Új rovatunkban a sorozatok első részeiről, vagyis a pilotokról írunk egy rövid bejegyzést. Hogy tetszett a bevezető epizód, néznénk-e tovább, mit gondolunk. Mai Pilotfan-írásunk a Snowpiercer-sorozatról szól. 

A TNT és a Netflix közösen készítette el a 2013-as Snowpiercer sorozatváltozatát. Utóbbi platformjára csak ma, hétfőn érkezett az első rész, mi pedig azonnal megnéztük, hogy írhassunk nektek róla. 

A 2013-as film kissé megosztó volt, a mi kritikánk itt olvasható Bong Joon-ho művéről. Azt nem tudhatjuk, hogy 2020-ban miért tartották fontosnak egy alig hét éves film adaptációjának elkészítését, a végeredmény azonban egyelőre biztatónak tűnik.

Akarva akaratlanul is adja magát, hogy összehasonlítsuk a szériát a filmváltozattal, ettől én sem tudok eltekinteni, ráadásul a Chris Evans-mozit a minap néztem meg, hogy friss lehessen az összehasonlítási alap. 

Tulajdonképpen a végével kezdeném: a végső benyomásom az, hogy ez bizony jóra sikeredett. Már eleve a felütés nagyon kreatív volt: a kezdeti képsorokat rajzfilm-technikával, vagyis animálva oldották meg. Az elejétől érezhető volt, hogy alaposabban átgondolták az egész szituációt, és több kreativitást vittek a történetbe. Több szó esik például az adatokról, ilyen például, hogy a Snowpiercer 1001 vagonnal rendelkezik, és a kinti hőmérséklet -120 fok körül van, valamint a rövid intrót is úgy oldották meg, hogy “hitelesnek” tűnjön a vonat, illetve annak felépítése.

Az első részben – mint mindig – megismerkedünk a szereplőkkel, és bár nincs ok panaszra, ami a színészfelhozatalt illeti, azért a film nívós gárdáját nehéz lett volna überelni. A főszerepeket Jennifer Connelly és Daveed Diggs kapta. Előbbi hölgyet nem igazán kell bemutatni senkinek, rengeteg felejthetetlen filmben nyújtott maradandót, elég ha a Rekviem egy álomért című zseniális mozira gondolunk. Daveed Diggs, vagyis a sorozat “Chris Evanse” nem annyira ismert talán, pedig szerepelt a Blindspotban vagy az Igazi csodában is. Személyes kedvencem – és szerintem ezzel nem vagyok egyedül – Steven Ogg, aki a The Walking Deadben is szerepel. Furcsa szakállasan és igénytelenül látni, de ez a karakter is jól áll neki egyelőre. 

Ami a történetet illeti, az várható volt a sorozat adta keretek miatt, hogy több időt szánnak majd a részletek bemutatására. Biztos vagyok benne, hogy később néhány komolyabb karakterfejlődés is helyet kap a szériában. Maga az alapsztori hasonló, mint a filmben, de a történetvezetés merőben más. Andre Leytonról kiderül, hogy korábban, vagyis a “rendes világban” nyomozóként dolgozott, és épp a tervezett felkelés előtt viszik el a vonat előrébb levő részébe, hogy megoldjon egy gyilkosságot. 

Ami érdekes a sorozatban – a filmmel ellentétben -, hogy nem éreztem annyira elnyomónak és gonosznak a hatalmat, ami ellen fel akarnak lázadni. Csökkentik a fejadagot, meg kiderül, hogy sterilizálják a nőket, de mindent összevetve nem tűnik annyira diktatórikusnak a Snowpiercer, mint az film- vagy regényváltozatban. 

A sorozat kreatív ötletei elnyerték a tetszésemet; szeretem, ha egy produkció próbál intelligens módon viszonyulni egy témához. Itt a patkányok etetésére, valamint a fejadagok okos felosztására gondolok: a nagy verőembernek többet kell enni, hogy tombolni tudjon.

Kifejezetten tetszik, hogy az első rész végén van egy csavar, amivel nem vártak hosszú részeken át. Ezt most nem spolilerezem el, de merész és vagány lépésnek tűnik így elsőre. 

Végszó: Snowpiercer pilotja engem megvett. Bevallom őszintén, idő híján én csak az első részt szerettem volna egyelőre megnézni, de megtetszett az új koncepció, és biztosan végignézem a szériát. Szerencsémre nem egyben rakta fel a Netflix, tekintve, hogy nem csupán saját gyártásról beszélünk, így lassan élvezhetem a száguldó vonat történéseit. 

A Snowpiercer sorozat a Netflix műsortárában található, magyar felirattal.  Az első évad 10 részes. 

8/10

A sorozat trailere:

1096 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>