A tegnapi napon hivatalossá vált, hogy a Netflix folytatja az egyik legnépszerűbb sorozatát, a Stranger Thingset. Nagy tehát az öröm a rajongók körében, nem tagadom, velem is madarat lehetett fogatni tegnap. Van azonban egy jelenség, pontosabban egy beszédtéma a széria kapcsán, mellyel kapcsolatban a véleményem markánsan eltér a mainstream narratívától.

Nem burkolózom tovább a már sokszor megénekelt balladai félhomályba, kimondom, hogy nem örülnék annak,  ha Hopper visszatérne. Ki is fejteném röviden, hogy miért.

Mindenek előtt leszögezném, hogy pontosan megértem, hogy az emberek többsége miért szeretné a seriffet újra látni. Hopper egy remek karakter, David Harbour pedig egy fantasztikus színész. Mégis azt gondolom azonban, hogy nem szolgálná a sorozat érdekeit a figura visszahozása. Elhitetni, hogy az egyik kedvenc szereplőnk elhunyt, majd a következő évad elején visszahozni őt, nos ez az egyik legelcsépeltebb dramaturgiai fogás. A Duffer tesók egészen egyszerűen jobb írók annál, mint hogy egy ilyen toposzhoz kelljen nyúlniuk.

A másik, talán ennél is erősebb érvem pedig az, hogy Hopper kapott egy tökéletes lezárást, mely sokat vesztene az erejéből egy esetleges visszahozatal esetén. Alapvetően nagyon ritkán érzékenyülök el filmjeleneten(vagy, ha igen, akkor óriási kedvencekról van szó, pl: Patricia Arquette kiborulása a Sráckorban), de ahogy El olvasta kedvenc seriffünk búcsúsorait, az több alkalommal előhozott néhány könnycseppet a szemem sarkában. Ennek a jelenetnek az ereje pont az elengedés érzésében rejlik. Kár lenne mindezt anulálni Hopper újbóli feltűnésével.

A harmadik szempont pedig, ha mindezt David Harbour karakterének szemszögéből nézzük, kijelenthető, hogy a figura karakterfejlődését tökéletesen végigvitték az alkotók. Hopper igazi keresztje a lánya elvesztése volt, Eleven megismerésével azonban kapott egy újabb esélyt az élettől, mellyel élni is tudott, kvázi elérte a feloldozást.

Röviden ezek lettek volna a meglátásaim, azonban az írást vitaindítónak szánom, ha van kedvetek, ti is írjátok meg a véleményeteket.

Vigh Martin

572 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>