Az első évad megmutatja azt, hogy mennyire jó is lehetne, ha a rendező egy kicsit bátrabban nyúlt volt a témához. A kérdés, hogy a sok tündöklő részegység között, mit keresnek a már Jurassic film betegségnek is nevezhető jelenetsorok?

Az első rész után úgy gondoltam, hogy igen, ez kell nekem. Feleleveníteni a régi emlékeket, korábbi dallamokat, de vajon elég ez egy évadra? A válaszom az, hogy nem igazán. Ha csak azért ülnék le, hogy nosztalgiázzak, akkor betenném az 1993-as eredeti filmet. Itt azért kicsit többet vártam volna. Nyilván nem volt a rendezőnek egyszerű dolga, hisz a Jurassic World eseményei adták az egész sorozat támpontját, ami azért valljuk be, nem a széria legfényesebb ékköve. Jelen feldolgozásnál úgy éreztem, hogy nem igazán tudta eldönteni a rendező, hogy ez a százhatvan perc kinek is szóljon. Nehezen tudom azt mondani, hogy ez felnőtt, gyerek vagy ifjúsági sorozat, mert igazából mindegyik és egyik sem. Ez pedig a legrosszabb kombináció, amit kihozhattak ebből.

Az évad egy nappal a Jurassic World-ben történt, Indominus Rex incidens előtt veszi fel a fonalat. Hat gyerek érkezik a szigetre egy úgynevezett krétakori táborba. Ezzel a gyerekcsapattal próbálja a park igazgatósága tesztelni, hogy kivitelezhető-e ez a fajta aktivitás a szigeten. A kiválasztott gyerekek a határtalan kíváncsiságuk miatt kerülnek bajba folyamatosan a tábor területén és persze jóval azon túl is. A karakterek között akad olyan, aki könnyedén megszerethető, de vannak teljesen érdektelenek is. Ez a hektikusság jellemző a karakterépítésre egyaránt. Egy-két szereplő motivációja nagyon szépen fel van vezetve és részről részre rajzolódik ki, de akadnak olyanok is, akiket csak letettek a többiek mellé és igazából sok vizet nem zavarnak, inkább csak átlagosak. 

A legnagyobb pozitívum, minden kétséget kizáróan a dinoszauruszok jelenléte. A sorozat képi világához és az emberi szereplőkhöz képest nagyon szépen vannak megjelenítve. Látszik, hogy nagy figyelmet fordítottak rájuk, hogy egy az egyben hasonlítsanak a filmekben megjelenő társaikhoz. Emellé kellő feszültséget tudnak kelteni a képernyőn és a hangjuk is szerencsére a filmekből jól ismert orgánumok. Nagyon sajnálom, hogy a sorozat nem ebbe az irányba ment el, mármint, hogy az őslények vannak a központban, mert elég jól működnek. A következő pozitívum, hogy vannak olyan jelenetek az évadban, amik igen is felnőtteknek szólnak. Megjelenik a halál egy-két alkalommal, persze teljesen nélkülözve a vért. Ezen kívül drámai hangvételű jelenetek szerepelnek a visszaemlékezésekben és jumpscare közeli élményben is lehet részünk. De ezzel ki is fújt az a rész, ami inkább az idősebb közönséget célozta meg. Sok ismerős helyszínen megfordulunk majd, gondolok itt a Mosasaurus medencéjére, vagy éppen Dr. Wu laborjára. Szerencsére a sorozat új helyekre is elkalauzol, melyek egytől egyig tudnak egy kis újdonságot csempészni a részekbe. Kicsi újítás az is, hogy a film történéseit alternatív szemszögekből figyelhetjük meg. 

Akkor lássuk, hogy mi az, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Az első és a legfontosabb, amit egyik Jurassic filmben sem szeretek az, hogy a gyerekeknek sohasem eshet bajuk. Bármilyen nehéz és szorult helyzetben is vannak, mindig túlélik. Egyszerűen nem izgulok értük, mert tudom, hogy a rendező úgysem meri meglépni azt, hogy az egyik ifjú szereplőt elveszítsük. Itt az évadon belül, néminemű próbálkozás látszódik, hogy lerombolják ezt a szabályrendszert, de sajnos elég gyengére sikerült. 

A másik negatívum a manapság kötelező cukiságfaktor, amit belevittek a történetbe. Egy bébi Ankylosaurusról van szó, aki egy nap alatt nő meg tenyérméretűről derékméretű dínóra. Ha a sorozat a gyerekeknek szólna teljesen, akkor a magyar szinkronban Bütyöknek fordított kis élőlény tökéletesen illene a képbe, de itt mintha egy rossz kiskutyaként ábrázolnák. De ez a sorozat a filmmel egy univerzumban játszódik. Soha, sehol nem jelent meg még ilyen bárgyú dinoszaurusz ábrázolás. Számomra ezáltal teljesen elvesztette a sorozat a Jurassic jellegét, mivel ezáltal inkább egy vasárnap reggeli dínós matiné lett az utolsó részekre. Persze, hogy próbálják kombinálni és feszültséget kelteni a Carnotaurussal, de ahogy ez a kis lény megjelenik, onnantól kezdve komolytalan lesz az egész. Nyilván ez egyéni vélemény, de számomra a Jurassic élmény nem erről szól. Igenis a dinoszauruszok vadállatok, nem pedig házi kedvencek. Sok gyerek szívét megnyerik majd ezzel a karakterrel, mert ha az ő szemükkel nézem, akkor irtó aranyos és kedves kis lény, de szerintem nem idevaló. 

Összefoglalva a fentebb elhangzottakat, sokat amúgy sem vártam a sorozattól, de gondoltam egy kis időtöltésnek elmegy majd. Tehát megnéztem az első részt és reméltem, hogy sikerül majd jó irányba terelni az évadot, azonban számomra teljesen vakvágányra tolták. Vannak üde színfoltjai a történetnek, de akad elég sok mély is. Az biztos, hogy nehezem tudom ajánlani bárkinek is, hisz maga a sorozat sem tudja eldönteni, hogy kikhez szól. A lezárás egyértelműen kiált a második évadért, de az biztos, hogy a legelső részhez képest én kevésbé fogom várni a folytatását.

 

A sorozat előzetese:

1113 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>