Folytatjuk a szinkron világát bemutató sorozatunkat, ez alkalommal Tóth Márknak tettünk fel néhány kérdést. Szóba került többek között a szinkronszínész karakterhez fűződő viszonya, illetve az is, milyen érzés ilyen fiatalon bekerülni ebbe a szakmába.

Netflixmánia( később N.:):Kezdjük rögtön a legelején, hogyan kerültél kapcsolatba a szinkronnal?

Tóth Márk (később T. M): A szinkron világába minden ismeret nélkül csöppentem bele. Egy általános iskolai osztálytársam által kerültem be egy stúdióba, ahol a lány apukája dolgozott. Az első munkám viszonylag apróbb szerep volt, körübelül két mondattal, de nekem nagyon megtetszett,és elkezdtem érdeklődni iránta. Próbáltam minél jobban elvégezni a munkákat. Időről időre egyre gyakrabban hívtak. Idővel már nem csak egy hanem több stúdióban is dolgoztam. Életem legjobb döntése volt, hogy elkezdtem csinálni, mert nagyon élvezem!

N: A környezeted először biztosan csodálkozott, mikor megtudta, mivel foglalkozol. Hogyan reagáltak a rokonaid, illetve az iskolatársaid?

T. M: Mivel egy osztálytársamon keresztül ismertem meg ezt az egész ipart, így a többieket már nem érte meglepetésként, de tavaly óta egy gimnáziumban tanulok, és az összes körülöttem lévő embert meglepetésként érte, mikor meséltem az egész folyamatról és hasonlókról egy kicsit. Azóta több mozifilmben és sorozatban voltam szinkronhang, és ezek eléggé közkedvelt műsorok az én korombeliek számára. Sok ismerősöm nézi az adott sorozatot, vagy akár látta a filmet, és nagyon jól esik ilyenkor egy-egy pozitív megjegyzés tőlük. Szerintük is nagyszerű amit csinálok, és ez is egy nagyon érdekes téma lehet, ha éppen szóba kerül.

N:Melyik volt eddig a kedvenc munkád?

T. M: Az eddigi kedvenc munkám a Stranger Things, mert ebben a sorozatban tudtam eddig a legjobban azonosulni a karakteremmel. Egy tipikus tinédzser srác, aki szeret a barátaival lógni, és folyton szivatják egymást. Ezen kívül az összes felvétel alatt vicces és vidám volt a hangulat, illetve nagyon jó a kapcsolatom azokkal, akikkel együtt dolgoztam, úgyhogy ez is dobott az egészen. Emellett, mint szerep, a Deadpool 2-ben Tűzököl karaktere, és az AZ mindkét részében Stanley Uris hangja volt, amiket nagyon szerettem csinálni  és élveztem.

N: Térjünk akkor át a Stranger Thingsre, a sorozat 2016-ban indult, mára pedig az egyik legnépszerűbb produkcióvá vált. Hallottatok korábban a sorozatról, esetleg néztétek-e, vagy teljesen ismeretlenül csöppentetek bele?

T.M: Nagyon sokat hallottam a sorozatról, de nem néztem előtte. Sok osztálytársam mesélt róla, és csak jókat hallottam róla, de valamiért ellenálltam a kísértésnek hogy megnézzem. Illetve a felvétel alatt nagyon sokat láttam belőle, és meg kell hagyni tényleg szuper sorozat.

N: Mit gondolsz, mi lehet a sorozat sikerének a titka?

T.M: A sorozatot a készítők nagyon jól eltalálták, hiszen a fiatalok életéről szól, ugyan nem túl mindennapi. És egyaránt az idősebbeknek is egy felemelő élmény lehet a sorozat, mert a nyolcvanas évek körül játszódik, és sok olyan dolog jelenik meg, amely ennek az időszaknak a jellegzetessége, mind az öltözködésben mind a helyszínekben.

N: A Netflix idén kezdett nagyobb mennyiségben szinkronokat készíteni, szakmai berkekben lehetett már arról tudni, hogy mire készül a streaming szolgáltató, vagy titeket is meglepetésként ért az idei „boom“?

T.M: Engem teljesen meglepetésként ért az egész, hogy ennyi sorozathoz és filmhez készül magyar szinkron a Netflix-en belül. Szerintem ez egy nagyon pozitív dolog, hiszen sokkal jobb, hogy nem a feliratot kell figyelni, vagy legalább is foglalkozni vele annyit, hanem a saját nyelvünkön nézhetjük ezeket.

N: Hogyan kaptad meg a szerepet, volt-e esetleg casting?

T.M: Természetesen volt casting, és ilyenkor mindig nagy öröm hogy én kapom a szerepet. Főleg hogy ez egy ismert sorozat volt így nagyjából tudtam miről szól és hihetetlenül boldog voltam, hogy én lehettem a magyar hangja Lucas karakterének.

N: Hogyan viszonyulsz a karakteredhez?

T.M: Én nagyon jól azonosultam vele, hiszen sok hasonló dolog van bennem, és Lucas karakterében. Hasonló kaliberű emberek vagyunk jellemben. Ő is egy jófej vicces srác, aki szereti a barátaival tölteni az időt. Kicsit nagyképű, de mégis szerethető figura.

N: Bár nem a színészek munkájához kapcsolódik, de nagyon érdekel, hogy hogyan birkózott meg a stáb az olyan nehezen lefordítható kifejezésekkel, mint az „Upside Down“, vagy a „Mindflayer“? Sokat küzdöttetek ezekkel?

T.M: Elég furcsa ezeket a szavakat lefordítani, hisz nincs tökéletes magyar megfelelőjük. Több ötlet is volt, például az „Upside Down” kifejezésre a „tótágas” és a „hellyel lefelé” is szóba jött, de végül az utóbbi lett, amit használtunk a sorozat folyamán. 

N: A harmadik évad júliusban debütált, ennélfogva talán kicsit ti is részesültetek abból a hype-ból, ami a sorozatot övezi. Voltak ismerősök, barátok, esetleg családta-gok, akiktől pozitív visszajelzést kaptatok?

T.M: Elég rendesen beharangozták a harmadik évadot. Sok ismerősöm tűkön ülve várta, és sok kérdést kaptam, hogy milyen lesz és hasonlók, de ezekre a kérdésekre nem adhattam választ.

N: Mit gondoltok, mi lehet a sorozat jövője.A készítők korábbi nyilatkozatai szerint le-het, hogy a következő lesz az utolsó évad. Mi a véleményetek, merre haladhat tovább a sztori?

Én nagyon remélem, hogy lesz folytatása a sorozatnak, mert nagyon élveztem a forgatásokat. Hogy milyen irányba fog menni a sorozat, vagy hogy hogyan viszik tovább a szálakat, arról nincs sok ötletem, de biztos vagyok benne, hogy ha lesz negyedik évad, az is ilyen szórakoztató, és nagyszerű lesz. Én nagyon várom a folytatást.

Köszönjük szépen az interjút!

1044 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>