből, szórakoztató értékéből. Az alkotók: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg és Josh Heald elgondolkodtató és lebilincselő történetet raktak le az asztalra, amely valósággal a képernyő elé szegezi a nézőt, akár kötődik a Karate Kölyökhöz, akár nem.

A Cobra Kai első évada felfoghatatlan 100%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes kritkai részén, ami jól jelzi milyen színvonalú alkotással van dolgunk.

Johhny Lawrence (William Zabka) kétszeres All Walley karatebajnok, lecsúszott, középkorú férfiként tengődik. Fiával, Robbieval (Tanner Buchanan) nem találja a közös hangot, a talaj kezd kicsúszni a lába alól, amikor a sors az útjába sodorja Migual Diazt (Xolo Maridueña), akit a tanítványául fogad. A rossz emlékek ellenére Johhny végül úgy dönt, újranyítja a Cobra Kait, a karate dojot, ahol nevelkedett, és ahol a „nincs kegyelem” filozófiája uralkodott. Igyekszik változtatni a szellemiségen, kijavítani egykori mestere hibáit, miközben meg akarja őrizni az amerika karate tökösségét. Amikor összefut az azóta sikeres üzletemberré váló, szintén kétszeres bajnok Daniel La Russoval, rivalizálásuk újraéled. A karatekölyök már családapa, de nem hagyhatja, hogy visszatérjen a Cobra Kai uralma, így itt az ideje a Miyagi Do újraalkotásának is. Ugyanakkor tinédzser lányával, Sammel (Mary Mouser) is foglalkoznia kell, akinek szintén hatása lehet a történésekre.

Értékelés: 10/9

 Képek: TMDb

939 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>