A What/If, magyar fordításban a Mi lenne, ha…? című sorozat mellett már a trailer megtekintése után letettem a voksomat. A Renée Zellweger fémjelezte, tíz részes Netflix-produkció kellemes szórakozást ígér, és több meglepetéssel is szolgál. 

images-3A What/If látszólag egy egyszerű alapszituációra épít: mire vagyunk képesek azért, amit nagyon szeretnénk? A történet középpontjában – a kezdetekben – egy fiatal pár áll, akik boldogan élik az életüket, dolgoznak, álmodoznak. A férj (Blake Jenner) arról álmodozik, hogy tűzoltó lesz, miközben este bárban dolgozik, míg feleség, Lisa (Jane Levy) egy egészségügyi startupot vezet. Hogy mi is az a startup? A wikipédia e képpen definiálja: A startup egy korai fázisú vállalkozás, általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, amelyek többsége termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. A céget a megszűnés fenyegeti, mivel nincs, aki anyagilag támogatná őket, és ekkor lép be a képbe „véletlenül” Anne Montgomery. A Renée Zellweger által megformált üzletasszony hajlandó 80 millió dollárt áldozni Lisa álmaira, és ezért csupán egyetlen dolgot kér: hogy adja kölcsön a férjét egy éjszakára…

Ez a pikáns alapfelállás, amely valljuk meg, érdekes felütés egy sorozatnak. Egy tíz részes
produkcióhoz ez a történet nem lenne elég, ezért a szériában három pár életét követhetjük végig. Lisa testvérének, Marcosnak és barátjának történetét, valamint Sean legjobb barátjának sztoriját, akinek a kedvese félrelépett a felettesével, és épp babát vár. Három, kívülről tökéletesek tűnő pár, de egyik sem makulátlan, sőt elfelejtett, sötét titkok lengik körül meghitt idilljüket. 

Gondolom, sokan voltunk úgy a sorozat elején, hogy azt gondoltuk, hogy a Renée Zellwegeres vezette szál lesz a fő csapás, de a másik két pár története legalább annyira érdekes lesz az idő előrehaladtával, mint Sean kölcsönadása. Idővel egyre több fény derül a motívumokra, illetve a karakterek piszkos múltja is előkerül, és mindez közösen hat ki a végkifejletre. 

A sorozat a döntésekről szól: hogy egyetlen döntés mennyire befolyásolhat egy egész életet. Nekem pont azért tetszett a What/if, mert nem egydimenziós karaktereket sorakoztat fel, hanem minden szereplőnek van kétes döntése vagy sötét múltja, vagyis normális emberek, hiszen kinek nincsenek titkai vagy rossz elhatározásai?

A legtitokzatosabb természetesen Anne Montgomery, hiszen ő a szálak mozgatórugója, bár bevallom őszintén nehezen tudtam azonosulni a karakterrel. Renée Zellweger miatt, aki főleg butuska szöszi szerepekben “tündökölt” (és lett ismert), elég csak a Bridget Jonesra vagy a Chicagóra gondolni. Tudjuk, hogy kíváló színésznő, hiszen ezt több alkalommal megmutatta már, egyik személyes kedvencem például a Jerry Maguire. Ebben a sorozatban azonban céltudatos, titokzatos, kemény és rendkívül komplex személyiséget kell hitelesen eljátszania. Többször azt éreztem, hogy túljátszotta a szerepét, de az is lehet, hogy csak az előítéletem mondatta ezt velem. Kicsit hasonlított a már kissé öregedő Kim Basingerre.

renee
What | If

Szerintem sok nézőnél nála dől el, hogy tetszik-e, egyáltalán továbbnézi-e a sorozatot. Anne mindenese, Foster érdemel még piros pontot. Kellően titokzatos és lojális, és egyébként is imádom a színészt, akit a Westworldben láthattunk legutóbb Peter Abernathy szerepében.

Szerintem kár lenne kihagyni a szériát, mert minden rész okoz meglepetést, és ahogy közeledünk a vége felé, egyre több lesz a fordulat, egyre több mindenre derül fény, és lesz, akiért lehet majd izgulni. 

Azt már meg sem említem, hogy a rendezés és vágás, illetve az egész széria hangulata magával ragadó, mellette pedig a filmzene érdemel még említést, mint pozitívum. Nem tökéletes darab a What/If, de kellemes szórakozást ígér a dráma/krimi szerelmeseinek.

 

Képek forrása: NETFLIX

A sorozat trailere:

2489 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

  1. Egyetértve a szerzővel szerintem is Renee túl játssza a szerepét úgy is mondhatnám kicsit sok. Számomra a modorossága , ami a fő színészi eszköze teszi majdnem elviselhetetlenné. Minden mondata , mozdulata , gesztusa a karakterét próbálja erősíteni,i egy pillanatra sem kibillentva a nézőt, hogy valóságos hús-vér embert láthasson.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>