Nemrég indult a You második évada a Netflixen. A következő írás egyfajta összefoglaló a streamingszolgáltató egyik legfelkapottabb produkciójáról.

kepnescover.pngA sorozat alapja egy könyv széria, amelyet Caroline Kepnes írt, aki többek közt, a Hetedik mennyországot is jegyzi. Mind a könyvek fogadtatása, mint a tv-csatornára szánt epizódok vegyes fogadtatásban részesültek. Az igazi sikereket, akkor érte el a You, amikor a Netflix megvásárolta a kizárólagos játszási jogokat.

Hogy sikerének mi az egyértelmű titka, azt nehéz lenne megmondani, ugyanis több összetevős a dolog a You esetében.

Adott egy kiválóan eltalált fő karakter Joe, később Will (Penn Badgley). Őt még átlagosnak sem neveznék, inkább az a fajta srác, aki hatalmas tudás birtokában van, és a sors kibabrált vele, ezért cserébe, kicsit lúzernek vagy épp fura srácnak tűnik, az a fajta, akivel nem szívesen beszélnél meg egy második randit.

you-103-092517-bn-0051r-web-1570027733Joe azonban, tisztában van az előnyeivel és hátrányaival, és birtokában van annak a tudásnak, hogy megfelelően manipulálja kapcsolatait és mindig a saját malmára hajtsa a vizet. Műveltségét leginkább a könyvek szeretetének köszönheti, és az éppen trendi appok és technikai kütyü ismeretének.

Élettapasztalata pedig, a gyermek korában átélt szörnyűségekből adódik és saját túlélési ösztönének kifejlesztéséből.

Az első évadban Joe Goldberként mutatkozik be főszereplőnk. Egy New York-i könyvesbolt tulaja és alkalmazottja. Ide sétál be egy napon Beck, akibe villámcsapás szerűen beleszeret Joe. Nem tudja túltenni magát a lányon, elhatalmasodik rajta, már egyfajta beteges vágyként, hogy meg kell szereznie a lányt. Követi mindenfelé, a közösségi oldalakon is nyomoz utána, majd mint egy ártalmatlan véletlenként beállítva, személyesen is egyre többet találkoznak, és szépen elmélyül kettőjük viszonya.

images

A sorozat első évada, remekül rávilágít arra, és kissé fel nagyítja azt, milyen egy birtokló, bántalmazó kapcsolat, amikor a bántalmazó fél, mindent a közös jövő, szerelem és fejődés jegyben tesz meg a másikért, legyen az akár gyilkosság. Elnyomva a másik fél teljes magánéletét, Joe nem veszi észre saját hibáit, inkább mentegetőzik és nem képes beismerni maga számára, hogy baj van. Néha felsejlenek neki a szigorú gyermekkorából képek, és összekapcsolja a jelenben történő eseményekkel, mégsem képes változtatni rajtuk. A múlt démonjainak örvényébe kerül, és maga is olyanná válik, mint egykori fogvatartója. Több embert zár saját kezűleg kialakított tömlöcébe, a könyvesbolt pincéjében, akiket meg is öl, az évad végére pedig, foglyul ejti szerelmét, úgy ahogy egykor őt is fogva tartották. Természetesen a sorozat nagyon okosan bánik Joe bemutatásával, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy rossz amit csinál, szimpatizálunk vele, látjuk tettei mögött a miérteket, és azonosulni tudunk az érzelmeivel is. Megismerjük Joe első szerelmét Candace-t és bepillanthatunk Joe gyermekkorába nem csak a főszereplő visszaemlékezései által, hanem szomszédja a Paco (Luca Padovan) szemszögén keresztül is. Végig izgalmas; van miért elkezdeni következő részt és egyben ledarálni az epizódokat.

you-poster-us-wlogo-copy

Jól felépített történetet kapunk, végig fordulatosan és újabb izgalmas lezárásokkal, amiért nagyon biztató volt a második évad beharangozása is.

Joe új életet kezd, az első évad végén történtek hatására, ugyanis nincs más választása, csak menekülni. Will néven folytatódnak „kalandjai”, ezúttal Los Angelesben egy eddigiekhez képest, teljesen más közegben. L.A. hemzseg a filmiparba bejutni szándékozó fiataloktól, akik mindent megtesznek, hogy minél előbb befussanak terveikkel. Egy ilyen „csapatba” kerül Will is az Anavrin bio-, és könyves bolt alkalmazottjaként. Ahol, Will még mindig áhítozik a gyermekkorában elvett boldogság után és át akarja élni a tökéletesen önzetlen szerelmet. Itt ismeri meg Love-ot (Victoria Pedretti), aki egyből elcsavarja a fejét. Eleinte minden porcikája tiltakozik, hiszen eltervezi, hogy nem akar többé senkit bántani, de hamar rájön, hogy nem vetkőzheti le saját énjét, és a jól bevett szokásainak köszönhetően, egyre közelebb férkőzik a lányhoz. Will rengeteg új ismerősre szert tesz, már rögtön a 2. évad elején. A lakás, amit kivesz Delilah (Carmelo Zumbado) felügyelete alatt áll, aki szintén súlyos titkokat őriz a múltjából, és gyanakvóan óvatos Willel szemben. Delilah húga Ellie ( Jenna Ortega) is gyanakszik, de sokkal lazább nővérénél. Személyében pedig, egy nagyon belevaló tizenöt éves lányt ismerhetünk meg, aki él hal filmekért, és már ennyi idősen kezdi jól felépíteni jövőjét.

images-4A bonyodalmak azonban hamar felütik fejüket, az új évadban is. Kezdetnek megjelenik Forty (James Scully), Love ikertesója, aki egész eddigi életében, mindent megkapott és így bánik alkalmazottaival is az Anvarinban. Forty, épp írói/rendezői válságban van. Hamar meglátja Willben a potenciált és amikor csak lehet nyaggatja és a segítségét kéri filmes karrierje fellendítésében. Will azonban nagyon engedékeny és egyfajta vezeklésként, eltökélt, a rengeteg hibás döntés után igyekszik jó útra térni és segíteni, ahol tud. Forthy ezt ki is használja, így gyakorlatilag 24 órában rendelkezésére áll Will. Willt, azonban nem hagyja nyugodni Delilah és húga sorsa sem, rajtuk is segíteni akar. Azonban az ötlete rosszul sül el és újra gyilkolni kényszerül. A dolgok innentől, nagyjából, a sorozat három negyedétől kezdenek felgyorsulni és lesznek igazán izgalmasak. Megjelenik Will első szerelme Candace, és felforgatja Love, Forty és Will eddigi viszonyát. Az évad utolsó két része, pedig igen meglepő fordulatokat hoz Love-val kapcsolatban, úgyis mondhatjuk a Karma vagy a sors keze érte útól Willt. Az hogy ebből a ketrecből, hogyan mászik ki Will az igen csak érdeesen sikerült az alkotóknak megvalósítani és rengeteg fordulatot zsúfolnak bele a tizedik epizód utolsó fél órájába, ami felvázol előttünk egy ígéretes folytatást a 3. évadra.

you-season-two-q_generic_huge

Annyi bizonyos, hogy sok az összecsengés az első és a második évad „story boardjában”. Love képében, ugyanúgy megvan az elsöprő szerelem, ahogy annak idején Beck-el is. Ellie egy rafináltabb Paco. Will pedig hajlamos a saját hibái ismétlésére. Will gyermekkorából pedig újabb események tárulnak fel, még inkább megismerve, ezzel érzelmei hátterét. A párhuzamok ellenére azonban, még így is érdekes egy újabb szeletét megismernünk Will, azaz Joe Goldberg elméjének.

Írta: Árvai Fanni

2367 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>