Érzékeny témát boncolgat a Netflix egyik legújabb dokumentumfilmje, mint ahogy ezt már a szolgáltató saját gyártású produkcióitól megszokhattuk. A tudatmódosító szerek hatásait analizálják zenészek, színészek és egyéb hírességek. Aki fogékony az efféle szórakozás iránt, nem fogja megbánni, hogy elindította.

Előre leszögezném, hogy nem szeretnénk senkit sem a hallucinogén szerek használatára buzdítani, de elgondolkodtató és humoros az, amiről a közel 90 percben szó van. Leginkább az LSD van a középpontban, kiegészülve a hallucinogén gombákkal, peyote kaktusszal vagy esetleg egy ayahuaska utazással. Mindezt hírességek előadásában hallhatjuk, akik saját tapasztalataikat mesélik el.

Szerepel Sting, Carrie Fisher, Ben Stiller, Asap Rocky, George Harrison, Rosie Perez, Sarah Silverman, Reggie Watts, Adam Horovitz a Beastie Boys-ból…. A hírességek sora végtelen. Igen, a művészvilág bizonyos tagjai használták, használják ezeket a szereket. Nem kell általánosítani, jó néhány kivétel van, viszont ebben az esetben szándékosan azokat a mindannyiunk által ismert, kedvelt embereket keresték fel és kérték meg az élményeik megosztására, akik a film profiljához illeszkednek.

A személyes kedvenceim: Sting és Carrie Fisher. Róluk egy picit bővebben, a többi sztori maradjon meglepetés, ha esetleg megnéznéd. Sting néhány elképesztő és különleges történetet mesél el. Például egy mexikói peyote-beavatást, ami számára a világmindenség és az egyén egyesülését szorosan egybefonódva állítja be. Alapból is ez az a fő motívum, amire többen is kitérnek, hogy azért kell legalább egyszer átélni ezeket a testen kívüli élményeket, mert ettől leszel teljes és rájössz, az univerzum te magad vagy, illetve szerinte az univerzum benned van.

Carrie Fisher is fesztelen a kamerák előtt, sőt kijelenti, az egész otthona úgy van berendezve, mint egy jó trip. Ezekről bizonyítékot is kapunk a forgatás során. Miután azt is kimondja, hogy gyakorlatilag ő szerhasználat után érezte magát normálisnak, nem lepődünk meg azon a történeten sem, amikor elmeséli hogy a barátaival elment egyet kiruccanni a Seychelle-szigetekre. Nem hiányozhattak a 70-es évekre jellemző tudatmódosító szerek sem. Szavai őszintének hatottak, elmondása szerint: nem gondolta volna, hogy ennyien felismerik. Többen lefotózták, miközben a szűkebb baráti társaságával rendkívül jól érzi magát. Ide egy idézet is kívánkozik, hogy érzékeltessem, mennyire találó poénok vannak az alkotásban. “Éreztem, hogy zavar van az erőben.”

Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics | Netflix Official Site

Hogy ne csak a pozitív hozadékot mutassa be a Have a good Trip, korabeli katonai videókat vágnak be, televíziós reklámokat mutatnak, amelyek az ellenkezőjét állítják annak, amit az általunk kedvelt sztárok a jelenben nyilatkoznak. Szakemberek, pszichiáterek nyilatkoznak a drogok jó és rossz oldaláról, olyan stílusban, hogy úgy érzi az ember: az egész csak egy negatív propaganda.

Miközben mesélnek a hírességek, a hallucinációs élményeik animálva vannak, amely üdítő dolog, mert tényleg valóságosabbnak hat így produkció. Korábban ugyanis a filmek nem igazán tudták ezt az állapotot ábrázolni, ez alól talán csak a Félelem és reszketés Las Vegasban a kivétel.

Egy másik szálon, ahogy már említettem, doktorok és pszichoterápiás orvosok érvelnek a drogok mellett, mert segítő hatása lehet. Egyes államokban legálissá is tették ezeket a terápiákat az USA-ban, adatokkal is próbálják igazolni, hogy a drog nem is annyira rossz dolog, mint ahogy be van állítva. A legalizálás előrébb is tarthatna, ha nem szól közbe a propaganda a 60-as, 70-es években. Gyakorlatilag újra kell kezdeni mindent; felmerül a kérdés, hogy ha nem tiltották volna be ezeket a kísérleteket, hol tartanának most a tudósok.

Annyit még ki kell emelnem, hogy a Parks & Recreation klasszikusból jó páran közreműködnek szereplőként, alkotóként a produkcióban; a humor pont ezért garantált. Ami még fontos, hogy a végén ki van írva “to be continue”…. Van pár híresség, aki ezen felbuzdulva előadja még a saját élményeit.

Sajnos Carrie Fisher időközben meghalt, ahogy Ben Stiller apukája, Jerry Stiller is. Érdemes ilyen szemmel is nézni, nekik tulajdonképpen ez volt az utolsó szerepük.

Ha érdekel a téma, akkor ez a dokumentumfilm megkerülhetetlen, mellette pedig a sztárokat is jobban és közelebbről megismerhetjük. A legerősebb érv a megtekintés mellett, hogy a végén komolyan elgondolkodsz, hogy akkor most mit is gondolj pontosan a drogokról. Ahogy az elején említettem, senkit sem szeretnék bátorítani! “Have a Good Trip” magához a filmhez.

A produkció a Netflix műsortárában található meg, magyar felirattal.

Képek: Netflix

625 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>