Cikksorozatunk első részében visszatérünk a kályhához, bemutatjuk, hogy hogyan is kezdődött minden.

A Harry Potter mára popkulturális mérföldkőnek számít, a könyvek és a filmek népszerűsége gyakorlatilag felfoghatatlan. Sokan próbálták már megfejteni a művek sikerének titkát, a fantasztikus történet, a varázsvilág misztikuma, az ismerős, minden kultúrába beágyazott biblikus és népmesei motívumok valószínűleg mind-mind fontos elemét képzik a mítosznak. Ahhoz pedig, hogy valójában megértsük a történetet, elengedhetetlen J.K. Rowling életének vizsgálata, az alkotó, az író ugyanis sohasem függetleníthető a műtől. Ahogy Babits Mihály fogalmaz A lírikus epilógja című költeményében: “Csak én birok versemnek hőse lenni”. Tekintsük tehát át J. K. Rowling életét, azokra a pontokra, eseményekre külön kitérve, melyek visszaköszönnek Harry történetében is.

Joanne Rowling 1965-ben Yate városában látta meg a napvilágot, írói nevének “K” betűjét nagymamájától “kölcsönözte”. Érdekesség, hogy szülei egy, a King’s Crossról induló vonaton találkoztak. Gyermekkorában gyakran olvasott fantasy történeteket, néhány évvel később Jessica Mitford angol írónő lett Rowling hősnője. A nehéz gyermekkor elemei szintén megjelennek Harry történetében, Hermione alakját például a szerző saját, tizenegy evés énje ihlette. A szülők rossz kapcsolata( Rowling szülei egy idő nem is beszéltek egymással, a családban feszült légkör uralkodott, az édesanyánál idegrendszeri rendellenességeket diagnosztizáltak) szintén visszatérő motívum a könyvsorozatban. Rowling tizenéves korában ismerkedett meg legjobb barátjával, Sean Harrisszel, akinek Ford Angliája ihlette a Weasley család repülő autóját.

Egyetemi tanulmányait a világhírű exeteri egyetemen kezdte Joanne( kevesen tudják, de Oxfordba is felvételizett, oda azonban nem vették fel), francia nyelvet és antik kultúrát hallgatott. Az egyik tanára így jellemezte őt ekkortájt:

Szenvedélyes szellemű diák, akinek különös ismertetőjegyei fekete haja és farmerdzsekije voltak. Versengő természet, aki minden feladatban igyekszik a legjobban teljesíteni.

Egy év párizsi kitérő után 1988-ban diplomázott, az egyetemen Pegasus című lapjába pedig a következő, igencsak ironikus címen írt esszét búcsúzásként: Ismételje meg kérem, hogy mi is volt annak a nimfának a neve? Vagy talán mit sem ért ez az antik kultúra tanulmányozása?

Ezt követően az Amnesty Internationelnél dolgozott titkárnőként, a Harry Potter ötlete egy pedig egy vonatra való hosszas várakozás során született meg az írónő fejében. Elmondása szerint, ahogy hazaért, hozzá is kezdett az íráshoz. Ekkortájt hunyt el Rowling édesanyja, az ebből fakadó gyász pedig erőteljesen hozzájárult Harry történetének tragikumához. Joanne ezt követően Portugáliába költözött, ahol megismerkedett későbbi férjével, a házasság azonban borzasztó véget ért. Az írónő életének kutatói gyanítják, hogy férje bántalmazta is Rowlingot, azonban ezt a nyilvánosság előtt senki sem erősítette meg. Ez az időszak mély depresszióba taszította az ekkor már eggyermekes édesanyát, saját elmondásai szerint a dementorok az ő ekkortájt jelentkező félelmeit, szorongását jelképezik.

A kiadók első körben nem találtak kiemelkedőnek a Harry Potter-műveket, a nyelvezetet túl bonyolultnak, a történetet túl szövevényesnek tartották, azonban végül mégis zöld utat kapott a publikáció, ebben a legenda szerint nagy szerepe volt  Alice Newtonnak, a Bloomsbury kiadó vezérigazgatójának kislánya ugyanis találkozott az első fejezet kéziratával, ezután pedig rögtön követelte édesapjától a folytatást is. A történet többi részét már ismerjük, a könyvek elképesztő példányszámban keltek el, számtalan nyelvre fordították le őket( a magyar fordítás Tóth Tamás Boldizsár kiváló munkáját dicséri). Rowling viszonya ezután sem volt felhőtlen a kiadókkal, divatos kifejezéssel élve többször kerültek “kreatív nézeteltérésbe”. Az írónőnek azóta több más műfajú műve is megjelent, ( ilyenek például az Átmeneti üresedés, a Kakukkszó, a Selyemhernyó, illetve a Gonosz pálya című kötetek) ezeket általában álnéven publikálta. A BBC több más írásából is forgatott már sorozatot.

A Harry Potter könyvek hatását meghatározni is nehéz. Az egészen bizonyos, hogy generációk sora talált rá újra az olvasásra, gyermekek ezrei köteleződtek el a könyvek mellett. Ezen felül kutatások igazolták, hogy a művek egyfajta értékrendet is közvetítenek( kiderült például, hogy a Harry Potter rajongói általában liberálisabbak, elfogadóbbak, és nem szeretik Donald Trumpot) . Az élményekért pedig feltétlenül hálásak lehetünk J. K. Rowlingnak, reméljük, jelen cikkünkkel sikerült őt némileg közelebb hozni az olvasókhoz.

Vigh Martin

Képek: J.K. Rowling, ContextUs, Hotcars

Forráso: Forbes, Wikipédia vonatkozó szócikkei, biography.com írásai

774 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>