Minden bizonnyal a Netlfix tavaszi kínálatának a leginkább várt sorozata az Árnyék és Csont, amely kötelező darab a fantasy műfaj rajongóinak. Az izraeli-amerikai írónő, Leigh Bardugo regényei alapján készült széria első évada nyolc részen keresztül szórakoztatja a nézőket, és mutatja be a grisák – különleges képességű emberek – harcait és történeteit. Egy dolog biztos: megérte várni, nem csalódtunk a sorozatban!

Érdemes először a regénysorozat oldaláról megközelíteni a szériát. Érdemes tudni, hogy az első évad az írónő két, teljesen különálló, de egy világban játszódó könyveit dolgozza fel. Az egyik, a szintén Árnyék és Csont címet viselő, Alina Starkova főszereplésével játszódó történet, míg másik a Hat varjú, amelyben Kaz Brekker és bandája csínytevéseit ismerhetjük meg. Ezt azért fontos megemlíteni, mert aki olvasta a könyveket, annak biztosan feltűnnek a történetbeli eltérések. Kezdetben zavaró lehet az olvasott nézőknek, hogy az amúgy két, teljesen különálló idősíkon játszódó történetet egybefonták. A későbbiekben azonban olyan ügyesen megoldják a különböző vonalak találkozását, hogy mindenkinek be kell ismernie a forgatókönyvírók zsenialitását. Tehát azt leszögezhetjük, hogy hiába nem teljesen hű a sorozat az eredeti regényekhez, attól még ugyanúgy élvezzük a történetet.

Rátérve a történetre, röviden a lényege, hogy egy teljesen átlagosnak tűnő lányról, Alina Starkováról kiderül, hogy olyan képesség birtokában van, amellyel megmentheti a világot, ezért sokan szentként kezdik el tisztelni. Ezáltal egy olyan világba csöppen, a grisák közé, akik a világnak ezen részén a társadalom tisztelt tagjai különleges képességeiknek köszönhetően. A grisák vezére, az Éjúr pedig kivételes figyelmet fordít a lány felé, akit a napidézőként emlegetnek. A napidéző feladata pedig, hogy elpusztítsa az Árnyzónát, a benne élő szörnyekkel, a volkrákkal egyetemben, és biztonságot hozzon az embereknek.

Alapvetően két fő szálon futnak az események. Az egyiken Alinát (Jessie Mei Li) követhetjük nyomon. Miután kiderül a képessége egy teljesen új, számára ismeretlen világba csöppen, a grisák közé. Lényegében a szegénységből a kiváltságosok közé kerül. Érdekes, hogy a sorozatban valahogy annyira nem jön le Alina jelleme, és ami még fontosabb lenne, az Éjúrral való kapcsolata. Én ezt kifejezetten hiányoltam, hogy a könyvekben leírt mély, különleges kapcsolatot is viszont lássam a képernyőn. Lényegében Alina ellenpólusa az Éjúr (Ben Barnes), ami a nevében is benne van. Ő képviseli a sötétséget, de mindeközben egy nagyon érdekes karakter, hiszen sokáig nem tudjuk róla eldönteni, hogy melyik oldalon is áll. Az, hogy mind Alina, mind az Éjúr visszaemlékezései is helyet kapnak a történetben, még érdekesebbé teszi őket, és persze ezáltal sikerül jobban megértenünk a karakterüket. Azért, hogy teljes legyen a kép, Alina gyerekkori barátját, Malt (Archie Renaux), a tehetséges nyomkövetőt, is be kell vonnunk ebbe a háromszögbe. Egyértelmű a kettejük kötődése, és Mal is fontos szerepet játszik a történet előmozdításában.

Ami a színészi alakításokat illeti, elsősorban az Éjúrt alakító Ben Barnes-t érdemes kiemelni, aki remekül hozza a figurát, de Jessie Mei Li is jól alakítja Alina szerepét. Aki számomra kifejezetten unszimpatikus volt, az a Malt játszó Archie Renaux, de ez inkább annak tudható be, hogy valahogy a könyvek olvasása során egy teljesen más karaktert képzeltem el.

Rátérve a másik fő szálra, Kaz Brekker és a bandájának a sztorijára. Kaz Brekker (Freddy Carter) lényegében egy kisstílű bűnöző, aki azt a lehetetlen megbízást kapja, hogy rabolja el a napidézőt. Persze ezzel nincsen egyedül és a legfőbb ellensége, Pekka Rollins is ugyanezt a célt tűzi ki. Persze mindenféle kalandokba bonyolódik a kis csapatával, Inej-zsel és Jasperrel, számtalan akadályt kell leküzdeniük, míg egyáltalán Alina közelébe tudnak férkőzni. Ahogy korábban is szóba került, Alinát szentként kezdik tisztelni a különleges képessége miatt, és végül ebbe a „csapdába” esik Kaz Brekker és csapata is.

És miért olyan jó a történet? Egyrészt folyamatosan történik benne valami izgalmas, számtalan fordulat következik be, ezért egy pillanatra sem lankad a néző figyelme. Több szálon fut, de mégis mindegyik kis történetet követni tudjuk, nem veszünk el benne. Gyorsan megismerjük a szereplőket, akiket kezdetben még nem tudunk összekötni, de egyre jobban tisztul a kép, és látjuk, hogy merre tart a sztori. Nem mellesleg egy ötletes, összetett és szépen kidolgozott világot ismerünk meg, amelyet a 19. századi Oroszország ihletett, valamint a kosztümök is nagyon jól sikerültek.

Van-e mondanivalója a sorozatnak? Mindenképpen! Egyrészt az, ha különleges az ember, milyen terhekkel jár, de mégis megéri felvállalnia magát. Továbbá megjelenik a faji megkülönböztetés kérdése. Ez egy nagyon érdekes dolog, ami véleményem szerint nincs eléggé kibontva, de mégis többször szembesülünk vele. Továbbá ebben a csodás világban is, a különböző népek ellenségként kezelik egymást. És ezért van szükség egy hősre, vagy akár többre is, hogy elhozza az emberiség számára az örökké áhított békét. És természetesen, mint a legtöbb történetben, itt is a jó és a rossz harcol egymással.

Végül, de nem utolsó sorban egy érdekesség, hogy a szemfülesek számos magyar helyszínt is felfedezhetnek a képek között, hiszen a sorozat nagy részét hazánkban vették fel, például a Festetics-kastély szolgált cári palotaként.

Mindent összevetve, kezdjetek bele minél hamarabb ebbe a jó kis fantasy-be! Én már alig várom a következő évadot, ami a nagy sikerre való tekintettel, biztosan lesz.

Trailer:

Képek forrás: TMDb

188 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>