„A másik út” (eredeti címe: Unorthodox) c. négy részes minisorozat sokakat ragadott magával.

A brooklyni haszid zsidó közösségbe született fiatal nő lázadását, szigorú szabályok előli menekülését Berlinbe, majd ott egy új élet megteremtését és az ottani közegbe történő beilleszkedését mutatta be a Netflixen 2020-ban megjelent széria. A Shtisel című izraeli gyártású sorozat három évadon keresztül nyújt bepillantást szintén egy haszid zsidó közösség életébe, a helyszín azonban nem New York, hanem Izrael. Csak remélni lehet, hogy hamarosan magyar feliratot is kap a történet, hogy minél szélesebb közönség is láthassa ezt a nem mindennapi sorozatot, amely sajnos jelenleg még csak angol felirattal érhető el a streaming szolgáltatónál. A sorozat első két évadát a Netflix 2018-tól tette elérhetővé, míg a harmadik 2021 márciusában jelent meg.

Akiknek tetszett A másik út, a Shtiselben sem fognak csalódni. Üdítő érdekesség, hogy ebben a sorozatban is játszik egy 16-17 éves kamaszlányt alakítva ugyanaz a kitűnő színésznő (Shira Haas), akit A másik út főszereplőjeként már megismerhettünk. Itt is jelentős szerepet kap Ruchama Weissként, aki a harmadik évadra az egyik legfontosabb karakterré növi ki magát. 

A Shtiselben egy egész család kerül a középpontba. Kikről van szó? A hatgyermekes édesapát, Shulem Shtiselt (Doval’e Glickman) már idős korában ismerjük meg, aki özvegyemberként egyedül él már szintén felnőtt legkisebb fiával, Akivaval. A többi gyermek már kirepült, mindegyikőjük családot alapított, sokgyermekes szülőkként találkozunk velük. 

A két történet között további párhuzamokat is vonhatunk. Eltekintve a haszid zsidó közösség életét bemutató szokásoktól, vallási előírásoktól, amelyek helyszínektől függetlenül azonosak, a fontosabb karakterek valamilyen módon szintén lázadnak a fennálló kötöttségek ellen. Ez persze nem mindig tudatos, van, amikor csak sodródnak az eseményekkel, de az is előfordul, hogy megbánják tettük következményeit, és visszatérnek a megszokott szabályokhoz és kötöttségekhez.

Mindkét történet az útkeresésről szól. Akiva (Michael Aloni) fiatal férfiként házasulandó korba lép. A közösség szabályai szerint házasságszerző segítségét kérik, hogy a család kívánalmai szerinti, megfelelő családból származó hajadont találjanak neki. A lánynak elsősorban szűznek kell lennie, de a családi háttér is nagyon fontos. A szülők (jelen esetben az özvegy Shulem) döntik el, hogy a lány partiképes-e avagy sem. Akiva itt lázad először: hiába a tökéletes jelölt, ő mégis a nála néhány évvel idősebb, kiskamasz fiát egyedül nevelő nőhöz vonzódik. A három évad során végigkövethetjük párkeresési próbálkozásait és szoríthatunk Akivának, hogy tanulja meg lépésről lépésre, folyamatos kis harcok árán apjával szemben elérni, amit akar.  Akiva jól eltalált karakter, talán őt mondhatjuk leginkább a sorozat főszereplőjének. Egyszerre figyelhetjük meg Akiva párkeresését, apjával való mély szereteten alapuló, de mégis bonyolult viszonyát, és a fiatal férfi tehetségének kibontakozását. Akiva ugyanis tehetséges festő. Csodálatosabbnál csodálatosabb művei születésének lehetünk tanúi és őszintén szurkolhatunk a sikerének. Ebben a közegben nagyon nehéz ezzel az áldással együtt élni, hiszen Akivának borotvaélen kell egyensúlyoznia ahhoz, hogy a vallásos közösség szabályait maradéktalanul betartva festőként is önmaga lehessen. 

Milyen utat jár be Shulem a három évad alatt? Özvegyemberként a gyász lezárultával új feleséget keres. A néző számára ez nem egyértelmű első pillantásra, hiszen az idő előrehaladtával mindig más és más feleségjelölt jobbnál jobb főztjét fogyasztja el rendszeresen jó étvággyal. Sőt, kissé mintha ki is használná az épp aktuális özvegyasszonyt, ugyanis hiába telnek el hetek, hónapok, ők hiába várnak a „lánykérésre”, mivel Shulem nem nyilatkozik. Nem lehet elítélni érte, hiszen még mindig az elhunyt feleségét szereti. Shulem gyászmunkájának is részesei lehetünk tehát, ahogy apránként le tudja zárni a múltat és képes lesz új kapcsolatot teremteni. Közben megismerjük bonyolult viszonyát testvérbátyjával, akivel rejtett feszültségekkel és sérelmekkel terhelt kapcsolatát az idő és az életüket befolyásoló események segítségével lassan-lassan meg tudják gyógyítani. Shulem utat jár be a munkája során is: a nyugdíjas kor elérésével, tanárból iskolaigazgatóvá válásával, de legfőképpen legkisebb fia útjának és választásainak egyengetésével. Döntéseit és cselekedeteit nem mindig tudjuk elfogadni, sőt van, amikor elutasítjuk azokat, vagy akár fel is háborodunk rajtuk, de mindenképpen elgondolkodásra késztetnek minket. Éppen ez az, ami vonzóvá és szerethetővé teszi ennek az idős édesapának a karakterét: a hibáival, a melléfogásaival és a megbánásaival együtt.

Nemcsak Akiva sorsa és karaktere kelti fel a néző érdeklődését. Shulem egyik lánya a harmincas évei végén járó ötgyermekes Giti Weiss. Rendkívül fiatalon házasodtak össze Lippivel, aki szintén a történet lázadói karakterei közé tartozik. A férfi hivatalosan Argentínába utazik állást vállalni, hogy jobb életet biztosíthasson családjának, de hamar kiderül: mindez nem igaz, a férfi elhagyta őket, hogy kipróbálja a világi életet. Giti azonban erről senkinek nem beszél, foggal-körömmel mindent megtesz, hogy egyedüli családfenntartóként kitartson. A kamaszlányára bízza a kisebb gyermekeket, ő pedig munkát vállal. A kitartása pedig meghozza gyümölcsét: sikerrel jár, sőt néhány hónap elteltével a férje is rádöbben, hogy a családja mellett a helye. Ebben a családban emelkedik ki játékával és a karaktere érdekességével Ruchama Weiss. A fiatal kamaszlány Ruchama egy elhagyott zsinagógában imádkozó fiatal fiúban, Hanina Tonikban talál rá élete szerelmére, akivel szülei tiltakozása ellenére össze is házasodnak. A lányban tehát egy újabb lázadót ismerhetünk meg. De a lány választottja, Hanina is az, hiszen megszökik otthonról édesanyja halála után, hogy a Tóra tanulmányozásának szentelhesse az életét. Az ő sorsukat, döntéseiket és jövőjük kiteljesedését követhetjük végig a harmadik évad során, amely az egyik legkitűnőbb a többi között.

Még sok kisebb-nagyobb jelentőségű karakterről, közeli-távoli családtagról ejthetnénk szót. Mindegyikőjüknek megvan a maga sajátságos szerepe a történet szövetében. Beszélhetünk a családapa legidősebb fiáról, Zvi Aryeről (Sarel Piterman), akit csodálatos énekhanggal áldott meg az ég, ám hiába ér el kimagasló sikereket a családi rendezvényeken, esküvőkön fellépő zenekar szólistájaként, de ő mégis önként lemond a karrierről, hiszen nem akar az előző énekes megcsömörlött és életcélját elvesztett sorsára jutni.

Szólhatunk továbbá a nagymamáról, aki csak az idősotthonba költözése után kezd el tévét nézni, de aztán rádöbben, hogy azzal csak rosszat tesz saját magának, hiszen egész addigi vallásos életét és nyugodt, kiegyensúlyozott világképét zökkenti ki a tévézéssel (ha még csak átmenetileg is). 

Nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mi az igazán jó ebben a történetben: talán a karakterek bonyolultsága, az általuk megtett fejlődési út, az elhivatottságuk és a küzdeni akarásuk az, amely a leginkább magával ragadja a nézőt. A szereplők egyike sem fekete vagy fehér, a karakterek között vannak erős és gyenge személyiségek is. Végigkövetjük útjukat életük különböző helyzeteiben és küzdelmeikben, és végül hibáikkal, érdemeikkel együtt megkedveljük őket. 

Kitűnő választás a finom háttérzene, nem tolakodó, de épp ezért telitalálat. Biztos vagyok benne, hogy aki végignézni a sorozatot rá fog keresni Avi Belleli további zenéire. A szériában fontos szerepet játszanak klasszikus zeneművek és előadóik is. Az adott részeknél ügyesen veszik át a főszerepet és csinálnak kedvet a nézőnek meghallgatni az adott darabokat teljes hosszukban is.

Összefoglalva, egy fordulatos, izgalmas történetet láthatunk, amely végig fenntartja a nézők érdeklődését, és remélhetőleg hamarosan magyar felirattal is elérhetővé válik. 

825 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>