Újabb tematikus listával jelentkezünk.

Most, hogy mindannyian otthon ragadtunk, az utazás egyfajta tiltott gyümölcs lett és jobban vágyunk rá, mint valaha. Természetesen jelenleg sokadlagos szempont az új helyek megismerése ebben a helyzetben. Viszont rengeteg embernek csúszott, sőt akár el is marad a nyaralása, és a kanapé-hűtő-kanapé körút meglepő módon nem adja azt a fajta változatosságot, amire szükségünk lenne.

De mire való a művészet, ha nem arra, hogy olyannal ismertessen meg minket, amire egyébként nem lenne lehetőségünk?

Ezért hoztam ezeket a filmeket, amelyek elkalauzolnak bennetek izgalmas és különleges helyekre, és nehány órára kiragadnak a valóságból.

Természetesen dokumentumfilmekből pontosabb képet kaphatnánk az egyes országokról, de ezekben az alkotásokban inkább az adott hely kultúrájára, hangulatára érezhetünk rá egy picit.
Olyan utazásra invitállak tehát titeket, amihez még a foteletek kényelmét sem kell feladnotok.

Japán
Elveszett jelentés (Lost in Translation) 

Az Oscar-Golden Globe-BAFTA- díjas film Bill Murray és Scarlet Johansson párosával a főszerepben egy romantikus dráma, ami minden érzéknek kellemes. Johansson hozza a tőle várt nem obszcénul, inkább titokzatosan szexi karaktert, Murray neve pedig bármilyen stáblistában garantálja a humort és színvonalat. Kettejük kémiája pedig átitatja az egész filmet. Ez kifejezetten egy olyan romantikus film, ami elé nyugodtan odaültethetjük a pasinkat is, ő sem fog unatkozni. Főleg, mert amint meglátja Bill Murrayt, bekapcsol a Szellemirtó-rajongás és nem lesz ellenvetése.
A filmben Tokió élénk és vibráló városában tehetünk egy sétát, ami európaiként elsőre idegenül hathat, de a végére teljesen beleszeretünk. Pont, ahogy a két főszereplő.

Lost In Translation Intro Scene - YouTube

Új-Zéland
A bálnalovas (Whale Rider)

Ma már rengeteg blockbuster film és sorozat épül gyerekekre, az ő nézőpontjukra, de 2002-ben ez még nem igazán volt divat. Talán ezért is lehet, hogy ezt a művet ugyan több nagy díjra is jelölték, de nem kapta meg őket. Napjainkban valószínűleg másképp értékelnének egy filmet, ami egy olyan kislányról szól, aki szeretne kultúrája patriarchális társadalmából kitörni, és olyan szerepet vállalni a Maori társadalomban, amelyet csak férfiak kaphatnak. A filmben sok, azóta különösen kényessé vált kérdést feszegetnek, de mégsem érződik erőltetettnek vagy erőszakosnak.
Sokkal inkább a Maori kultúra tisztelete és szeretete süt belőle, amiből egyébként remek ízelítőt kaphatunk. Jól jellemzi mindezt, hogy mivel a filmben Keisha Castle-Hughes több olyan dolgot meg is tesz (táncok, kenuzás), amit csak férfiak csinálhatnának, ezért a készítők speciális rituálékat vetettek be, hogy elkerüljék, hogy kislányt rossz szellemek támadják meg emiatt.
Az allegóriákkal díszített, hagyományok előnyeit és hátrányait firtató film csodás kikapcsolódást nyújthat és betekintést enged egy olyan ősi közösségbe, amellyel Európában aligha találkozhatunk.

PopGap #31: Whale Rider (2002)

Erdély, Románia
Szerelempatak (Stream of Love)

Noha Erdély csak pár órányi autóútra van tőlünk, sőt, sokan még mindig országunk részeként gondolnak rá, a mostani helyzetben épp oly elérhetetlen, mint mondjuk Kuala Lumpur.

A Szerelempatak olyan témát dolgoz fel, amivel nemhogy Hollywoodban, de még mélyebb művészfilmekben sem nagyon foglalkoznak. Napjaink társadalmában szinte tabuként, vagy még inkább nemlétezőkét tekintenek rá, pedig valójában ott van. Mégpedig az idős emberek szerelmi élete. A film egy aprócska erdélyi falu egyszerű, de nagyon karakteres lakóin keresztül mutatja be milyen szép is a szépkorú szerelem. A szereplők nem színészek, hús-vér emberek, akik számunka, “modern nyugatiként” arcpirítónak tűnő őszinteséggel és nyersen beszélnek szerelemről, hűségről és szexről. A néző megéli a teljes érzelmi skálát a szégyenlősségtől a hangos kacagáson át a sírásig. Mindeközben pedig olyan tájakon járunk, ami túlzás nélkül lélegzetelállító. A film nemcsak térben, de időben is elrepít minket egy sokkal egyszerűbb, de valószínűleg boldogabb világba.

Stream of Love | Films | Uránia Nemzeti Filmszínház

Mexikó
Frida

Frida Kahlo világhírű festőnőt senkinek sem kell bemutatnunk, de a róla szóló életrajzi film mégis olyan részletekbe enged betekintést, amelyről kevesen tudnak.
A tehetséges fiatal nő életútja szenvedéssel és gyötrelemmel volt kikövezve, de rövid élete alatt sikerült bizonyítania, hogy a művészet nem csak kiutat mutat, de táplálkozni is képes a fájdalomból. A film ugyan nem szolgál sok tájat és a várost bemutató képsorral, de olyan kor- és stílus hűséggel mutatja be a századközepi Mexikót, ami abszolút képes minket elrepíteni a Közép-amerikai országba. Olyannyira, hogy az akadémia ezt több Oscar-díjjal is jutalmazta. Salma Hayek és Alfred Molina remekül mutatják be, hogy hogyan éltek egy tőlünk nagyon más kultúrájú, temperamentumú és ideológiájú országban.

Mexico: How To Vacation In A War Zone IV (With images ...

Világkörüli út
Samsara

Amennyiben készen állunk rá, hogy körülnézzünk “kis világunkban” és elég bátrak vagyunk elhagyni a kijelölt túristautat, emellett pedig erős idegrendszerrel rendelkezünk, mindenképpen érdemes megnézni ezt a filmvilágban egyedülálló, dokumentarista alkotást. Csupán 99 perc, de a gondolkodásunk és az, ahogyan a világra nézünk valószínűleg már sosem lesz olyan, mint másfél órával előtte. A filmet 25 különböző országban, 5 éven át készítették. Elénk tárul minden, ami elől évtizedek óta próbáljuk elfordítani a fejünket, de az is, amit betegesen kutatunk helyette. Jó és rossz, élet és halál.
Maga a Samsara is az élet körforgását jelenti szanszkrit nyelven. Bámulatos képsorokon mutatják be, mennyire messze került az ember a természettől és milyen őrült hajszát folytat maga ellen, hogy táplálni tudja a végtelen mohóságát a mindig többre. Akár materiális, akár spirituális szemlélettel közelítjük meg, a film mindenképpen megosztó lesz, erre azért készüljünk!

Samsara - Movie.hu
  • +1 Mars
    Mentőexpedíció

Ha elegünk van mindenből, és úgy érezzük nem tudunk elég távol kerülni a problémáinktól, legszívesebben a bolygót is itt hagynánk, Hollywoodnak természetesen erre is akad válasza.A 2015-ös blockbuster Matt Damon és Jessica Chastain főszereplésében talán új perspektívába helyezi jelenlegi helyzetünket. Tudjuk, hogy amennyiben Matt Damon megjelenik a filmben, az hétszentség, hogy bárhol is van, onnan őt menteni kell. (Ryan közlegény megmentése, Interstellar, stb).

Nincs ez másképp akkor sem, ha szegény egész a Marsig jut. Mark (Matt Damon) egy vihar miatt elszakad társaitól, akik ezért évekig halottnak hiszik. De, mint tudjuk az élet mindig utat talál, és főhősünk bizony olyan életet alakít ki magának a vörös bolygón, ahol gyakorlatilag mindene megvan a túléléshez, csak emberi társasága nincs. Ez minden introvertált álma!
A film amellett, hogy izgalmas és vicces felütéseivel kiragad minket a melankóliából, jó ötletekkel szolgál arra az esetre is, ha egy esetleges apokalipszis után magunknak kéne megteremtenünk az életkörülményeinket egészen az alapoktól.

Mentőexpedíció / The Martian (2015) - Smoking Barrels

Szerzőnktől

Képek: Youtube, Media Life Crisis, Uránia Filmszínház, Pinterest, Movie.hu, Smoking Barrels

411 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>