Ez alkalommal egy tematikus listával jelentkezünk.

A koronavírus miatt elrendelték a mozik nézőszám korlátozását, illetve többek között iskolák bezárását. Komoly világjárvánnyal nézünk szembe, és ez már kihatással van mindennapjainkra is. Visszatérve a mozikra, a nyitva tartásukra, nincs sok értelme már nyitva lenni: A stúdiók eltoltak minden filmpremiert, hivatalosan a Mulant, az Új mutásokat, a Hang nélkül folytatását, a Kémecskémet, a Halálos Iramban 9-et, illetve a Nincs idő meghalni című James Bond- filmet. Amíg ezekre várunk, meglesünk jó néhány vírusos filmet, melyek hangulatosak és nagyon izgalmasak, sőt, bizonyos alkotások a vírus terjedési folyamatának különböző fázisait is reálisan ábrázolják! Nézzük hát listánkat! 


X-Akták: 10.évad 6.rész 

Az első, amit ajánlunk nektek, nem film, viszont egy zseniális járványtörténet. Az X-Akták 10. évadának utolsó epizódja – ami a 11.évad fényében csupán egy vízió volt – lehengerlő, és feszes része a sorozatnak, amiben hirtelen szabadul el a pokol, a kórházak dugig lesznek, tarthatatlan állapot uralkodik, de Dana Scully és csapata próbálja megtalálni az ellenszert, ami már szinte biztos, hogy nem készül el időben. Az utolsó jelenet maga a csoda, ugyanakkor hatalmas problémát jelentett akkor még, hogy az alkotók konkrétan egy ekkora cliffhangerrel akarták lezárni az egész sorozatot. Ha lezárásnak nem, fertőzés történetnek mindenképp megérős háromnegyed óra!


Fertőzés:

2011-ben érkezett egy film, amiben egy Hong Kongból hazatért hölgy beteg lesz és meghal. Noha az orvosok nem tudják a halál igazi okát, elkezd több ember is hasonlóan járni. Világjárvány tőr ki, rengeteg halott és még több haldokló beteg. Miközben egy doktornő a fertőzés forrását keresi, az országok kezdenek konkrétan széthullani. Feszes és érdekfeszítő film ez, ami ugyanolyan zseniális, mint a színészei, a klisés története ellenére. Azonban az biztos, hogy ilyen realisztikus ábrázolással még nem dolgoztak fel egy világjárványt.
 

Az Útvesztő-filmek:

Noha az Útvesztő- sorozat mozis feldolgozásai talán nyomába sem érnek a könyvek színvonalának, talán az első rész a legnézhetőbb. Azonban az még egy fantasy, a vírussal foglalkozó epizód sokkal inkább a Tűzpróba. Nyilván nem ez lett a filmtörténet legjobb darabja, de azt, hogy a világot hogy kikezdte egy járvány, azt remekül bemutatja. Sokkal inkább a következményről szól, arról, hogy mi lett a világunkkal miután a járvány pusztított. Posztapokaliptikus hangulat garantált!


 Legenda vagyok:

Will Smith remek színész, aki rengeteg zsánerben bizonyított már, és bizony, a Legenda vagyok egy olyan szokatlan film, amiben teljességgel megállja a helyét a színész. Az Útvesztő- Tűzpróbához hasonlóan ez a mozifilm is a járvány következményét mutatta be. Remek hangulatú, izgalmas karakterekkel tarkított posztapokaliptikus mozi ez, amit nem lehet kihagyni, ha a témában keresünk néznivalót!


28 nappal később:

A 20th Century Fox egy remek horrort hozott tető alá a 28 nappal később képében, amely épp annyira feszes, izgalmas és véres, amilyennek lennie kell. A zombis történet mindig elcsépeltnek hat, de ebben a kontextusban teljesen más a helyzet. A 28 nappal később nem egy egyszer használatos zombisztori, hiszen a Fox folytatást is kreált neki, a 28 héttel később címmel, ami nem hazudtolta meg elődjét. Az előzetes információk szerint simán elképzelhető, hogy valamikor a jövőben trilógiává nőheti ki magát a sztori, és egy ilyen filmet nem csak ezen nehéz időkben hangulatos megnézni, de bármikor szívesen fogadunk.


Z világháború:

Brad Pitt 2013-ban egy gigászi zombi filmmel jelentkezett, ami stílusos és epikus volt egyaránt. A színészek, és főleg Pitt zseniális alakítás nyújtottak, mindehhez asszisztált egy pofás forgatókönyv, ami egy klassz mozit eredményezett. A járvány kirobbanása és megfékezésének megpróbálása egy kihagyhatatlan darab a zsánerben, melynek rengeteg kulcs jelenete évekig kísérti a nézőit.


Kaptár-filmek:

Nos, a Kaptárt feltehetően nem kell senkinek sem bemutatni. A legismertebb járványos sztori, nem csak mozirajongók számára, hanem a játék kedvelőinek is. Az, hogy a Kaptár széria mikor tévedt el, az jó kérdés, mi még a Kaptár – Túlvilág című 4. felvonásig egészen kedveltük, de az 5.és 6.fejezet konkrétan a franchise szégyenévé avanzsált.


Rec:

A Rec egy olyan film, amit megtekintése kezdetekor legszívesebben elkapcsolnánk, de mikor megindul a found footoge műsör, fogalmunk sincs arról, milyen katartikus élmény vár ránk az elkövetkezendő 70 percben. Bizony ám, rövid film a Rec, de annál feszültebb, kilátástalanabb, izgalmasabb és félelmetesebb. Horrorrajongóknak kötelező darab, de aki egy vírus kirobbanását szeretné nyomon követni, egy lehetetlen karantént, annak is remek választás ez a székhez ragasztó alkotás, reméljük sosem lesz hasonlóban sem részünk.


Nos ezeket a filmeket ajánlanánk mindenképpen, ha éppen vírusos témában kívántok elmélyedni. Néhány, a listáról lemaradó címet még felsorolunk a továbbiakban, ezek szintén kiérdemelhetik a figyelmeteket: A vírus, illetve a 12 majom című alkotás is remek választás lehet. A  Hétköznapi pár,  Az utolsó ember a Földön úgyszintén, vagy éppen ha valami elvontabbra, kevésbé realisztikus vágyatok van, akkor annyit mondunk, hogy Majmok bolygója!

Mindenképpen vigyázzatok magatokra és egymásra, kerüljétek a tömeget, és legyetek óvatosak! Reméljük, minél hamarabb járhatunk újra koncertre, rendezvényre, illetve moziba! Addig is jó mozizást kívánunk a négy fal között!

Képek: MAFAB, Port.hu

Írta: Kristóf József

472 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>