Amerika végre visszaveszi a – nyilván kizárólag őket megillető – kozmoszt, és a biztonságosabb Twitter-használatért újra embert készül küldeni az űrbe. Május 29-én landolt Steve Carell új vígjátéksorozata, de a kilövés nem pont úgy alakul, ahogy tervezték, sem az Epsilon 6-on, sem a Netflixnél.

A szolgáltató egyik régen várt produkciója vált ma elérhetővé, a készítők névsora és a szereplőgárda okán pedig joggal reménykedhettünk az önfeledt szórakozásban. Steve Carell nem csak vezető szerepben, de alkotóként is részt vesz a sorozatban, melyben partnere Greg Daniels, az Office című sitcom kreátora. Ha ez a legendás páros nem lenne elég, a stáb olyan nevekkel egészül ki, mint John Malkovich, Lisa Kudrow, Fred Willard vagy Jane Lynch. 

Amikor egy ilyen nevekkel teletömött stáblistával áll elő egy produkció, az ambivalens érzelmeket válthat ki a nézőből. Egyrészt, az ember hátradől, és csak várja, hogy elkápráztassák őt a következő percekben, másrészt pedig a korábbi negatív tapasztalatok alapján az a kérdés is megfogalmazódik bennünk “vajon mit próbálnak ezzel kompenzálni?”. 

Az első részben mindenre fény derül.

Amerika megint bizonyít! Az elnöknek ezúttal (is) segítségre van szüksége, összehívja a legfelsőbb vezetőit a márvány kerekasztalhoz, ugyanis nagy a baj! Nem kevesebb, mint a hadsereg főparancsnokának legfontosabb fegyvere forog kockán. Nincs mit tenni, egy jobb és biztonságosabb jövőért – és Twitter-felhasználásért – újra embert kell küldeni a Holdra! Ennek a projektnek az élére kerül harsonák, trombiták és hevesen lobogó zászlók mentén a parancsra rugalmasságra is képes, de jó vezető módjára demagóg Mark Naird (Steve Carell). Ezzel megalakul az űrhadosztály, melynek elsődleges célja visszavenni az uralmat az Egyesült Államoknak kijáró teljes égbolt felett.  Egy év alatt a csapat összeáll, az űrhajó pedig kész a kilövésre. Utóbbiról azért megoszlanak a vélemények, az alakulat része ugyanis Mark tökéletes ellentéte, ők a laza mégis zseniális szaktanácsadó (John Malkovich), valamint Naird ősellensége, Kick generális. 

Az ő gondos kezeik közül indul útnak az Epsilon 6, ám, mikor a pattanásig feszült vezérlőben végre mindenki oldani kezdene a nyakkendőjén és fellélegezhetne, valami szokatlan történik…

A történet maga nagyon ötletes, sőt bátor, lévén, hogy Trump valódi űrhadsereg-ötletére reflektál . A Twitter-vonal egyenesen roastingként is értelmezhető, tekintve, hogy az Egyesült Államok elnöke előszeretettel használja ezt a platformot szócsőként, jellemzően túlkapó, vagy legalábbis megkérdőjelezhető véleményei kinyilatkoztatásához. Az idő is a sztori sikerességének kedvez, ugyanis a premier utáni napon kerül kilövésre a SpaceX Crew Dragon űrhajója, mely a történelemben először egy magánkézben lévő vállalat által juttat el embereket az űrbe. A kilövés egyébként a premier előtt lett volna egy nappal, de időjárási viszonyokra hivatkozva elhalasztották. Nem úgy, mint hőseink.

Aztán itt van még ez a remek színészi kompánia, és láthatóan a költségvetés sem lehetett akadálya egy remek, friss, aktuális, önreflexív és igényesen vicces sorozat elkészültének. Hogy hogyan lett egy ekkora potenciálból ilyen cringe-gyűjtemény, azt nehéz megmondani.

Pedig a pilot végül is hozta az elvártakat. Megismertük a szituációt, tiszták és láthatóak a célok, a konfliktusok forrása is egyértelműnek tűnik. A karakterek jelleme és motivációja is átlátható. Könnyedén megérthető az egész tulajdonképpen, ugyanis nélkülöz minden árnyaltságot és mélységet az alkotás. Nem tudjuk mi lett volna, ha ezt legalább jól ülő, az alkotóktól megszokott, erős poénokkal kompenzálják. Ez ugyanis nem derül ki…

Sem a karaktereken, sem velük együtt nem tudunk nevetni, inkább fintorogva nézegetjük a kis csuszkán mennyi van még vissza a műsoridőből. Kikapcsolni nem akarnánk, mert a néző valahogy azt reméli, hogy “na talán majd most” történhet benne olyan fordulat, ami után elindul az a minőségi szórakoztatás, amit a fentiekkel nekünk beígértek. 

Természetesen az nem zárható ki, hogy az a bizonyos változást hozó fordulat még előttünk áll, így érdemes lehet folytatni a mától szinkronosan is elérhető vígjáték sorozatot.

 

4/10

996 megtekintés.

Megosztás:

3 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>