A mennydörgés istene fegyverrel lendül akcióba.

Ha nem is teljesen egyértelmű, ha jobban belegondolunk, akkor igazán jó akciófilmek nemigen vannak a mozikban, szó szoros értelmében vett akció mozit már nagyon régen láttunk, és jócskán vissza kell lapozni az IMDB adatbázisban, hogy megtaláljuk azt az alkotást, ami adrenalinbomba volt, ami a zsáner kötelező elemeit kimaxolta, nyers volt, vagány, és izgalmas. Ez nem is a Hobbs és Shaw volt, hanem a John Wick: Parabellum. Ennek már egy éve, és azóta várjuk, hogy a John Wick 4 megérkezzen, mert láthatáron sem volt méltó akciófilm. Nos, moziban tényleg úgy fest, hogy John Wick negyedik eljövetele előtt nem lesz igazi akcióáradat, de a Netflix derült égből villámcsapásként hozta el az Amerika kapitány: A tél katonája és a Polgárháború, illetve a Bosszúállók: Végtelen háború és Végjáték alkotói új filmjét, amiben Chris Hemswort kapta a főszerepet. Ez a Tyler Rake- A kimenekítés című streaming-akciófilm. Hölgyeim és uraim, bemutatjuk a Parabellum utáni első igazi akciófilmet!


Tyler Rake zsoldos katona, akinek igazából nincs sok vesztenivalója, tehát nem esik nehezére extrán veszélyes küldetéseket elvállalni, ilyen az is, amikor egy börtönben lévő drogbáró fiát kell kiszabadítania a Bangladesi Dakka háborútól sújtott repedő falai közül. A kihívás nem kicsi, az ellenfél könyörtelen, de Tyler Rake nem az a meghátrálós katona, ha kell, akkor bizony nem rest lőni, szúrni, ütni, rúgni. A Netflix nem éppen a minőségi filmekről híres. Az utóbbi időkben a nagyobb költségvetésű filmjeik (is) elég gyenge darabok lettek, (Spencer- Az igazság nyomában, vagy a Cofee és Kareem) szóval nem igen vártunk új akciófilmjüktől sem sokat, ám a Russo tesók még mindig tudják, mi kell ahhoz, hogy meglepjék a közönséget. 

https://www.youtube.com/watch?v=L6P3nI6VnlY


Maga a sztori nem kerül be a legeredetibb történetek -amúgy rövid – sorába, viszont olyan jól sikerült kivitelezni minden mást, hogy ez nem is fáj annyira. Na de mi az a „minden más”? Először is , gyakran lehet vitába keveredni azzal kapcsolatban, hogy milyen színész Chris Hemsworth. Egyértelműen nem alakított még olyat, amitől hátast dobnánk, viszont sose kapartuk alakításától a falat, akkor sem, ha egyébként a Men in Black: Sötét zsaruk a föld körül című moziban, tényleg kevesebb színészi vénát mutatott, mint mikor amúgy teljesen jól hozza a mennydörgés istenét.

Viszont Hemsworthot biztos nem vennék be abba a sorba, amiben Dwayne Johnsont és David Bautistát szoktuk, nyilván mint színész. Tyler Rake nagyon jól áll neki, talán a legjobb választás erre a szerepre, hiszen kitudja…ha franchise épülése van készülőben, akkor bizony egy nagyon karizmatikus, kedvelt színész viheti a hátán. Egyelőre a karaktere nem áll sok rétegből, megkapja a személyes, és tényleg komoly drámát, de valahogy nem válik mély karakterré. Több figuráról nem nagyon beszélünk, hiszen senki sincsen úgy kiemelve, mint a főhősünk, de nincs is idő rá: Ez a film egy hatalmas adrenalin- és feszültségbomba, ami nem robban, de végig székhez ragaszt az izgalom. 


Az akció pedig parádés. Elképesztő koreográfia tárul a szemünk elé, mely hihetetlenül felpumpálja a néző vérnyomását. Manapság pedig kár, hogy ezt is külön ki kell emelni, de hatalmas pozitívumnak számít 2020-ban az, hogy követhető a bunyó. Itt teljes mértékben az, és az egysnittesnek álcázott jelenetek csak még többet dobnak azon, hogy a feszültség átitassa a vérünket, és gyorsabban dobogtassa szívünket. A vágás ugyan néhol picit zavaró tud lenni, nem mindig van ez profin megoldva, viszont ez inkább csak az elején szúr szemet, illetve az epilógusban.


A Tyler Rake azonban nem hibátlan. Bár tény, hogy példátlanul remek streamingpremier, de akad, hogy hibázik. Például a cselekmény lehetne összetettebb, néha ugyanis azt érezzük, hogy Joe Russo elkezdte írni a sztorit, de nem tudta, hogy hova fog kifutni, és csak írta, ami eszébe jutott hirtelen. A másik ehhez kapcsolódó probléma, hogy egyáltalán nem látjuk annak az ívét, hogy tartana valahova a cselekmény. Persze ennek a kiszámíthatatlanságnak bőven van pozitív hozadéka, csak abban az esetben nem ez dominál, néha úgy érezzük, mintha szétesne a dramaturgia. Harmadszor pedig találkozunk a Rocky-filmek vesszőparipájával, ugye ott szoktuk mondani, hogy „Hát nem igaz, ha ennyit kap, már ki kéne feküdnie”. Ugyanez van Tyler Rake-kel. 
Összességében viszont simán lehet – persze csak a gyenge felhozatal miatt – , hogy ez az év streaming-filmje, hiszen képes meglepni a nézőt, elkápráztatni, és izgalomba hozni, amit manapság nem hogy streamingen, de moziban se élünk meg gyakran. Nem hibátlan, de szórakoztató akciófilmes gyöngyszem került fel a Netflixre, amit nyugodt szívvel tudunk ajánlani. Már csak azért is, mert Hawkins serifjét és Asgard királyát nem mindennap látjuk bunyózni. Reméljük, hogy a Netflix ezt a sztorit, ezt a főhőst még visszahozza nekünk. Ha meg nem…hát, jövőre úgyis lesz egy John Wick 4, aztán majd lesz valahogy!

7.5
Kristóf József

997 megtekintés.

Megosztás:

2 comments

  1. Lakatos László

    Mivel tényleg régen láttam jó akciófilmet, vártam a filmet, hátha ez erősíteni fogja a kivételt. Nem tette. Szerintem szörnyű, annyira tobzódik a lehetetlen akciójelenetekben, hogy az bennem Rambót idézte, aki egyedül képes legyőzni egy komplett hadsereget. Ami a hídon történt, azon inkább nevetni kellett és nem idegeskedni. Ráadásul számtalan jelenetből kisütött a begyakorolta koreográfia (főleg mikor az épületből menekíti a fiút).
    Számomra így 5/10, nem több.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>