Kibeszéltük a sorozat negyedik évadát.

A Netflix immár négy évadot megért sorozatának jóvoltából, soha ennyire közelinek, kézzelfoghatónak még egy királyi családot sem érezhettünk. Az eddigi évadokhoz képest sokkal mozgalmasabb a történelmi háttér, ami még izgalmasabbá teszi az új részeket. A 60-as évek végétől a 80-as évek végéig kísérhetjük nyomon a történéseket, köztük az IRA tevékenykedését, a Falkland-szigeteki háborút és Margaret Thatcher, az első női brit miniszterelnök vasszigorú kormányzását. Sokkal nagyobb a nyomás mindenkin, politikusokon és közembereken egyaránt. Az élet kezd a mai valóságunkra hasonlítani. Munkanélküliség, szétszakított családok, a sajtó gátlástalan nyomulása, az egyéni érdekek, a saját boldogság előtérbe helyeződése és a változó erkölcsök a Buckingham-palota szilárd vaskapuját is megrengetik, fellármázva a bentlakókat.

Sokan emlékszünk a fent említett történelmi eseményekre, de legalább is van valamilyen homályos fogalmunk róluk. Lady Di szenvedéseitől harsogott a sajtó és az epizódokban hallható dallamok is ismerősen csengenek. Ez már a mi, vagy szüleink életének valósága is. A negyedik évadban egyre több korabeli filmhíradós részlettel idézik meg a kort, melyek sokunkban kelt nosztalgikus érzéseket. Talán emiatt is vagyunk hajlamosak a negyedik évadban még inkább összemosni a valóságot és a fikciót. Mind a történések, mind a karakterek nagyon valósághűnek tűntek eddig is, de ez csak fokozódott. Akár így is történhettek az események, a párbeszédek, akár ilyenek is lehettek a viszonyulások, az érzések. Végre bepillanthatunk a titokba, a kulisszák mögé. Eszünkbe sem jut, hogy a film részben fikció. A napokban erre egyébként meglepő módon a brit királyi család egyes tagjai is igyekeztek felhívni a figyelmet.

The Crown season 4: Viewers are all saying the same thing | HELLO!

A család belső élete is sok izgalmat tartogat a negyedik évadban. Fény derül néhány eltitkolt tényre, illetve bővül a család, így új sorsokkal, egyéniségekkel frissül a széria. Ahogy már megszokhattuk, a karakterek a legkisebb részletig kidolgozottak, árnyaltak, életszerűek. Senki sem fekete vagy fehér, aki az egyik pillanatban könyörtelen és fennhéjázó, a másikban együttérző és érzékeny. Ez a kiismerhetetlenség és az ebből fakadó titokzatosság, ami főként a királynő ábrázolásánál tettenérhető, folyamatosan fogva tartja a nézőt. Ahogy mi, egyszerű alattvalók is változunk életünk során, a királyi család tagjai is új kihívásokkal szembesülnek, személyiségük formálódik és változik az egymáshoz való viszonyuk is. Például pozitív meglepetés Fülöp herceg, aki korral, sokkal bölcsebb, megértőbb és érettebb egyéniséggé válik. Erzsébet királynő és Fülöp kapcsolata kiegyensúlyozott lesz, és humoros, bensőséges házastársi csevejeik igazán szórakoztatóak.

A készítők folyamatosan váltogatják a fókuszt, mikor melyik családtag sorsa kerül terítékre. Bár az egyéni történetek lebilincselőek, valójában minden mindennel összefügg. A nézőpont váltogatása, azon túl, hogy feszültséget kelt, segít abban, hogy ránézhessünk az éppen elejtett szál történéseire egy másik perspektívából. Ami addig fehérnek tűnt, máris szürkévé változik. De a központ érezhetően mindig maga az intézmény, melyet a királynő képvisel. Ami mellett a családtagok egyéni sorsa eltörpül, marionett bábúként csak addig nyújtogathatják kezüket-lábukat, amíg a korona, az intézmény által szabott zsinórok engedik.

Lady Diana (Emma Corrin) és a Vaslady (Gillian Anderson) érkezése a sorozatba talán a legfontosabb momentuma az évadnak. Két ennyire fontos szereplő bevezetése óriási felelősséget ró a készítőkre. Emma Corrin érzékenysége, bájossága kitűnő választás a fiatal hercegnő szerepére. Lady Diana szívszaggató története jól ismert. Amivel mégis fel tudták turbózni ezt a szálat is, hogy egész személyiségét sokkal objektívebb fényben láthatjuk. A nézőben felmerül a gondolat, hogy Diana maga is felelős sorsa alakulásáért.

Margaret Thatcher karaktere kiválóan fel van építve és a királynővel való kapcsolata az egész évadot elviszi a hátán. Egyszerre tekintélyt parancsoló egész lénye, közben pedig szellemes is. Miközben otthonában főz a kabinet tagjainak, súlyos politikai kérdésekről dönt. Intellektusával mindenkit leiskoláz, köztük a királynőt is. Kettejük találkozásakor mindig puskaporos a hangulat, olyanok, mint két nemes vad, ahogy folyamatosan összeakasztják agancsaik. Elgondolkodtatják és inspirálják egymást. Az egyik legszórakoztatóbb epizód az, amelyik Thatcher és a királynő anyai kvalitásait állítja párhuzamba. Gillian Andersont alaposan felkészítették a szerepre, jól reprodukálta a Vaslady jellegzetes mozdulatait, beszédstílusát, és mindig tökéletesre fújt frizurája is kulcsfontosságú volt a szerephez.

The Crown season 4: What it gets right (and wrong) about Margaret Thatcher  - CNET

A történetmesélés mikéntje továbbra is különleges és ez a sorozat egyik erőssége. Olykor nyilvánvaló, máskor rejtettebb módon húznak párhuzamokat, nyúlnak szimbólumokhoz. Ennek egyik gyönyörű példája, amikor Diana debütálása a családban pont egybe esik egy gyönyörű trófeaállat elejtésével, nyúzásával és zsigerelésével. A célkeresztben álló szarvasnak is drukkolunk, ahogy a hercegnőnek is szinte azt kívánjuk, bárcsak menekülőre fogná. Általában van egy fajta nyugodt higgadt tempó, különösen a királyi család megjelenésekor. Ezek a lassú tempójú, szótlan időszakok sem unalmasak, hiszen ilyenkor a gesztusok, képek beszélnek. Ahogy például Diana hercegnő végtelennek és iszonyú tehernek tűnő esküvői uszályát húzza maga után az esküvői próbán, kétség nincs bennünk, hogy ez egy nehéz házasság előrevetítése.

Az egyik legérdekesebb kérdés, ami a sorozat története során talán most válik leginkább fontossá, hogy mennyire hiteles, amit látunk. Milyen ítéletet hozunk a királyi családról, helyéről a történelemben, az egyes tagokról? Peter Morgan, író és producer szerint ez egy kreatív műfaj, ahol a történeti pontosság önmagában nem erény. Mark Twain gondolataiban hisz, aki szerint a történelem előítéletek sora. A korona 4. évada elgondolkodtat, és lehetőséget ad saját előítéleteink és ítéleteink meghozatalára. Egyúttal el is kell köszönnünk a stábtól, a következőben új színészekkel folytatódik a sorozat. Erzsébet szerepében Imelda Stauntont láthatjuk majd, míg Fülöp herceget Jonathan Pryce fogja alakítani.

2096 megtekintés.

Megosztás: