Horrorrajongóként nagyon vártam az estét, hogy a pénteken debütáló Kinek a háza? című filmet megnézhessem. Az előzetese felkeltette a figyelmemet, így azonnal nekiálltam a Netflix új produkciójának. 

Az előzetesen kívül az is bizakodásra adott okot, hogy a filmet a Sundance Filmfesztiválon is bemutatták, és többnyire pozitív kritikákat kapott. 

A történet középpontjában két menekült áll, akik Dél-Szudán háborús övezetéből Angliába jutnak. Az ellátórendszer révén kapnak kis pénzt, kvázi letelepedési engedélyt, és egy házat, amely csak az övéké. A ház szó kicsit erős, egy rendkívül lelakott nyomortanyába költözhetnek be, de legalább van fedél a fejük között. Hogy hogy nem, az új otthonukban szokatlan dolgok történnek, amelyeknek közük lehet a menekülésükhöz is. 

A horror Remi Weekes első önálló rendezése, és bár első próbálkozásra nem is rossz, amit kapunk, kicsit úgy tűnik, hogy sokat nézte Jordan Peele munkásságát. Ezt nem csak azért írom ezt, mert a főszereplők fekete bőrűek, hanem egészen egyszerűen “Mi” “utánérzésem” volt többször a film nézése közben. A pár férfi tagját Sope Dirisu játssza, aki rengeteg sorozatban megfordult már, azért lehet ismerős (Beépített férj, Gangs of London, Fekete tükör). A női főszerepet Wunmi Mosaku kapta; a nigériai színésznő is ismertebb a sorozatrajongók körében, olyan produkciókban szerepelt, mint Fearless, A ki***tt világ vége, Fekete tükör, Luther  vagy a nemrég bemutatott Lovecraft Country. 

A His House ( ez az eredeti címe a mozinak) alaptörténete szerintem kiváló, sajnálatos, hogy a sztoriban levő potenciált nem tudták kiaknázni benne. A szereplők közül szerintem Riál vagyis Mosaku az erősebb, bár a durvább dolgok a Bollal történnek. Az atmoszférára, a feszültségre, a zenére és a technikai megoldásokra nem lehet panasz, van több olyan rész, amikor megijedhetünk, a legsokkolóbb mégis a történet, illetve a menekülés Szudánból, tehát Nyagak kálváriája. A film egyik nagy erőssége a díszlet, félelmetes házat, illetve belteret sikerült képernyőre álmodni; az ijeszt meg a legjobban, hogy valószínűleg több ember ilyen körülmények között tengeti a hétköznapjait, ami természetesen nonszensz. 

 

De most vissza a filmhez: a történetvezetés minősége nem mindig egyenletes, többször éreztem azt, hogy unatkozom, vagy hogy történhetne már valami, pedig a film játékideje mindössze 93 perc. Pozitív, hogy néha azonban vannak kifejezetten tetszetős részek, amelyeket trükkösen oldottak meg, a “gonoszak” is egész korrektre sikeredtek, bár némelyikük akár egy Jordan Peele-filmből is érkezhetett volna. 

Mindent összevetve nem bántam meg, hogy megnéztem a filmet, de jóval többet vártam tőle. Azt terveztem, hogy péntek este a sötét szobában megnézek egy “para” horrorfilmet, de bántóan sok lehetőséget szalasztott el Remi Weekes rendező.

Szerintem: 6/10

A Kinek a háza? című horrorfilm a Netflix műsorán található, feliratosan. 

 

 

Az előzetes:

980 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>