2019. novemberében indult útjára a Disney+, amit az egeres cég saját streaming-zászlóshajójának szánt, hogy méltó kihívójává váljon az HBO-nak és a Netflixnek. A szolgáltatások között természetesen eddigi saját gyártású és koprodukcióban készült alkotásaikat nézheti meg a külföldi közönség.

Bár a magyarországi debütálás még még nem körvonalazódott – 2020. vége és 2021. elejére tehető a premier – szeretnénk, ha az itthoni nézők is motiváltan csatlakoznának a szolgáltatáshoz.

Ennek apropóján készítettünk egy toplistát a szerkesztőség kedvenc animációs filmjeiből, hisz mégiscsak azok adják a Disney esszenciáját.

Következzen a 10 legjobb Disney animációs film:

10. Jégvarázs (Frozen – 2013) I IMDb

Utolsó helyen végzett, de nem utolsó sorban. A Jégvarázs több szempontból is különleges darab. Nem egy színtiszta adaptáció, hisz felismerhetőek Hans Christian Andersen A hókirálynő klasszikusának nyomai, ötvözi a cselekményt és a kontextust a Disney új hullámú üzenetével; nem a szerelem az egyetlen út a boldogsághoz és szeretethez.

9. A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast – 1991) I IMDb

Az egeres cég előszeretettel dolgozott fel klasszikus meséket. A nárcizmusa miatt megbüntetett és magányra ítéltetett herceg felnövéstörténete, boldogságra találása sokunk kedvenc gyerekkori élménye volt.

8. Micimackó (Winnie the Pooh – 2011) I IMDb

A. A. Milne meséjét megannyiszor vette elő az évtizedek során a cég. Eleinte rövidfilm gyűjteményeket, majd eredeti történeteket mutattak be a jól ismert szereplőkkel, 2011-ben viszont teljes egészében dolgozták fel a regényt.

7. Csipkerózsika (Sleeping Beauty – 1959) I IMDb

Még klasszikus technikával készült, ezért több évbe telt, míg bemutathatták a végeredményt. De megérte minden munkába fektetett perce, hisz látványával, Csajkovszkij fantasztikus zenéjével feledhetetlen klasszikussá vált.

6. Mackótestvér (Brother Bear – 2003) I IMDb

Meglepően alulértékelt darab, mégis előkelő helyen végzett közös listánkról. Nem csoda, hisz testvériség, megbocsájtás és védelmezés kontextusában kitűnik a többi animációs film cselekménye közül.

5. Alíz Csodaországban (Alice in Wonderland – 1951) I IMDb

Lewis Carroll örökérvényű klasszikust teremtett Csodaország megalkotásával. A Disney feldolgozás van olyan vibráló, nonszensz,mégis magával ragadó, mint az alapmű, éppen ezért imádjuk mi is.

4. 101 kiskutya (One Hundred and One Dalmatians – 1961) I IMDb

A Disney animációs filmek egyik legnagyobb erénye, hogy remek gonosztevőket alkottak. Karizmatikusak, az ő betétdalaik a legemlékezetesebbek között vannak, kellően teátrálisak, nem egy esetben árnyaltak. A megalomán, divatőrült Szörnyella De Frászt sem fogjuk soha elfelejteni szarkasztikus egysorosaival.

3. Vaiana (Moana – 2016) I IMDb

Az egyik legfrissebb darab. Ezúttal minden motívum szakított a klasszikus elemekkel és, bár természetesen ezúttal is megjelennek mitikus, csodás vonások, összehatásában igazán emberi marad.

2. Aladdin (1992) I IMDb

Az Ezeregyéjszaka meséi nyomán készült film az arab világba kalauzol bennünket. Még ennyi év után is olyan nézni, mintha mi is megdörzsöltük volna a dzsinn lámpáját, hogy különböző csodák szemtanúi legyünk.

1. A kis hableány (The Little Mermaid – 1989) I IMDb

Annak ellenére, hogy igencsak átírták Andersen klasszikusát, megváltoztatva annak atmoszféráját és üzenetét, A kis hableány szívet melengető zene. Fantasztikus látvány, zseniális betétdalok és remek karakterek jellemzik. Nem véletlenül lett a szerkesztőségi kedvencünk.

Képek forrása: TMDb, Pinterest, Letterboxd

1390 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>