Ismét egy sorozatajánlóval jelentkezünk.

Tonke Dragtot 2001-ben lovaggá ütötték irodalmi munkásságáért, amihez nem kis részben hozzájárult a sorozat alapjául szolgáló könyv is. A Levél a Királynak című széria nemrég debütált a streamingszolgáltatónál, és a fantasy kedvelői többnyire elégedettek voltak a végeredménnyel. 2008-ban Hollandiában is megpróbálkoztak már a könyv adaptálásával, ám akkor csupán egy kalandfilm készült, és az a változat közel sem annyi emberhez jutott el, mint a mostani. Alapvetően a fiatalabbaknak szól a széria, ez a korhatárbesorolásból is látszik, mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének kellően ijesztő jelentek. Elég csak arra gondolni amikor Viridian herceg megfolytja a madarat a puszta kezével, vagy a kolostorra, ahol megtért gyilkosok, rablók és kalózok élnek.

A sorozat alapvetően egy ősi konfliktusra épül. A régi sámánokkal és varázslattal teli, ősi Eviellannal szemben félélemben él Dagonaut és Unauwen királysága, ahol a középkori lovagi kultúra éli a fénykorát. A mi történelmünkben ekkor jelen volt a boszorkányűzés és lényegében itt is ez a történet alapja. A nagyhatalmú, régi evielleni kultúra ellen indít hadjáratot az ő erejüket félő Viridian herceg, Unauwen királyának fia. Az ősi sámánok erejét elveszi, ezzel is saját pozícióját erősítve.

https://www.youtube.com/watch?v=DcSuK7-ICGw

A történet kezdetén a herceg éppen hazatérőben van, és sokak szerint magához akarja ragadni a hatalmat, a bátyja és apja félreállításával. Ezzel kapcsolatban valamilyen bizonyítékot szerzett a fehér pajzsos fekete lovag, amit Viridian apjának, Unauwen királyának akar elvinni, de a herceg testőrei, a Vörös lovasok megölik. Halála előtt az éppen egy lovagi próbáról megszökő, evielleni fiúra, Tiurira bízza a levelet és annak kézbesítését. Segítségül neki adja a lovát és a gyűrűjét. A fiú még lovagnak is gyenge, származása miatt kiközösítik, és most többen is az életére törnek. Útja során nem egy társat elveszít, de új barátotokat is szerez, részben feltárul előtte a múltja és a népének kultúrája, a királyság sorsát formáló titkokra derül fény és egy hatalmas fordulat is vár minket a kaland vége felé.

A történet izgalmas, a karakterek színesek, de a legjobb mégis más, ugyanis egészen beszippantja a nézőt az izgalmas környezet. Az a világ, amiben az egész történet játszódik, lenyűgöző, számtalan lehetőség rejlik benne, okosan használja fel, értelmezi újra kultúránk alapvető motívumait. A sorozat főgonosza egy megtört, félelemből táplálkozó, nagy hatalmú herceg, aki mindent megtenne azért, hogy az evielleni kultúrát eltörölje a föld színéről. Tiuri, a szegény kis evielleni gyermek, aki mindent elvesztett és nagy teher nyomja a vállát. A két karakter egymás ellentéte, és ez volt az egyik legnagyobb lehetőség, de az írok ezt nem használták ki. Közöttük nem volt konkrét harc, csupán némi számítógép által megkomponált küzdelemre futotta.

Összegezvén, bár a potenciál megvan a sorozatban, a konfliktusok egyelőre kibontatlanok maradtak. Egy esetleges második évad talán eredményesen bővíthetné, fejthetné ki a mitológiát.

Szerző: Görgényi András

Kép: The Buzz Paper, CBR

426 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>