Remekül sikerült a Netflix dokumentumsorozata.

Ki ne hallott volna a Nemzetközi Krumpli Központról, vagy a trágyában füstölt ínycsiklandó izlandi ételkülönlegességekről? Aki mégsem, annak érdemes megnézni a Zac Efronnal a Föld körül című új Netflix-dokumentumsorozatot, melynek mottója, hogy bemutassa az egészséges és fenntartható életmód számos lehetőségét. S bár ez eddig nagyon trendinek és elcsépeltnek tűnhet, és talán az sem bizalomgerjesztő, hogy a műsor házigazdái a hollywoodi szépfiú, Zac Efron és egy vérbeli amerikai wellness-szakértő, Darin Olien, ha túl tudunk lendülni ezeken az apróságokon, igazán látványos, tartalmas és helyenként vicces programban lesz részünk.

A nyolcrészes első évad elkalauzol bennünket Párizstól többek közt Limán át Costa Ricáig és még az Amazonas esőerdőibe is bekukkanthatunk. A gyönyörű tájakat a színvonalas operatőri munka csak még felejthetetlenebbé teszi. Az átlag 40-45 perces epizódok jó tempóban, Zac Efron narrációjával dolgoznak fel olyan témákat, mint az életet adó víz, a megújuló energiaforrások, vagy például a hosszú élet titka. Nincs az a tájékozott néző, akinek ne tudnának új információval szolgálni. Tudósok, kutatók, különféle szakemberek és híres szakácsok tárják elénk tudásukat és tapasztalatukat. Interkulturális szemlélet is elősegíti a tájékozódást, hiszen egy-egy témát kontinensek, országok és kultúrák között ingázva mutatnak be. Emellett, ahogy egy utazási dokumentumfilmhez illik, beavatnak bennünket a helyi különlegességek világába, mind szórakozási lehetőségek, mind egészséges helyi ételspecialitások tekintetében.

Down to Earth with Zac Efron (2020)

A környezeti kihívásokhoz való újszerű közelítés a sorozat egyik erőssége. Tettre kész, pozitív szemlélet hatja át a műsor szellemiségét. Nyoma sincs elrettentő, agresszív képeknek és gondolatoknak. Nyugodtan hátra dőlhetünk, nem fog egy környezeti aktivista váratlanul előugrani és ránk olvasni a Föld ellen elkövetett bűneinket. Ez nem azt jelenti, hogy a problémák nincsenek nevesítve, hanem az elrettentés és büntetés helyett talán hatékonyabb utat választanak a készítők. A problémák helyett a megoldásra fókuszálnak és egy fenntartható gyakorlatot, egy járható utat kínálnak. Csodálatos, ahogy a Földünk különböző pontjai által kínált lehetőségek és az ott élő emberek leleményessége milyen életformát, milyen praktikákat tud kialakítani. A földi élet az ember és a természet összehangolt alkotásává válik.

A sorozat másik alapköve a műsorvezetőpáros, akik olyan őszinte élvezettel merülnek el a helyi kultúrákban, hogy kedvünk lenne nyomban csatlakozni hozzájuk. A média világában a sztárok gyakorlatilag termékként funkcionálnak, s Zac Efron neve nyilvánvalóan tömegek számára teszi vonzóvá a szériát. A lassan krisztusi kort megérő színész-énekes messzire jutott a Disney világból a dokumentum sorozatok terepére. Sőt úgy tűnik, nem egyévados kalandnak szánja mindezt, hiszen készülőben van a Killing Zac Efron című dokusorozata is, melynek forgatása kis híján tényleg az életébe került. A Föld körül Zac Efronnal első, izlandi epizódjában még szórakoztató látványt nyújt a színész, ahogy kicsit megilletődötten, helyenként mereven viselkedik. Fokozatosan belerázódik a házigazda szerepébe, s jut el a nem túl eredeti, tipikus amerikai reakcióktól („hűha”, „wow” és „bámulatos”) a saját gondolatok, érzések megfogalmazásáig. Az epizódok során érdekes változásnak lehetünk szemtanúi, a saját sztárságától némileg elaléló Zac egyre inkább hús-vér emberré válik, alázatot és emberséget tanul. Megindító, ahogy arról a felismeréséről beszél egyik részben, hogy milyen sokat egyedül van, s most mennyire jó érzés másokhoz kapcsolódni. Tehát egy belső utazásnak is részesei lehetünk, ami összhangban van a sorozat spirituális szemléletével. Ezt az irányt főként Darin Olien képviseli, aki méltó partnere és egyúttal sok tekintetben kalauza is a színésznek. Kiváló kommunikációs készsége, empátiája olykor kihúzza őket egy-egy nehéz helyzetből. Emberséges, mértéktartó szemlélete példaértékű.

 

Ha mindenképpen találni szeretnénk valami kivetnivalót a sorozat kapcsán, akkor a megjelenő reklámokra, márkákra érdemes figyelni, ami egy a fenntarthatóság jegyében készült műsor kapcsán kifogásolható. Mindazonáltal beláthatjuk, hogy a rajongók tömege által többször is megkörnyékezett Zac Efron esetében nem várható el, hogy ne egy luxushotel védelmében szálljon meg. A környezettudatos és egészséges életmód népszerűsítésében vállalt szerepe azonban talán kompenzálni tudja ezt a tényt.

Mivel számtalan téma kimaradt és rengeteg kultúra vár még bemutatásra, van még potenciál a sorozatban. Majd meglátjuk, vajon Efron a folytatásra gondolt-e, amikor összefoglalásként az utolsó epizódban azt mondja, hogy csak karcolták a felszínt.

 

783 megtekintés.

Megosztás: