A Screen Rant szerkesztője, Paolo Alfar listázta mindezeket, ennek az írásnak a fordítása olvasható az alábbiakban.

A Stranger Things vitán felül a Netflix egyik legnépszerűbb produkciója, a negyedik évadot is hatalmas várakozás előzi meg. A sorozatra eddig is jellemző volt, hogy különböző easter eggekkel, ötletes képi megoldásokkal kedveztek a 80-as évek kedvelőinek. Következő írásunkban összegyűjtöttük, melyek azok a kultikus filmek, sorozatok, esetleg történelmi események, melyeknek felbukkanását a leginkább üdvözölnénk a Stranger Things negyedik évadában.

Alf:

Paul Fusco és Tom Patchett sorozata 1986 és 1990 között futott az Egyesült Államokban, összesen négy évadot élt meg. A széria főszereplője egy Alf nevű földönkívüli volt, aki a planétára érkezés után a Tanner családnál talált otthonra. Az alapvetően humoros hangvételű széria befejezése a legtöbb nézőt megdöbbentette, így nem lenne meglepő, ha a Duffer fivérek is látnának benne fantáziát.

Alf

A herceg menyasszonya:

Megjelenése idején A herceg menyasszonya nem volt különösebben nagy siker, később azonban valóságos kultstátuszba emelkedett az alkotás. Rob Reiner filmje egy szegény földműves fiú történetét meséli el, aki igyekszik megvédeni szíve választottját a gonosz hercegtől. A műből számtalan helyen idézték már, a karakterek kifejezetten nagy népszerűségnek örvendtek, így nem lenne meglepő, ha főhőseink is ismernék és szeretnék a sztorit.

A herceg menyasszonya (1987) | Teljes filmadatlap | Mafab.hu

Halálos fegyver:

Shane Black és Richard Donner filmje a 80-as évek végének emblematikus buddy movie-ja, mely ikonikus sztárt csinált Mel Gibsonból és Danny Gloverből, az alkotás pedig annyira sikeres lett, hogy három folytatást is megélt. Párbeszédeit a mai napig számtalan helyen idézik, így meglepő lenne, ha a Stranger Thingsbe valamilyen formában ne kerülne be egy erre vonatkozó utalás.

Készül a Halálos fegyver 5. része?

Ronald Reagan:

Ronald Reagan 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok elnöke, népszerűsége pedig töretlen volt a korszak folyamán. Sajátos politikája igencsak mély nyomot hagyott a tengerentúli társadalomban, ráadásul, a Vissza a jövőbe filmek is utaltak az elnökre, kézenfekvő lenne tehát, hogy a politikus feltűnjön a sikeres Netflix-szériában is.

Ronald Reagan | Biography, Facts, & Accomplishments | Britannica

Rövidzárlat:

Bár nem volt hatalmas siker a Rövidzárlat című film, mégis ez a 80-as évek egyik emblematikus sci-fi vígjátéka, azt pedig tudjuk, hogy főhőseink igencsak nagy rajongói a tudományos fantasztikumnak. Az alkotást John Badham rendezte, és egy életre kelő robotról, Johnny 5-ról szól.

Rövidzárlat

Max Headroom:

Az Egyesült Államokban 1987-ben indult útjára a Max Headroom című sorozat, amely igencsak nagy port kavart. A széria leginkább a mediatizált társadalom és az egyre élesedő televíziós verseny kritikájaként szolgált, így kellően reprezentálja a korszellemet.

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét ...

A légy:

David Cronenberg hatalmas sikerű horrora egy feltalálóról szól, aki az általa készített teleportálógép révén szörnyeteggé válik. A film olyan színészeket ismertetett meg a nagyközönséggel, mint Geena Davis vagy Jeff Goldblum, sőt a rendező nevéhez is több remek film fűződött a későbbiekben. A légy maszkmestereit Oscar-díjjal is jutalmazták.

10 meglepő édekesség A légy című filmről - Mafab.hu

A Challenger-katasztrófa:

1986. január 28-án a Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel az indulás után megsemmisült, a fedélzeten lévő hét űrhajós életét vesztette. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a tragédiát az egyik tömítőgyűrű meghibásodása okozta. A 80-as évek végének egyik legemblematikusabb pillanata szintén hűen reprezentálja a kort, így megemlítése logikus lenne a sorozatban.

A Challenger-katasztrófa – Látószög

Meglógtam a Ferrarival:

A coming of age-filmek egyik veteránja, John Hughes álmodta vászonra ezt a történetet, melyben Matthew Broderick rabolja el a hölgyek szívét. Ferris Bueller egy napon úgy dönt, hogy iskola helyett szerelmével és legjobb barátjával a városba szökik, ahol aztán mindenféle örült kaland következik. Főhőseink épp lázadó korszakukat élik, hogy nem lenne meglepő, ha találkoznának ezzel a filmmel.

Meglógtam a Ferrarival

Fordította: Vigh Martin

Képek: Port.hu, Mafab, Promotions.hu, Britannica, Múlt-kor, Látószög, Dovenyi.hu, The Sun

A cikk forrása: https://screenrant.com/stranger-things-pop-culture-references-season-4/

 

793 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>