Minden a késedelmi pótlékkal kezdődott… Most, hogy a Netflix a teljes lokalizációval végleg betört a magyar piacra, úgy gondoltuk, talán számotokra is érdekes lehet a streamingszolgáltató történetének áttekintése. Nézzük meg tehát, hogy hogyan is indult, és milyen utat járt be az a cég, amely ma már több mint 140 millió ember mindennapjainak vált a részévé.

Történetünk elején ugorjunk vissza egészen 1997-ig. Ekkor alapította ugyanis Marc Randolph és Reed Hastings a Netflixet. Randolph marketingmenedzserként dolgozott a matematikus Hastings cégénél, a Pure Atriánál. A tulajdonos később az utóbbi cég eladása mellett döntött, mivel ez az üzlet akkoriban a legnagyobb pénzügyi tranzakciónak számított a Szilícium-völgyben, ezért kormányzati engedélyre volt szükség. A két férfi az engedélyre várva ötlötte ki az új cég alapkoncepcióját. A legenda szerint a Netlix ötlete abból indult ki, hogy Hastingsnek késedelmi kamatot kellett fizetnie, ugyanis későn vitte vissza a videótékába az Apollo 13 című filmet. Az új vállalat végül 1998. április 14-én indult el, körülbelül 30 alkalmazottal, és 1000 filmmel.

Így nézett ki az eredeti logó:

nl

A cég életében az első jelentős változás 2006-ban következett, bevezették ugyanis az ajánlásos rendszert, a filmeket a felhasználók értékelései szerint ajánlották az újabb, és újabb nézőknek. Nem sokkal később megindult a fiókok perszonalizációja. A Netflix nemzetközi terjeszkedése 2010-ben kezdődött, az Egyesült Államok határain kívül először Kanadában vált elérhetővé a szolgáltatás. Európában először 2012-ben jelent meg a cég az Egyesült Királyságban, Írországban, Dániában, Norvégiában, Svédországban, és Finnországban. Magyarországon 2016-ban vált elérhetővé a Netflix.

A cég életében 2011 környékén egy kisebb válság következett be, így új ötletekre, új stratégiára volt szükség. A mentőövet végül a saját gyártású, fikciós sorozatok jelentették. Az első nagyobb siker a House of Cards volt, amely több szempontból is mérföldkő a sorozatgyártás történetében. Egyrészt, a főszerepre sikerült egy igazi A-listás sztárt, Kevin Spaceyt leszerződtetni, másrészt a sorozat epizódjai nem heti bontásban, hanem egyszerre kerültek fel a streamingszolgáltató kínálatába. Ezt követően sorra jöttek a sikeresebbnél sikeresebb sorozatok, melyek nemcsak a nézők, hanem a szakma szívét is elnyerték. A legjelentősebb tévés díj, az Emmy évek óta a Netflix és az HBO párharcáról szól.

Ez lett volna a Netflix rövid története, reméljük, tudtunk néhány új információval szolgálni.