A Dark után a How to Sell Drugs Onlone (Fast) egy másik említésre méltó német saját gyártású Netflix-sorozat, amely a néha bugyuta külső mögött elég erős tartalommal bír. 

A címadás nem a legszerencsésebb, ugyanis azt félve üti be az ember a Google-ba. Mi van images-4ha a rendszer azt érzékeli, hogy drogot akarok vásárolni: “senkinek sem hiányzik, hogy rendőrök kopogtassanak az ajtómon”. Az sem hívogató sokak számára, hogy a sorozat német, pedig a How to Sell Drugs Onlone (Fast) kellemes szórakozást nyújt. El kell felejteni azt a sztereotípiát, hogy csak az amerikaik készíthetnek jó sorozatot vagy filmet. A Dark csak egy a sok európai sorozat közül, amely minőségi, szórakoztató és igényes. Lényegtelen honnan származik, és tudom, hogy sokaknak bántja a fülét a német nyelv, de a tartalmat kell nézni, és ha az jó, akkor hamar megszokja az ember.

A How to Sell Drugs Onlone (Fast) márpedig jó, ok, nem egy Dark, de nem is akar az lenni, és nem is tudna, hiszen teljesen más a műfaja. 

De miről szól ez a sorozat? A főszereplőnk, Moritz, egy igazi kocka, aki egy év után hazavárja barátnőjét az USA-ból, ahol a lány cserediákként élt. Lisa azonban hazatérve kicsit megváltozott, és szakít a sráccal, aki ezt nagyon nehezen viseli. Annyira nehezen, hogy a hősünk a lány facebookjában kutakodik, amely után kiderül, Lisa a drogokkal is kacérkodott, és most az iskola szépfiúja, Dan felé kacsingat, aki biztosítja számára a bűnös élvezeteket. 

2022737.jpg-r_640_360-f_jpg-q_x-xxyxx

Moritz furfangos tervez eszel ki, megveszi a helyi díler összes extasyját, hogy ő szolgáltathassa a csodaszert a lány számára, mintegy megmentőnek beállítva magát. A terv annak rendje és módja szerint kudarcba fullad, így nem elég, hogy a drog rajta marad, még a helyi gengszternek is tartozni fog. Mivel Moritz kocka, kiismeri magát az online világban. Haverjával, Lennyvel közös online céggel próbálkoznak meggazdagodni, sikertelenül, így arra az ötletre jutnak, hogy áruljanak drogot az interneten.

Ami elképesztő, és én magam sem tudtam, hogy a sorozat megtörtént eseményeken alapul, vagyis tényleg volt olyan, aki úgy gondolta, hogy jó ötlet drogot árulni a neten. A sorozat ezzel kezdi: ne írd be a keresőbe, hogy hogyan adj el drogot. 

Serie/ how to sell drugs online (fast)
how to sell drugs online (fast)

És épp ez a sorozat egyik erőssége. Legalábbis számomra rendkívül érdekes volt a darknet fogalma, illetve működése. Arról hallhattunk, hogy van ilyen, hogy létezik, és mindenféle illegális dolgot lehet rajta kapni, de a mechanizmusa nem volt világos. A sorozat körbe járja a témát, és egyébként is sok hasznos információ elhangzik benne, hiszen a kockák mindent tudnak. 

how_to_sell_drugs_online_fast_netflix_serie_alle_infosAmi számomra negatívum volt, hogy a főszereplők nem voltak túlságosan szimpatikusak. Moritz hasonlított kicsit a Sex Education Otis-ára, nem kinézetben, hanem személyiségre; sorozat készítői szerintem túlzásba vitték a “kocka attitűdöt”. Viselkedés, öltözködés, reakciók. Komolyan:  ember nem visel olya cuccot, mint a főszereplő srác. 

Ettől függetlenül ugyanakkor a sorozat szórakoztató, informatív, és pörög. A részek nem túl hosszúak – fél órásak kb – így egy délután alatt le lehet pörgetni az egészet. 

A How to Sell Drugs Onlone (Fast) próbál inkább humoros maradni, de amikor kell, akkor azért komollyá válik. Van egy két rész, amely kifejezetten erős, az egyik legsokkolóbb számomra az albán gengszterhez, Bubához és egy sünihez kötődik. Egyébként a drogdílert alakító Bjarne Mädel zseniálisat alakít. 

9867598,576smj3rAPVE02G03ORVYXXxV+jMuQp2n6JKJ5O9giJWhz1RviaHSQ0Vzxx3jk1Mmxx6c9gY0QGBV15Lks29mw==

A sorozat nem csak a darknet világát tárja fel elénk, de komoly témákat is boncolgat. Az egyik ilyen a 3D nyomtatás segítségével előállítható lőfegyver kérdése, de a mai, szociális médiában játszódó életünket is kifejezetten jól mutatja be. Lájkok, követők, stalking. Több produkció is próbálta már valahogy “vászonra” vinni a világunkat befolyásoló és meghatározó “social media” őrületet, több, de inkább kevesebb sikerrel. Ezt a How to Sell Drugs Onlone (Fast) alkotói szerintem tökéletesen teljesítették. Az egész sorozatnak interaktív hatása van, többször láthatjuk például, hogy valaki ír valamit a mobilján, és az megjelenik a mi képernyőnkön is, vagy látjuk, hogy törlődnek Lisa facebookjának üzenetei a szemünkelőtt, és ehhez hasonlók. Engem nagyon gyorsan meg tudnak venni az ilyen megoldásokkal, és az alkotók nem fukarkodtak a kreativitással. Többször bravúros a rendezés: egyedi szögek, beállítások, és vizuális megoldások tarkítják a sorozatot. 

Maximilian+Mundt+How+Sell+Drugs+Online+Fast+yxooTCfSfXel

Az utolsó részekre úgy beindul a sorozat, hogy azon kapod magad: “ezt még nézném”. Jó hír, hogy lesz második évad. A premier dátuma azonban még kérdéses. Addig is figyeljetek arra, hogy mit műveltek a neten, mert nem vagytok észrevétlenek. 

 

Képek forrása: NETFLIX

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3sxg1xXmd0I&t=20s

Treaser: https://www.youtube.com/watch?v=hd6FVNRTb_g

1024 megtekintés.

Megosztás:

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>