Sajnos előfordulhat, hogy a fiókodat feltörik, meghackelik, eltulajdonítják. Ilyenkor az első gondolat, hogy „atyaég”, mi lesz most? Mi lesz a banki adatokkal, jelszóval, e-mail-címmel stb.

Az első legfontosabb teendő: egy nagy lélegzetet venni, és megnyugodni. A Netflix-fiókoddal kapcsolatos belépési probléma nem a legrosszabb dolog, ami történhet veled, ráadásul van rá megoldás. Nézzük mely forgatókönyvek esetén mi a teendő.

1. forgatókönyv

Úgy gondolod, hogy egy idegen is használja veled a Netflixet? Erről nagyon könnyen tudomást szerezhetsz.  

Lépj be a fiókodba. Ezen belül pedig keresd meg a „Legutóbbi streaming tevékenység az eszközön” menüpontot.

Screenshot 2020-01-10 01.22.53

Ha erre rákattintasz, akkor valami hasonlót kell látnod:

Screenshot 2020-01-10 01.25.11.png

Jól látható, hogy a Netflix fontos adatokat mutat meg neked a legutóbbi aktivitásoddal kapcsolatban. Ilyen például az eszköz neve (amelyet a Netflixhez használtál), hogy honnan és mikor jelentkeztél be, IP-cím.

Ha itt olyan adatokat találsz, amely nem rád jellemző, akkor esélyes, hogy valaki titokban használja a te Netflix-fiókodat.

A megoldás: változtasd meg a jelszavadat! Fontos, hogy az összes általad használt eszközön kijelentkezz. Ezután nincs más dolgod, mint bejelentkezni, és ezután csak azok tudják használni a fiókodat, akiknek megadtad az új jelszót.

2. forgatókönyv

Jelszó visszaállítása. Néha előfordulhat, hogy kapsz egy e-mailt a Netflixtől, hogy állítsd be a jelszavadat. Ez akkor szokott előfordulni, ha gyanús fiókaktivitásokat “lát” a rendszer vagy vírustámadásnak vagy kitéve. A Netflix informál arról, hogy meg kell változtatnod a jelszavadat vagyis jelszót kell megadnod. Ezt e-mailen és telefonon keresztül is elvégezheted. Az új jelszavadnak különböznie kell az előzőtől. Amint megváltoztattad a jelszavad, az összes olyan eszközről ki kell jelentkezned, amelybe be voltál jelentkezve. Ez néha nyolc óra hosszat is eltarthat.

3. forgatókönyv

Az e-mailcímedet nem ismeri fel a rendszer. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy valószínűleg “ellopták” a fiókodat. Természetesen ez a legrosszabb eshetőség, ugyanakkor ennél sem kell kétségbe esni.

Ebben az esetben nem tudsz belépni a Netflixbe-rendszerébe, holott regisztrált felhasználó vagy, az e-mailcímedet sem ismeri fel a platform.  Ha a többi felhasználó sem tud belépni a Netflixre, akkor biztos lehetsz abban, hogy a fiókodat meghackelték, vagyis feltörték. A probléma ilyenkor az, hogy a rendszer számára úgy néz ki, hogy az e-mail-címedhez nem tartozik fiók, ezáltal új jelszót sem tudsz kérni. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha hívod a Netflix segélyvonalát. Ezen a hotline-on keresztül 9-22 óráig egy ügyfélszolgálatost tudsz elérni, aki tud segíteni neked.

Ez a telefonszám így néz ki:  0800-724-0697

Ne feledd, több mint valószínű, hogy a kommunikáció angol nyelven történik majd. Ha nem beszélsz angolul, az sem gond, kérd meg az egyik ismerősödet, aki beszéli a nyelvet.

A support, vagyis ügyfélszolgálatos az adataid alapján be tudja azonosítani, hogy hol a probléma forrása.  A hackerek ilyenkor egy másik e-mailcímet kapcsolnak a “lopott” fiókhoz. Néhány másodperc alatt azonban te kapsz egy új e-mailt, és vissza tudod állítani a jelszavadat, ezáltal visszakapod a saját fiókodat. Ha megkaptad az új jelszót, azzal minden egyes eszközön be kell jelentkezned.

Néhány fontos információ a témával kapcsolatban. Ezek megtalálhatók egyébként a Netflix oldalán is

A fiókod biztonságának megőrzése érdekében minden esetben e-mailben értesítünk, ha új eszközről jelentkeznek be a Netflix fiókodba. A bejelentkezés helyszíne nem biztos, hogy pontosan megegyezik a tényleges tartózkodási helyeddel, mert a kijelzett helyet az eszközöd IP címe határozza meg, míg a kijelzett idő a bejelentkezés helyének idejét mutatja. Ha nem te jelentkeztél be, azt javasoljuk, hogy azonnal változtasd meg a jelszavad.

Gyanús e-mailt vagy szöveges üzenetet kaptál állítólag a Netflixtől?

Ha olyan e-mailt vagy szöveges (SMS) üzenetet kaptál, melyben a Netflix nevében például felhasználóneveddel, jelszavaddal, vagy fizetési módoddal kapcsolatos információkat kérnek, az valószínűleg nem a Netflixtől érkezett.

Honnan tudhatom, hogy egy e-mail vagy SMS valóban a Netflixtől származik?

A következőket vedd figyelembe annak megállapításához, hogy az üzenet valóban tőlünk származik-e:

Mi soha nem kérjük, hogy e-mailen keresztül add meg személyes adataidat. A személyes adatok közé tartoznak a következők:

Hitelkártyaszám

Bankszámlaadatok

Netflix-jelszó

Mit tegyek, ha megnyitottam egy linket, vagy megadtam személyes adataimat?

  • Változtasd meg Netflix jelszavadat egy új, erős és egyedi jelszóra.
  • Módosítsd a jelszavad az összes olyan weboldalon, amelynél ugyanezt az e-mail-címet és jelszót használtad.
  • Amennyiben megadtál fizetési információt, vedd fel a kapcsolatot a pénzintézeteddel, mert lehetséges, hogy az információ illetéktelen kezekbe került.
  • A fenti lépéseket követve továbbítsd az üzenetet a phishing@netflix.com e-mail-címre.

Milyen bevált gyakorlatok vannak az adataim biztonságának megőrzésére?

Kezeld óvatosan az olyan e-mailt vagy szöveges üzenetet, amelyben személyes adatokat kérnek.

  • Tartsd az egérmutatót a link fölött, mielőtt rákattintasz, hogy meggyőződj róla, hogy a link valóban oda vezet, ahova kellene.
  • Ne kattints a linkre, ha kétségeid vannak; inkább menj közvetlenül a cég weboldalára.
  • Ellenőrizd a küldő e-mail-címét, és győződj meg arról, hogy valódinak tűnik-e.
  • Soha ne adj ki bizalmas személyes vagy pénzügyi adatokat e-mailen keresztül!
  • Telepíts antivírus szoftvert az eszközeid és személyes adataid védelme érdekében.

5051 megtekintés.

Megosztás: