Karácsony közeledtével a Netflix is igyekszik segíteni a családoknak az ünnepre való hangolódásban. A streamingóriás ezúttal egy korábbi sikerfilmje folytatásával lepi meg a nagyérdeműt, ez a Karácsonyi krónikák: Második rész.

A minden év végén tucatjával megjelenő „mentsük meg a karácsonyt” tematikájú gyermekfilmek között igazi felüdülést jelentett a 2018-as Karácsonyi krónikák, mely elsősorban extravagáns stílusának és karizmatikus főhősének köszönhetően lopta be magát a közönség szívébe. A sikerhez mérten idén meg is érkezett az elkerülhetetlen folytatás, méghozzá az első rész esetében még csak producerként tevékenykedő Chris Columbus-szal a rendezői székben, aki a mindenkori karácsonyi filmek egyik etalonjának számító Reszkessetek betörők!-ért is felelt. Továbbá a főbb szereplők mind visszatértek korábbi karaktereikhez, így Kurt Russel is ismét magára ölthette Mikulás piros köpönyegét, ezúttal a való életben is párjaként mellette álló Goldie Hawn-nel kiegészülve Mikulásné szerepében. Az összetevők tehát mind adottak voltak egy izgalmas, új karácsonyi kalandhoz az egész család számára.

A betlehemi csillag megsemmisülése miatt veszélybe kerülő ünnepek megmentésének története három gyerekszereplőre koncentrál, akik különböző kihívások árán tanulják meg legyőzni saját félelmeiket. Az első részben megismert testvérpár, Teddy és Kate ezúttal is visszatér, de míg korábbi karácsonyi mentőakciójuk során Teddy-nek kellett feldolgoznia édesapjuk korai elvesztését, addig most Kate-re vár hasonló feladat, mikor leendő mostohaapjuk, a szeretetteljes Bob és kisfia, Jack feltűnnek a színen. Az időközben tinédzserré érő Teddy ki is kerül a képből, helyét a mindig lelkes, de elszakadni képtelen Jack veszi át, akinek saját bátorságára kell rátalálnia egy hosszúra nyúló mellékküldetés során. A minden bonyodalmakért felelős antagonista szerepét pedig a gorombasága miatt emberré változó manó, Belsnickel kapta, akinek gonosz tervénél csak végső megváltástörténete motiválatlanabb.

A második Karácsonyi krónikák film érezhetően a nem éppen eredeti gyerekkarakterek már ezerszer látott sablonos jellemfejlődésére koncentrál, de a kétórás játékidő ellenére sincs elég ideje minden történetszálat eléggé kibontani. A filmre általánosan jellemző, hogy annyira ragaszkodik a karácsonyi filmek kötelezőnek tűnő fordulataihoz, hogy eredeti ötleteit is folyamatosan megtagadva, rendre a már jól bejáratott klisék felé kacsintgat. Noha az olyan izgalmas ötletek, mint az időutazó télapó koncepciója vagy a vadonélő manók társadalma valóban érdekes elemek lehettek volna, ha a készítők nem zárják le őket idő előtt. Helyettük csak az első részből átemelt, izzadságszagú dalbetéttel és Mikulásné karakterének teljes háttérbe szorításával tud szolgálni a történet. Ezen felül a rajongói igények kielégítésére szolgáló Reszkessetek betörők megidézésének jelenete inkább csak új kérdéseket vet fel, mintsem szórakoztató lenne, valamint Kurt Russel menő Mikulása is messze kevesebbszer szerepel, mint a gyakran idegesítően oktondi és affektáló gyerekszereplők.

A nyolcvanas évek filmjeinek hangulatát idéző, a karácsonyi vígjátékok között üdítően ható első részhez képest a Karácsonyi krónikák második felvonása a Télapu sorozat kevésbé sikeres folytatásaival állítható leginkább párhuzamba, mind koncepcióját, mind a történet alakulását tekintve. Ezzel egyidejűleg érdemes szem előtt tartani, hogy a Karácsonyi krónikák: Második rész sokkal inkább egy kisebb gyerekeknek készült ártatlan családi történet, mintsem az első rész nyomvonalát követő stílusos, felnőtteket is megmosolyogtató kaland. A legjobb jeleneteit már az előzetesében eldurrogtató filmben végül nem marad annyi puskapor, hogy kitartson a stáblista legördültéig, de kedves üzenete és ártatlan története miatt jó aláfestése lehet egy családi összejövetelnek. A Karácsonyi krónikák: Második rész eredeti ötleteire koncentrálva igazi csemege lehetett volna az idei év karácsonyi streaming kínálatában, a készítők ambíciótlansága mégis csak az ünnepi ebédek háttérzajául érvényesülni képes alkotásra futotta.

1682 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>