A Netflix egy olasz tinifilmmel indítja a júliust, amelyet azonban igyekszünk majd minél hamarabb elfelejteni.

Ha a 2010-es évek filmes trendjeit vizsgáljuk, akkor mindenképpen feltűnhet, hogy milyen mennyiségben és minőségben készültek coming of age-alkotások, más szóval felnövéstörténetek. A korábban szinte kizárólag gyenge, habkönnyű vígjátékokkal operáló zsánert olyan függetlenfilmes alkotók vették kézbe, mint Greta Gerwig (Lady Bird, Kisasszonyok), Richard Linklater (Sráckor) , Mike Mills (Huszadik századi nők), Bo Burnham (Eight Grade), vagy éppen Kelly Fremon Craig (Egy magányos tinédzser). Ők voltak azok, akik felismerték, hogy az ábrázolt életszakaszt valóban rejlő abszurd humor mellett a tragikumot, a nehézségeket, az identitáskeresést sem szabad eltagadni. Ennek a filmes zsánernek a 13 Reasons Why hatalmas sikere után épp a Netflix, a világ egyik legnagyobb és legkommerszebb streaming-szolgáltatója vált szinte az otthonává, az általuk készített alkotások többsége azonban nem igazán vállalt kockázatot, csupán a jól ismert recept felmondásával próbáltak a fiatal közönség kedvére tenni. Egy másik megfigyelhető tendencia, hogy a Netflix egyre nagyobb figyelmet fordít a kulturális diverzitásra, csak az utóbbi néhány hónapban láthattunk többek között német, olasz, spanyol, indiai, dél-afrikai és brazil produkciókat is. A legfrissebb próbálkozás az Itáliai-félszigetről érkező Under The Riccione Sun, mely sajnos nem lett több egy kínos közhelygyűjteménynél.

Az úgynevezett történet szerint néhány fiatal egy olasz üdülőparadicsomban tölti a nyári szünetet, ezen időszak során pedig az összes, a zsánerben szinte kötelező dolog megtörténik velük. Barátkoznak, szerelembe esnek, strandröplabdáznak, énekelnek a tábortűznél, majd pedig a nyárzáró bulin mindannyian megtalálják a számításaikat. Ezt ebben az esetben főként Marco (Saul Nanni), Guenda (Fotinì Peluso) és Vincenzo (Lorenzo Zurzolo) prezentálásban kapjuk meg. A történetről azért sem érdemes alapszituációnál többet elárulni, mert aki már legalább egy hasonló jellegű filmet látott, az hamar láthatja előre az összes „fordulatot” . Az egyik fő probléma tehát, hogy a dramaturgia kiszámítható, minden összetevőt patikamérlegen adagolnak a készítők, így viszont a film igen hamar veszíti el a néző figyelmét (és szimpátiáját).

Ilyen esetekben a karakterek segíthetnék ki az alkotást, azonban sajnos a film ezen aspektusa sem erősebb. Elnagyolt, klisés karakterek, ennek pedig már egyenesági következménye, hogy a színészek is szenvednek. Mivel a figurák többsége még egydimenziósnak is csak kisebb jóindulattal nevezhető, így nem meglepő, hogy alakításokról sem igazán beszélhetünk. Megkapjuk a félénk, szemüveges, hősszerelmes srácot, akiről tudjuk, hogy a film végére elnyeri a hőn áhított lány szerelmét, a reményteli énekest, aki ugyan nem tehetséges, de legalább jóképű, az anyukája által túlféltett fiút, sőt a mellékszereplők között még a tengerpart egykori Don Juanját is megtaláljuk, aki manapság panziótulajdonosként funkcionál. A főbb szerepekben kétségtelenül dekoratív fiatalokat látunk, akik azonban komolyan vehető rendezői utasítás nélkül rettentően modorosak, szinte minden mondatuk hiteltelen, a mimikájuk, az egész gesztusrendszerük túlzó. Talán két színész tud eljutni a korrekt szintig, Isabella Ferrari és Luca Ward sem kap ugyan jobb karaktert, ám ők rutinból képesek hozni az elvárt nívót.

A film „humora” is hagy bőven kivetnivalót maga után, sajnos az alkotók időről időre lehajolnak a legprimerebb poénokért (a Carbonara-analógiát reakcióra sem méltatnám) , így a néhány kreatívabb vicc elveszik az ötlettelenség rengetegében. A képi világ kommersz (bár az tény, hogy van néhány érdekes választás), a felcsendülő olasz popslágerek pedig végül is illeszkednek a film hangulatához.

Az Under the Riccione Sun egy kifejezetten rossz, ötlettelen film, amely pont tétnélkülisége miatt nem tud kiemelkedni a zsánerből. Egy olyan alkotás, amelyből láttunk már több százat (és minden bizonnyal fogunk is még ugyanennyit), ha valakit a téma humorosabb és színvonalasabb feldolgozás érdekel, akkor ajánlom az Egynyári kaland című magyar szériát.

A film a Netflixen tekinthető meg, magyar felirattal.

Értékelés: 4/10

 

 

1968 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>