A Netflixen nemrég vált elérhetővé Az első tornász című dokumentumfilm, amely a néhány éve óriási botrányt kavaró, kiskorú tornászlányok ellen elkövetett szexuális zaklatásról szól. A középpontban Larry Nassar áll, aki az amerikai válogatott orvosa volt, és aki évtizedeken át több száz lányt és nőt zaklatott munkája közben. 

A Netflix folyamatosan készíti nekünk a jobbnál jobb dokumentumfilmeket, mi pedig néha azt kívánnánk, bárcsak fikció lenne, amit a szemünk elé tárnak. Most sincs ez másképp, csakúgy mint az Epstein-sztori esetében, itt is a szexuális bűntett, ami a fókuszban van. 

Larry Nassar

2016-ban óriási botrányt okozott, hogy az addig teljesen “árnyékban mozgó” Larry Nassarról kiderült, hogy évtizedeken át molesztált kiskorú és fiatalkorú tornászlányokat. Ami megdöbbentő, hogy ezeket a rémtetteket túlnyomórészt az Amerikai Egyesült Államok csapatának orvosaként követte el. A legfiatalabb áldozata hat éves volt.

Az első tornász nevet viselő dokumentumfilm nem csak megkapargatja a felszínt, hanem mélyen beleás a történésekbe. Nem csak a legfontosabb kérdéseket teszi fel az üggyel kapcsolatban, mint például, hogyan lehetséges az, hogy egy fokozott figyelemmel kísért sportág válogatott orvosa évtizedeken keresztül molesztálhatott lányokat, nőket, olimpikonokat, hanem ok-okozati összefüggésekre mutat rá, valamint bemutatja azt a rendkívül fontos oknyomozói munkát, amely alapján le tudták csukni Larry Nassart. 

 

A sportág és annak megváltozása

Hogy belelássunk ebbe az ügybe, távolabbról kell megvizsgálni a esetet. A szertorna az Amerikai Egyesült Államokban a legnézettebb nyári olimpiai esemény. Fiatal lányok hajtanak végre elképesztő mozdulatsorokat, dacolva veszéllyel és a fizika törvényeivel, és ez sokaknak elég ahhoz, hogy szurkoljanak az USA hőseinek. Sokáig normális keretek között folyt a harc egy-egy versenyen, gondolok itt arra elsősorban, hogy a tornászok felnőtt nők voltak. 

 

A helyzet Nadia Comăneci színre lépésével változott meg. A román kislány 1976-ban lett az olimpiai játékok közönségkedvence, amikor Montrealban mindössze 14 évesen hódította el az aranyérmet. Ez rengeteg fiatal lánynak adott erőt és motivációt, és ezáltal a torna sportág hamar átalakult. Nem volt lehetetlen, hogy egy rendkívül fiatal kislány győzedelmeskedjen a versenyeken, így a átlagéletkor is rohamosan csökkenni kezdett.

 

Brutális, de eredményes edzésmódszerek: a Károlyi házaspár

Románia a kommunista blokkhoz tartozott akkoriban, dúlt a hidegháború az USA ellen, akik nem akarták tétlenül nézni, hogy tornászaik rendre vereséget szenvednek, ezért komoly lépésre szánták el magukat. Elcsábították Nadia Comăneci edzőit, Károlyi Mártát és Károlyi Bélát. A két román edzőről tudni lehetett, hogy finoman szólva is a poroszos nevelés hívei, de amíg eredményeket mutattak fel, senkit sem érdekelt, hogyan érték el azokat. Megalázták, kínozták, verbálisan és fizikálisan bántották a fiatal növendékeket, de szemet hunytak efelett, hiszen sorra nyerték az érmeket. 

A Károlyi házaspárnak volt egy ranche, ahol az edzőtáborokat tartották. Tökéletes helyszín a kínzásokra, a tökéletes versenyállapot elérésére. A szülők nem mehettek be, és mivel nem volt térerő sem, így telefonon sem tudtak beszélni a fiatalok a hozzátartozókkal. Rengeteg edzettek, embertelen bánásmód mellett, ennek pedig  természetesen velejárói a sérülések. Itt jött képbe Larry Nassar, aki az MSU (Michigan Állami Egyetem) és az USA Gymnastics, vagyis a tornászszövetség orvosa volt, és a pozíciójából kifolyólag ő is Károlyiéknál dolgozott. A férfi a legveszélyesebb szexuális ragadozók körébe tartozott. Egy-egy kedves szó, egy titokban átadott csoki, a rendelője tele sikeres sportolók ereklyéivel; a lányok hamar megkedvelték, a bizalmukba tudott férkőzni Nassar. Az egyik áldozat, Jamie Dantzscher így fogalmazott:

Ő volt ott az egyetlen kedves felnőtt.

A férfi fogdosta, molesztálta a lányokat, és ezt úgy állította be, hogy mindez a kezelés része. Bár a fiatalok kellemetlenül érezték magukat, rengetegen nem mertek szólni, mert féltek a következményektől, illetve mivel nagyon fiatalok voltak, szexuális tapasztalat nélkül, nem gondolták, nem gondolhatták, hogy amit Nassar csinál velük, az tulajdonképpen bűncselekmény…

 

Maggie Nichols

A dokumentumfilm egyik főhőse, Maggie Nichols, aki maga is válogatott tornász volt. A fiatal tehetség 2015-ben került a válogatott orvosához, aki egy vizsgálat során molesztálta. Ő elmondta a szüleinek, hogy furcsa dolgokat tapasztalt, aminek az lett a következménye, hogy panasz érkezett Nassar ellen a Tornász Szövetségbe. A grémium elnöke, bizonyos Steve Penny megígérte, hogy kivizsgálja az esetet, de megkérte a családot, hogy ne menjenek ezzel a nyilvánosságra. Közben zajlottak a selejtezők a brazíliai olimpiára, és bár Maggie Nichols a teljesítménye alapján az utazók között lehetett volna, a szövetség mégis úgy döntött, hogy otthon hagyja a lányt. Steve Penny, vagyis az tornászszövetség nem hogy segített volna a szexuális bántalmazást átélt lányon, hanem még csúnyán el is bánt vele. Egyfajta áruló volt a szövetség szemében…

Az eredeti címén Athlete A nevű dokumentumfilmben megtudhatjuk, hogy már 1997-ben érkezett panasz Larry Nassar ellen, de a hasonló ügyek sosem jutottak tovább az elnöknél. Ők szemet hunytak a szexuális bántalmazás felett, hiszen a torna sportág virágzott, az eredmények jöttek, úgy gondolták, belefér „egy kis erőszak”. A fiatal lányok ártatlanságát áldozták fel az érmek oltárán…

A bűnöst elkapják

2015-ben egy edző meghallotta, hogy két tornászlány beszélget a vizsgálat közben tapasztalt szokatlan dolgokról, és azonnal feljelentést tett. Nassar ellen először  2016-ban! fogalmazódott meg hivatalos panasz. Ez év novemberében első fokon elítélték 13 évnél fiatalabb személy ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt, de óvadék ellenében távozhatott; magát ártatlannak vallotta. 

Elképesztő, hogy a nyilvánosságra hozott vádak után Nassar indult egy iskolaszéki pozícióért, és a kialakult helyzet ellenére kétezer szavazatot tudott összegyűjteni. 

Miután egyre többen vádolták meg a férfit, egy szövetségi nyomozás indult, amelynek következtében 37 ezer gyermek pornográf képet és videót találtak egy házkutatás során. Nassart összesen 168 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket gyerek- vagy kamaszkorukban. A nagy nyilvánosságot kapott ügy nem csak a tornászvilágot sokkolta. 2018-ban 175 év börtönre ítélte a férfit a bíróság. Rosemarie Aquilina bírónő ezekkel a szavakkal tudatta a büntetés mértékét: 

Amit ön csinált, az nem kezelés volt, és nem is volt orvosi. Nem érdemli meg, hogy az életben még valaha is elhagyhassa a börtön területét. Úgy látom, hogy ön még most sem érti az egészet, és most is veszélyt jelent a társadalomra. Én olyan bíró vagyok, aki hisz a rehabilitációban, a talpra állásban, amennyiben az lehetséges, de nem látom, hogy ebben az esetben erre lenne esély. 175 év börtönbüntetést szabok ki önre, épp most írtam alá a halálos ítéletét.

 

 

175 év. Legszívesebben azt írnám, hogy kevés, hiszen az elkövetett bűntetteket az áldozatok életük végéig nem felejtik el, de ezeket a kínokat nem lehet visszaadni. Az áldozatok beszámoltak poszttraumás problémákról, szorongásról, depresszióról, családi és párkapcsolati nehézségekről, és olyan is volt, aki a történtek hatására öngyilkos lett. 

 

A film nem csak egy szexuális ragadozó bukása, hanem az általa zaklatott nők diadalmenete. Az áldozatok a per során szembe mertek állni Nassarral, a szemébe mondták a véleményüket, amelyhez rendkívüli bátorság kell. 

Az esetben a legszörnyűbb, hogy egy egész intézmény, az Egyesült Államok Tornaszövetsége szemet hunyt minden felett, és próbálta eltusolni az egészet. A felelőst, az akkori elnököt, Steve Pennyt is sikerült elítélni. Nagyon fontos kiemelni, hogy a The Indianapolis Star újságírói nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Nassart végül sikerült elkapni. Olyasfajta szorgalmas oknyomozást folytattak az ügyben, mint a Spotlight a maguk területén. 

 

 

Nassarnak legalább 265 áldozata volt orvoslása idején… Lezárás gyanánt a Femina magazin ebben a témában írt gondolatait szúrnám be:

„Meddig terjed a szülő felelőssége?

Csaknem a végtelenségig. Mert a gyerek az gyerek, legyen akár 6, 10 vagy 15 éves. A gyerek magától nem tudja, hogyan működik a világ, a szülő felelőssége megtanítani neki. A szülő dolga elmondani azt, hogy nem minden ember jó. Meg kell tanítani a gyerekeknek, már nagyon fiatal korban, hogy a testük az övék, és csak ők rendelkezhetnek felette. El kell mondani nekik, hogy, ha valaki úgy érinti meg őket, hogy az nekik kellemetlenséget okoz, akkor bárkinek nemet mondhatnak.

A szülő felelőssége megteremteni egy olyan biztonságos környezetet és megbízható kommunikációs csatornát közte és a gyerekei között, amelyben és amelyen keresztül el merik mondani, ha kellemetlen vagy netán erőszakos dolog történt velük. A szülőnek joga van nemet mondani, amikor az orvos megkéri, hogy hagyja magára őt a gyerekkel, amíg megvizsgálja. Ha a gyerek kéri, hogy maradjon, a szülőnek kötelessége a vizsgálóban maradni.”

 

A dokumentumfilm előzetese:

 

 

A szexuálisan bántalmazott nők megkapták az  Arthur Ashe Courage Awardot. A különleges díjat Arthur Ashe-ről nevezték el, és olyan sporthoz kötődő embereknek adják, akiknek a közösséghez való hozzájárulása, a társadalmi szerepe túlmutat a sporton. Az alábbi videó a díjátadásról készült:  

 

 

 

Felhasznált irodalom:

https://femina.hu/terasz/larry-nassar-orvos/

wikipédia

https://nlc.hu/szabadido/20200628/larry-nassar-athlete-a-netflix-gyerekmolesztalas/

https://www.origo.hu/sport/egyeni/20170330-larry-nassar-es-szexualis-buncselekmenyek-az-egyesult-allamok-tornaszovetsegeben.html

https://hvg.hu/sport/20180131_legalabb_265_aldozata_volt_a_175_ev_bortonre_itelt_sportorvosnak

2413 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>