Szilveszterkor jelent meg a Karatekölyök franchise-t felélesztő Netflix sorozat negyedik évada feliratosan és magyar szinkronnal egyaránt. Annak aki még nem látta javasolt félbeszakítania a cikk olvasását, ugyanis nem fogok spórolni a spoilerekkel.

A harmadik évad zárásaként Daniel LaRusso és Johhny Lawrence összefogott, hogy megállítsa a John Kreese vezette Cobra Kait. Kreese sensei vietnámi harcostársához, a Karatekölyök 3 főgonoszához, Terry Silverhez fordul segítségért. A gazdagok könnyed szórakozásra épülő, felszínes életét élő Silver vonakodik visszatérni, de természetesen nem tud ellenállni a kísértésnek. Tapasztalatát és anyagi lehetőségeit latba vetve szembeszáll a Miyagi-Do és az Eagle Fang szövetségével, hogy a Cobra Kai váljon a völgy első számú karate dojojává. Némi hatalmi harcot követően beáll a sorba Kreese mögé, és együtt felkészítik az 51. All Walley bajnokságra a Robby Keene és Tory Nichols által fémjelzett tiniseregüket. Eközben Daniel és Johhny nehezen tudja összeegyeztetni a különböző harci stílusokat.

Ezen a ponton kiemelném, hogy milyen meglepő mértékben is megy szembe a sorozat a hollywood-i, vagy akár a televíziós klisékkel. Az előző etap zárásában szövetkező ősi riválisoknak minden várakozás szerint, csodás egymásra találás keretében kéne dicső győzelemre vinni az igaz ügyet. Ezzel szemben kicsinyes, mélyen emberi viták során vezet az egyébként szimpatikus karakterek útja a bajnokság felé, mely során időnként közelednek egymáshoz, majd újra távolodnak, imponáló életszerűséggel ábrázolva.

Végül a Miyagi-Do és az Eagle Fang külön indul az All Walley-n, ahol a férfi és női bajnokság mellett technikai versenyen is meg kell mérkőzniük. A gyakorlatokat követően a Cobra Kai kerül előnybe a pontversenyben, így az egyik egyéni bajnoki cím megnyerése elég számukra a végső győzelemhez. Miguel Diaz kiszállása után, a férfi döntőben Eli Moskowitz (Sólyom), a Miyagi-Do színeiben kerül szembe a Cobra Kai harcosával, Robby Keene-vel, aki ugyebár Johhny Lawrence (Eagle Fang) fia. Sólyom, a korábbi Cobra Kai tag, meglepetésre nagy csatában legyőzi Robby-t, amivel előnybe juttatja a Miyagi-Do csapatát. A végső döntés a női döntőre marad, ahol Tory Nichols ellenfele Samantha LaRusso. Daniel és Johhny újra összeborul, beállnak Sam mögé, a készítők előkészítik a katarzist. Aztán újra meghúzzák, azt amiért nem győzöm dícsérni őket. Csavarnak még egyet a történeten, így Tory Nichols és a Cobra Kai nyeri a bajnokságot!

A sorozat a könnyed hangulatot vegyíti továbbá az iskolai zaklatások tűpontos ábrázolásával, egy új karaktert a középpontba állítva. Erről és a befejező rész utolsó perceiben látható végső fordulatról nem írok, tekintettel azokra, akik a tanácsom ellenére azelőtt olvasták el a cikket, hogy megnézték volna az új évadot. Egy olyan évadot, ami továbbra is tartja a színvonalat, és néhány közhelyes monológot leszámítva egyszerre parádésan szórakoztató és kellően elgondolkodtató. Mivel az évadzáró alapján még jópár éven keresztül számíthatunk folytatásokra, csak remélni tudom, hogy az alkotók a jövőben is képesek tartani ezt a szintet.

Cobra Kai – never die!

 

1814 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>