Az Ozark még 2017-ben indult a Netflixen, azóta pedig a csatorna egyik legsikeresebb produkciójává vált. Következő cikkünkben igyekszünk rávilágítani a sorozat sikerének okaira.

Az Ozarkkal én mindig csak összenéztem a Netflixen, egészen a harmadik évad megjelenéséig. Mindig azt hittem, hogy egy Sinner-szerű sorozat lesz (az ilyenek a kedvenceim), de tévedtem. Más a stílus, a hangulat viszont hasonló. Olyan kicsit, mintha egy darkos Breaking Badet néznénk. Ez nem vígjáték, nem nyomozós, ez a sorozat a kőkemény valóság is lehetne, épp ezért kötelezővé is tenném mindenki számára az Ozark megtekintését.

Tanmese arról, miért ne kerülj a maffia karmai közé

Spoiler ide vagy oda, az alaphelyzetet muszáj felvázolni. A Byrde család az Ozark nevű helyre kényszerül a chicagoi általános családi idillből, hiszen Marty Byrde, a családfő (akit Jason Bateman játszik, de a szereplőkről később írok) nem más, mint az egyik legnagyobb mexikói kartell pénzmosója. Az eredetileg számviteli és pénzügyi zseni, Marty családja sem piskóta. Felesége Wendy (Laura Linney) egy törtető, politikai kampányokban jártas asszony. Lányuk, Charlotte (Sofia Hublitz) egy sztereotipikus tinilány, aki mindenben részt akar venni, de közben éretlen hozzáállásával mindenen csak ront, fiuk pedig, az akkor még kiskamasz Jonah (Skylar Gaertner) csak csendes megfigyelője a család törekvéseinek, azonban később kulcsfigurája lesz az eseményeknek.

Meg kell még említenem, hogy a család új lakhelyén a helyiek sem restek megkeseríteni az újonnan érkezők törekvéseit. Az alapfelállás miatt Martynak nagy összegű pénzt kell tisztára mosnia, ezért gyorsan belevág, és próbálja felvásárolni a környező kisebb vállalkozásokat, amikkel legálissá teheti a kapott pénzt. Aki helyi, gyorsan észreveszi, hogy valami nincs rendben. A helyi “redneckek” kifigyelik az új családot, és ellopják a pénzt, de nem sokáig lesz náluk. Ezt csak azért vezettem fel, hogy az egyik legértékesebb és érdekesebb karaktert be tudjam mutatni, aki nem más, mint Ruth Langmore (Julia Garner). Később kulcsfigurája lesz a történéseknek és ő is az egyik főszerepet fogja betölteni a történetben.

Festői látvány, elképesztően sötét hangulat

Hogy ne lőjem le a legfontosabb eseményeket, próbálok inkább a hangulatokra és az érzésekre, valamint azokra az értékekre kitérni, amiket a sorozat nyújtani tud. Ha olvasnám az újságban, vagy egy önéletrajzi könyvben ugyanezeket az eseményeket, nem kérdőjelezném meg a sztori hitelességét. Annyira realisztikusan ábrázolja (elképzelésem szerint, hiszen nincs tapasztalatom, igazi maffiaügyekben) a szervezett bűnözés helyzetét, hogy hogyan mossák a pénzt, hogyan lehet bizonyos dolgokat eltüntetni. A kezdő bűnözők már vadul jegyzetelhetnének is az első pár rész történései alapján.

A sorozat a szürkés, sötétzöld képeivel, a piszkos hangulatával maradéktalanul megteremti azt a hangulatot, amit ábrázolni akartak. Azt a paradoxont, ahogy a zöld dollárok egyre mocskosabbak lesznek a tisztára mosástól. Így tehát tökéletes metaforaként szolgál a hangulatvilág, azonban pont ezért csak lehúzott redőnyökkel, sötét szobában érdemes nézni. Annyira gyönyörű és festői képet kapunk a film alapjaként, hogy sokszor úgy érezhetjük, hogy egy Lars von Trier-filmet nézünk. Ebben a látványvilágban az erős pszichológiai változások, és erkölcsi témák tökéletesen tudnak érvényesülni.

Érdemes megemlíteni egy nagyon érdekes momentumot az Ozarkkal kapcsolatban. Minden rész egy, esetleg két jelenettel kezdődik, majd előjön egy sötét képernyő, és látunk egy O betűt, négy részre osztva, ezekbe az egységekbe pedig külön szimbólumok kerülnek. Ezek a szimbólumok előre sejtetik a rész történéseit, de megmondom őszintén, sosem tudtam rájönni mind a négy szimbólumra. Néha-néha elkaptam egyet, de sosem az összeset. Biztos vannak nálam ügyesebbek, de érdemes felfigyelni ezekre, mert egy külön kis belső játékot adnak az adott epizód megtekintéséhez.

Erős pszichológiai és erkölcsi aspektusok, tanító szándék

A sorozat bővelkedik pszichológiailag érdekes és erkölcsileg elemezhető folyamatokban, azonban nem nagyon szeretnék belemenni, nehogy lelőjem a történéseket. Nagy vonalakban, gyönyörű, lineáris pszichológiai karakterfejlődéseket látunk a főszereplőktől és mellékszereplőktől egyaránt. A széria számtalan gyermekkori traumát, diszfunkcionális családot vonultat fel. A depresszió, a sztahanovizmus, és párkapcsolati problémák (megcsalás, a hűség kérdése, életközépi válság) széles kínálatával jól operál a sorozat. Pszichológusoknak, pszichológiát tanulóknak, a téma iránt érdeklődőknek egy igazi csemege ez a sorozat.

Ennél tökéletesebb castingot ritkán látni

Mit sem ér a történet és a táj szépsége, ha a színészek nem játszanak jól. Az Ozarknál nem tudtak hibázni ebben sem. Jason Bateman, aki nem csak a főszereplő, de rendezőként is részt vett a sorozatban, annyira tökéletesen játssza a józan, sokszor némán figyelő zsenit, hogy két perc alatt elfelejtjük, hogy őt eddig többnyire vígjátékokban láttuk. Nyoma sincs a lökött humorú színésznek, mintha kitörölték volna. Igen, sok sorozatnál lehet azt mondani, hogy egy, esetleg két színész viszi a hátán, az Ozarkra azonban ez egyáltalán nem igaz. Nem tudnék olyan színészt mondani, aki rosszul játszana. A Wendyt alakító Laura Linney olyan élethűen hozza a szociopatát, hogy szinte rettegünk tőle egy idő után. Az egyik pillanatban még édes feleség, de ugyanezzel az édes tekintettel mondja el, hogy végez veled, ha az útjába állsz. Idegesítő szereplő, de pont egy ilyen karaktert az egyik legnehezebb eljátszani. Nem lesz a kedvencünk, de nem is ez a lényeg. Charlotte karaktere szintúgy az idegesítő kategóriába lesz sorolva. Az elején azt hittem, hogy Sofia Hublitz az egyetlen olyan színész, aki szörnyen játssza a karakterét, de a harmadik évadban kapott egy kis komolyságot, no meg jobb párbeszédeket, így rá kellett jönnöm, hogy nem a színésszel volt a baj korábban sem, hanem sokkal inkább a karakter kidolgozásával. Egy buta tinit kellett alakítania, és ezt meg is tette. De a Jonah-t játszó, introvertált, magányos Skylar Gaertner is parádés szerepében. Ő a másik “józan ész” a családban Marty mellet, és nem lehet benne csalódni. Ezek mellé társul a legerősebb női karakter a sorozatban, akit Julia Garner olyan élethűen alakít, hogy Emmy-díjat is kapott érte.

2019 Emmys winner Julia Garner acknowledges 'Game of Thrones ...

Julia Ruth Langmore szerepét kapta, aki egy nagyon hányattatott sorsú, de talpraesett lány, ha a helyzet megkívánja, nem fél bemocskolni a kezét. Az ő karakterfejlődése talán a leglátványosabb mind közül. Lebilincselő volt nézni, hogyan jut el egy pitiáner bűnözőből egy gondoskodó anyuka szerepéig, miközben a harmadik évadban már kulcsfontosságú szereplő lesz a pénzmosásban. Ezekért a jogokért azonban hatalmas árat kell fizetnie.

A mellékszerepekben kimagaslót nyújtó színészek is megérdemlik az említést, a Ruth öccsét játszó Charlie Tahan (Gotham madárijesztője mellesleg), az ügyvédet alakító Janet McTeer is hatalmasat alakít. A papot játszó Michael Mosley, vagy a Darlene Snellt alakító Lisa Emery is olyan alakításokat nyújtanak, az érzelmek olyan széles skáláját vonultatják fel, hogy az tankönyvbe illő. Egyszerűen képtelenség kiemelni bárkit is, mert nincs rossz alakítás. A játék sok esetben annyira realisztikus, hogy el is felejthetjük, hogy egy sorozatot nézünk.

Díjak, elismerések

Ezek után nem is meglepő, hogy az Ozark bővelkedik díjakban és elismerésekben, nyolc győzelmet és negyvenöt jelölést zsebelt be eddig a széria, ezek között van többek között két Golden Globe is. Julia Garner Emmy-díjáról már ejtettem szót, de Jason Batemant is elismerte már a televíziós szcéna.

Összegezvén azt mondhatom, hogy ha eddig gondolkodtál, hogy elkezd-e, ne habozz, nyomj a play gombra, amint legközelebb felbukkan a sorozat a Netflix listájában. Hidd el, nem fogod megbánni.

10/9

Írta: Tóth-Hefler Katalin (Hope)

906 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>