Pár hete jött ki a Netflixen ez a tinisorozat, amely azonban korántsem csak ezt a korosztályt célozza meg. 

A történet egy isztambuli gimnáziumban játszódik az 1990-es években. A sztori elején mindannyian magányos lázadók, botrányt botrányra halmozva a gimnázium életében. Azonban egy közös cél érdekében kénytelenek összefogni. Mi ez a közös cél? Hogy ne csapják ki őket az iskolából. Ugyanis a történet idején, ha egy tanulót egy gimnázium eltanácsol, nem érettségizhet le máshol sem, így kisiklik az élete, nem tanulhat tovább másik törökországi egyetemen vagy főiskolán sem. Ha azonban sikerülne az őket a kicsapástól egyedül megvédő fiatal tanárnőjüket (Burcu) összeboronálni egy, az iskolába frissen érkezett fiatal sportoktatóval (Kemal), akkor a tanárnő Isztambulban marad(na), s így őket sem tanácsolnák el az iskolából. Az öt fiatal először csak a közös cél érdekében fog össze, de ahogy a történet előrehalad igaz barátságot kötnek egymással. Ez a barátság segíti őket átvészelni a nehézségeket. A történet kezdetén fejükbe veszik tehát, hogy két tanáruk között szerelemnek kell szövődnie, és összefognak, hogy összeboronálják őket.

Bár fiatal, számunkra jórészt ismeretlenek a színészek, de az ebben a filmvilágban némiképp jártasak tudhatják, hogy Kubilay Aka a Çukur (Gödör) című maffiasorozatban alakította Celasunt, míg Alina Boz pedig a Magyarországon is bemutatott Megtört szívek Hazaljaként lehet ismerős (valamint Azrát is eljátszotta a Ne engedd el a kezemben). Igazi bombameglepetés várja továbbá a Végtelen szerelem (Kara Sevda) rajongóit: a főszereplő férfi tanár ugyanis nem más, mint Kaan Urgancıoğlu, aki nem akármilyen alakítást nyújtott ebben az emblematikus sorozatban, Emir Kozcuoğlu szerepében. A Netflixes sikert előrevetítette továbbá, hogy a forgatókönyvet nem más, mint a török filmgyártás berkeiben jól ismert Meriç Acemi írta (aki Kiralık Aşk/Kiadó szerelem és az Ufak Tefek Cinayetler/Apró kis hazugságok sorozatok forgatókönyvírója is volt).

A történet tehát két lány és a három fiú igaz barátsággá kovácsolódó szövetségét meséli el. Apránként, pici mozaikokból ismerjük meg barátokat és a családi hátterüket. Keretbe foglalja a sztorit, hogy a jelenből tekintünk vissza a múltbéli eseményekre. Húsz év elteltével a baráti társaság egyik női tagja, Işık, ugyanis meghívja gimnáziumi barátait egy újabb találkozóra. A néző izgatottan várja az évad végén, vajon ki fogadja el az invitálást a négy meghívottból.

 

A karakterek szerencsére remekül kidolgozottak. Az egyik lány, Eda (Alina Boz játssza) 17 éves korára szinte kiégett, nem mer hinni (már!) a szerelemben, a szeretetben, szülei egyáltalán nem figyelnek rá, bár mindene megvan.Nincsenek jelen az életében. A másik lány egy igazi  “jókislány”, Işık (Ipek Filiz Yazici). Maximalista elvárású gazdag szülői háttérből csatlakozik a barátokhoz. Őt ugyan szeretik otthon, de láthatóan közben szinte meg is fojtják a szigorú szabályokkal és az elvárásokkal.

A három fiú egyike Kerem (Kubilay Aka), szintén dúsgazdag család gyermeke. Az apa borzasztóan elnyomó, aki folyamatosan szidja, lekicsinyli, próbálja megalázni a fiát. Szerinte nem lesz belőle senki, csak beül majd az apa által megteremtett vagyonba és elszórja majd. Ellene csak lázadni lehet, hát Kerem ezt is teszi. Állandóan verekszik, inkább összevereti (!) magát túlerővel szemben, hogy ne érezze a belső fájdalmat: a szülői szeretet és az elismerés teljes hiányát. Az őt játszó színész velejéig agresszív, de közben mélyen érző karakteralkotó képességét ismerheti, aki nézte/nézi esetleg a Çukur (Gödör) c. török maffiasorozatot. Véleményem szerint az összes valaha forgatott amerikai maffiasorozat, de akár még az egyébként tényleg ütős és különleges Peaky Blinders is valahol hátul kullogna mögötte. 

A másik fiú, Sinan (Mert Yazicioglu). Szenzációsan jó színész ő is, szinte rászabták ezt a karaktert. A karaktere a fej-fej melletti kedvencem Keremével. Ő van a legtorokszorítóbb helyzetben (legalábbis számomra). 17 évesen egy Boszporusz partján álló festői, de lepusztulóban lévő házban lakik, szinte vegetatív állapotú nagyapjával és hatalmas kutyájával. Egyedül. Anyja és apja külön-külön alapított családot, s őt egyszerűen magára hagyták a nagyapával. Ő gondoskodik róla és a kutyájáról. Róla pedig senki. Szinte a nézőnek fáj az a magány, az a szeretetlenség, ahogy ez a srác él. Az anyáról semmit nem tudunk meg, nem telefonál, nem jelenik meg egyáltalán. Az apa még ennél is sokkal rosszabb: ő rendszeresen feltűnik (percekre), de csak és kizárólag azért, hogy egy-egy újabb festményt, értékes porcelánt vagy étkészletet vigyen magával az új feleségének, aki épp arra vágyik. Az egyik legütősebb jelenet, amikor a fiú egyedül reggelizik és teát iszik, s az újra beugró apa elkéri a fia kezéből (!) az általa használt teáscsészét is, hiszen így komplett a készlet, amit épp összecsomagol és elvisz. Nem beszélget vele, nem kérdezi, hogy van: csak jön, köszön, csomagol és megy. Hátborzongató. Szuper a forgatókönyv, az ilyen jelenetekkel többet elmond, mint bármi mással. Sinan karaktere egyébként azért is fantasztikusan jól eltalált, mert ez a fiú nemcsak intelligens, hanem egy-egy rövid találkozás után hátborzongatóan jól kiismeri az embereket. Meglátja a mozgatórugóikat, az igazi jellemüket. A sztori előrehaladtával a barátok el is hiszik amit Sinan mond, hiszen sorra beigazolódnak a meglátásai. Van olyan kulcskarakter a történetben, aki kívülről rossz embernek látszik, de belülről jó, vagy épp fordítva.

A harmadik fiú, Osman (Selahattin Pasali). Róla először csak azt látjuk, hogy fiatal kora ellenére borzasztóan pénzközpontú. Igazi zseni, kitűnő jegyekkel, aki mindenből pénzt csinál, kifejezetten sikeresen. S aztán lassanként ki is derül miért. Nagyon szegény család feltörekvő fia, akinek az édesapja egy személyi sofőr, gazdagok mellett. Ha pénzed van mindent megvehetsz, jobb egészségügyi ellátást a családodnak, jobb körülményeket. Egyedül a pénzben, megszerzett vagyonban látja a lehetőséget arra, hogy gondoskodni tudjon a szeretteiről.

A történet persze nem volna kerek, ha nem látnánk barátság mellett a főszereplők között kialakuló más érzelmet is. Szerelmet. A jókislány, Işık beleszeret Sinanba. Kerem pedig Erdába. Mindkét kapcsolat története igazán szépen, finoman van megjelenítve. 

A főszereplők a barátok, de a tanári kar sem akárkikből áll. Természetesen Kaan Urgancıoğlut (a Végtelen szerelem Emirje) senkinek sem kell bemutatni, igazi nagyágyúként tökéletesen hozza a bezárkózott, sportkarrierjét sérülés miatt abbahagyni kényszerülő, de mégis velejéig becsületes tanáregyéniséget. Na, talán az ő karakterére lehet mondani, hogy pont az ellenkezője a “Nem mind arany, ami fénylik” mondásnak. Ő kívülről nemhogy nem fénylik, de előszörre (sőt még másodszorra is) egy durva jellemmű figurának tűnik, később azonban kiderül, hogy mindig a jó szándék vezérli. 

A barátokat védő tanárnő, Burcu is izgalmas kulcsszereplő (Pinar Deniz játssza). Őt láthattuk már a Sebzett szív/Szeretett hazámban (Vatanim Sensin), Yildizként. A tanárnő egy vidéki elmaradott tartományból jött fel a fővárosba, s előre elrendezett házasságot készül kötni egy ottani férfival. A jórészben a család kérésére eltervezett házasságot követően a tervek szerint hazaköltöznének majd a házasok Isztambulból a rendkívüli hagyománytisztelő, vidéki Karadeniz tartományba. Az elvárások szerint a tanárnő pedig szépen belesimulna majd az ottani szigorú hagyományok szerinti, a férjét 100%-ban kiszolgáló háziasszonyi szerepbe.  S persze meg kell említeni Necdetet, a tökéletes szemétláda gimnáziumi igazgató karakterét is. Az őt játszó kitűnő színészt láthattuk már a Bátor és Gyönyörűben (Cesur ve Güzel) Rifatként, valamint az Adi: Zehra felügyelőjeként is.

Bár a Netflixes bemutató 2020 április végén volt, a sorozatajánlónak különös aktualitást ad a vele kapcsolatban kirobbant botrány. Bár az átlagnézőnek nem egyértelmű (nekem sem tűnt fel őszintén szólva), de a baráti társaság egyik tagja, Osman homoszexuális. A török médiahatóság és törvények egyértelműen szabályozzák a tévécsatornákon megjeleníthető testi szerelmet. Ennek része, hogy a homoszexualitás bemutatása tilos. A Netflix ugyan internetalapú streamingszolgáltató, azonban a törökországi gyártású tartalmakra is vonatkoznak bizonyos szabályok. Reméljük, hogy nem válik kérdésessé a sorozat folytatása. 

https://www.bustle.com/p/will-love-101-return-for-season-2-the-show-has-caused-controversy-in-turkey-22833589

Ha minden akadály elhárul, a 2. évad 2021 közepére várható.

Képek: IMDb

 

847 megtekintés.

Megosztás: