Július negyedikén kerül a Netflixre a Stranger Things harmadik évadja. Ennek apropóján újranéztem az eddigi 15 részt. Most az első évadról szóló kritikát olvashatjátok. 

Szinte a semmiből lett a Stranger Things az egyik legismertebb és legkedveltebb sorozat. A Netflix saját gyártású produkciója nagyot ütött, egyfajta “televíziózási” mérföldkővé vált egy nyár alatt. 

Stranger-Things

Annak ellenére lett igen népszerű a sorozat, hogy tulajdonképpen nem mutatott újat, viszont a hozott anyagot annyira jól és szellemesen használták a készítők, hogy elállt a lélegzetünk.

A szériát megálmodó Duffer fivérek a Stranger Things előtt nem igazán volt befutott páros, a 2015-ös Hidden című horror mellett az egyébként szintén érdekes Wayward Pines fűződik a nevükhöz.

20160630stranger-things1Miről is szól a sorozat? 1983-at írunk, a helyszín Hawkins kisváros, ahol szinte semmi sem történik. A történet arról szól, hogy eltűnik Will, egy 12 éves fiú. A barátai próbálnak segíteni a nyomozásban, maguk indulnak a megkeresésére, így ismerkednek meg a titokzatos lánnyal, Elevennel. Vagy ha jobban tetszik: magyarul Tizeneggyel, aki a karjára tetovált szám után kapta a nevét. 

A nyolc részes első évad tökéletesre sikerült, másodszori újranézés után is nyugodtan ki merem jelenteni, mestermű. A Stranger Things okosan építkezik a bevált panelekből, amelyet már számtalanszor, megannyi filmben vagy sorozatban láthattunk már: kiégett rendőr, csendes kisváros, ahol valami misztikus dolog történik, iskolai hierarchiából fakadó konfliktusok, csonka család, kamasz szerelmi szál stb. Ezeket azonban olyan szinten gyúrták össze nekünk, hogy egy pillanatra sem gondoljuk azt, hogy “bakker, ezt már láttam”. A sorozat hangulata magával ragadó, ehhez persze tökéletes időpont a nyolcvanas évek közepe. Kicsit Stephen King, kicsit Steven Spielberg (E.T, Super 8), és ami zseniális, hogy magában a szériában is rengeteg filmes utalás van, hiszen ebben az évtizedben olyan klasszikusokat ismerhetett meg a világ, mint a Star Wars vagy a Cápa.

Stranger-Things-season-1

A hangulathoz elengedhetetlen a fényképezés, és hat rész erejéig ezt Tom Ives végezte. A House of Cards és a Mr. Robot képi megvalósításáért is ő felelt, és most is jelesre vizsgázott. Rengeteg kép ég bele azonnal a retinánkba, minden képkocka egy festménynek felel meg. Valóban elképesztő. 

Ehhez jön még Michael Stein és Kylre Dixon varázslatos zenéje, már az intro misztikus, szintis hangzása is felejthetetlen, és tökéletesen illik a történésekhez. Nem mellesleg pedig a korszakot meghatározó slágerekből is kapunk jó párat, szóval a soundrack kifejezetten telitalálat. 

stranger_things_screenshot_20160814211136_1_originalJó rendezés, kiváló forgatókönyv, remek hangulat, gyönyörű képek, elképesztő hangzás, de mindezek együtt is kevesek lennének, hogy szuperlatívuszokban beszéljünk a Stranger Thingsről. És itt jönnek képbe a szereplők, akik egytől egyig fantasztikusak. A felnőtt szereplők közül főleg Wynona Ryder viszi a prímet, akiről számomra csak most derült ki, hogy mennyire félelmetesen jó színésznő. David Harbour is remekül hozza kisvárosi sheriff karakterét. A sorozat azonban főleg a gyerekszínészek miatt marad emlékezetes. Mindegyik szereplőt a legaprólékosabban dolgozták ki, mindegyik önálló személyiség. A prímet természetesen a “négyek” viszik, de a tinédzserekre sem lehet panasz, Steve Harringtont én például nagyon megkedveltem. És akkor nem beszéltünk a legfontosabb szereplőről, Elevenről. Millie Bobby Brown isten ajándéka nekünk. Egyszerűen zseniális, ahogy játszik, félelmetes érzékkel találták őt meg a castingosok. Szerintem az elkövetkező idők egyik legfontosabb színésznője lesz, mondom ezt annak ellenére, hogy még csak 15 (!) éves. Telitalálat volt a szerepre.

maxresdefault-3.jpg

A Stranger Thingset mindenkinek ajánlom, mert minden megvan benne, ami egy nézőnek kell: dráma, misztikum, humor, izgalom. A filmes műfajok széles skáláján mozog a sorozat, néha gyerekes vígjáték, néha szerelmi vagy családi dráma, és néha kőkemény thriller vagy horror.  És egy pillanatra sem ül le. Pontosan az ilyen sorozatok miatt találták fel a tévét, szerintem 10/10. 

Az első évad trailere:

Íme az első nyolc perc:

6

Strager Things, első évad

Rendezte: Matt Duffer és Ross Duffer

Szereplők: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Cara Buono, Matthew Modine

Zene: Kyle Dixon és Michael Stein

Képek forrása: NETFLIX

1839 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>