A streamingszolgáltatók elkényeztetnek minket a rengeteg tartalommal, de néha – okkal – érezhetjük azt, hogy a mennyiség a minőség rovására megy. Éppen ezért mindig rendkívüli érzés egy olyan sorozatot találni, amely nem átlagos, hanem kiemelkedő és egyedi. A Vongozero – Menekülés a tóhoz egy orosz sorozat, és úgy gondolom, egy kincs a mai felhozatalban. A témában nem váltja meg a világot, de rendkívül hatásosasan és ügyesen felépített, látványos darab. 

Tovább olvasom

A Megvalósulatlan projektek cikksorozatban olyan alkotásokról olvashattok, melyek akár évtizedek után sem készültek el, mégis a tervezés olyan fázisában voltak, hogy akár koncepciós vázlatok, forgatókönyvek, interjúk segítségével rekonstruálható, hogy milyen lett volna, ha mégis sikerül bemutatni. Megannyi ilyen projektről tudunk, jegelésük oka pedig szerteágazó. Van, hogy a stúdió és az alkotók teljesen más koncepciót képzeltek el. Egyes esetekben az újratervezések során teljesen elveszik az eredeti elképzelés. De akad olyan példa is, mikor a kor, az alkalom nem teremtett lehetőséget.

Tovább olvasom

Érdekes párhuzam fedezhető fel a népmesék és a városi legendák között. Mindkettő a kortárs társadalmat aktuálisan foglalkoztató témákat dolgozza fel, a kimondatlan tudatalatti kérdésekre ad feszültségoldó válaszokat, vagy szolgál tanmeséül bizonyos morális felvetésekre. Orális műfajok, a szóbeli továbbadás tartja életben őket, egyszerre lehetnek hátborzongatóak, meghatóak, szólhatnak félelemről, fájdalomról, szerelemről, egy kívánságról, egy tanácsról.

Tovább olvasom