A “mexikói 365 napként” szoktak beszélni a Netflix új sorozatáról, a Bűnös vágyról, pedig igazából szinte semmi közös sincs a két produkcióban. 

Anno úgy alakult, hogy én írtam kritikát a 365 napról, és amikor az a hír járta, hogy a Netflix újabb erotikus tartalommal teszteli a prűdségi szintünket, nem volt kérdés, hogy kié a kritika joga. A szóban forgó sorozat a Bűnös vágy, amelynek pilotjáról itt írtunk, és ez az írás mutatja meg leginkább, hogy miért nehéz egyetlen epizód alapján belőni egy szériát. Az első rész után ugyanis nem biztos, hogy adtam volna neki több esélyt, de mivel “házi feladat” volt, így természetesen folytattam. Gyorsan hozzá is tenném: szerencsére. Az eredetileg Oscuro Deseo címre hallgató sorozat ugyanis nagyon kellemes meglepetés volt, megkockáztatom, kicsit átlag felettinek számít nálam. 

Miről szól a 18 részes széria? Alma tanárnőként dolgozik, van egy lánya, és egy férje, aki magas pozícióban dolgozik, és akiről úgy gondolja, hogy csalja őt. Barátnőjével, Brendával csajos estét tartanak, azzal a megfontolt szándékkal, hogy egyéjszakás kalanddal felejtsék bánatukat. Erre tökéletes alany Dario, akit Alma haza is visz, hogy egész este tornázzon vele. A sorozat eddig a pontig valóban hajaz kicsit a 365 napra, ugyanis sok benne a jól megkoreografált erotikus jelenet, de ezután a történet teljesen más irányt vesz. SPOILER: Brendát másnap holtan találják a fürdőkádban, állítólag öngyilkos lett, felvágta az ereit. Természetesen senki sem hiszi el, hogy ő tette, és nyomozás indul, amelynek fő mozgatórugója Esteban. Ő  nem mellesleg Alma férjének, Solares bírónak a testvére. SPOILER VÉGE. 

Ez az alaphelyzet, amely természetesen részről részre változik. Mindenki gyanús, mindenkiről derülnek ki sötét titkok a múltból, miközben egyre többet tudunk meg a karakterekről. A Bűnös vágy elnevezést nem igazán értem, szerintem kellett egy ütős cím a Netflixnek, hogy elkezdjék az emberek az egészet. Végeredményben kapunk egy erotikus elemeket tartalmazó, 80-as évekbeli krimire hasonlító családi drámát, ahol minden rész végén kicsit máshogy vélekedünk a látottakról. Mi magunk is a nyomozás résztvevői vagyunk, és próbáljuk összerakni a puzzle-t. Szerencsére ezt a fajta feszültséget egészen a végéig fenn tudja tartani, mert bár a 18 rész kicsit soknak tűnt, ha jobban belegondolok, nem nagyon volt üres járat. Nem gondoltam volna, hogy ennyire leköt majd egy mexikói sorozat, de azt vettem észre, hogy jól szórakozom. 

A színészek nem mindig voltak a helyzet magaslatán, néha olyan igazán “szappanoperásan” túljátszották, de persze ez nem meglepő, hiszen ahogy a pilotírásánál is említettem a színészek ismertebb telenovella szereplők, mint Maite Perroni (Árva angyal), Jorge Poza (A macska), Alejandro Speitzer (Senora Acero) és Erik Hayser (Lucia – A sors üldözöttje). Ezeket nem magamtól tudom, hanem a sorok-között.hu-n olvastam, innen is köszönet az információért. Maite Perroni karakterén sok múlik, hiszen ő az egyik főszereplő. Nagyon csinos, ahhoz kétség nem férhet, bár néha az volt az érzésem, hogy topformában levő Erdélyi Mónikát látom a képernyőn. Rajta kívül Dario szerepe kulcsfontosságú, ő teljesen rendben van szerintem, hallani fogunk még róla.

 

Ami a technikai kivitelezést illeti, abban nagyon erős a sorozat. Vannak olyan megoldások, amelyeknél azt gondoltam, hogy „wow”, ilyen például az a rész az erdőben, amikor a kamera körbe-körbe forog, és mindig más karakter jelenik meg. Ezen kívül is több okos húzás is volt, amely azt mutatja, hogy a film készítői valóban profik voltak. Mondhatnánk, hogy na, mégis csak egy Netflix-sorozatról beszélünk a 21. században, de ezt épp azért említettem meg, mert láttunk már furcsa és olcsó megoldásokat is a streamingszolgáltató tartalmainak készítőitől. Itt viszont profi és látványos minden, a zene kifejezetten jó, a betétdalok is belemásznak az ember fülébe, ezen a téren nem lehet panaszunk. 

A sorozatról írtam, hogy jól építkezik, fokozatosan adagolja a feszültséget, jók a visszaemlékezések, sőt kifejezetten tetszik, hogy néhány visszaemlékezést a szereplők máshogy adnak vissza, az ő szemszögükből figyelhetjük a történteket. A Bűnös vágy többször él azzal a megoldással, hogy olyat enged láttatni, amit csak egyik-másik szereplő képzel oda. Ez egy ideig hatásos lehet, de ezt érzésem szerint túlzásba vitték. Voltak olyan jelenetek, amelyek sokkolóak lehettek volna a történet szempontjából, de nagyon jól tudtam, hogy ezt valaki épp csak képzeli vagy álmodja. Ez a fajta arányvesztés sajnos rányomja a bélyegét a sorozatra. 

A végkifejlet egyébként kifejezetten ötletes, és nem titok, hogy készül a második évad is. A 13 okom volt kapcsán többször volt napirenden, hogy lehet-e öngyilkosságot ábrázolni, majd a Netfix úgy döntött, hogy törli azokat a bizonyos felvételeket. A Bűnös vágy kapcsán erről szó sincs. Többször mutatják, premier plánban, ahogy a penge behatol a bőr alá, és kiserken a vér, amely aztán megtölti a fürdőkádat.  Számomra érthetetlen, hogy az egyikben mért engedélyezett, és a másikban miért nem. Én a mellett vagyok, hogy ha ez egy fontos momentum, akkor igenis mutassák meg, rengeteg olyan késport mutattak már a mozi és televíziózás történetében, amely sokkoló vagy ártalmas volt. 

Az Oscuro Deseo egy korrekt kis sorozat lett végeredményben, ha le tudta volna vetkőzni a szappanoperás beütését, akkor egy komoly produkcióval állnánk szemben. Így “csak” egy jó szériát láthattunk, de valamiért biztos vagyok benne, hogy ez a sorozat valamikor a jövőben kapni fog egy remake-t, hollywoodi színészekkel. 

Említettem az összehasonlítást a 365 nappal, ez azonban nem csak azért téves, mert teljesen más ösvényen halad a két produkció, hanem azért is, mert a Bűnös vágy szerintem minden tekintetben felülmúlja a lengyelek szoftpornóját. Lehet úgy is erotikus tartalmat készíteni, hogy a szex ne a cél legyen, hanem csupán egy esztétikus eszköz a történet elmesélésére. A sorozat több fontos témát is érint, de igazán mélyre nem ásnak le. Ilyen többek között a homoszexualitás, a korrupció, a mérgező féltékenység és őrjítő szerelem kérdésköre, a családról kialakított kép fontossága, valamint ami nagyon fontos: felhívja a figyelmet a szociális médiában rejlő veszélyekre. A Bűnös vágyak néha egy erotikusabb You-ra emlékeztetett.

A szériát igazából mindenkinek ajánlanám, több műfajt vonultat fel, és mindenki megtalálhatja benne a neki tetszőt. A végkifejletet nagyon nehéz kitalálni, egy idő után ugyanis olyan szövevényes történetben találjuk magunkat, hogy csak pislogunk, mint Massimo a tengerparton.

A sorozat 18, egyenként nagyjából 34 perc hosszúságú epizódból áll. Spanyol nyelven, magyar felirattal nézhető a Netlixen.

 

Az előzetes:

23182 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>