Ismét egy dokumentumfilmet ajánlunk a figyelmetekbe.

Úgy érzem a sok mozi és sorozat mellé egy muzikálisabb dolog simán befér. Ezért most egy koncert és dokumentumfilmet ajánlok Nektek, ami több, mint 2 óráig garantáltan kiragad a negativitásból. 
Egy minimálisat a helyszínről…. A Coachella egy 20 éves zenei és kulturális fesztivál Kaliforniában. Szép lassan a világ legjobb díszletei születtek meg ezen a helyen. Mint egy Super Bowl, csak kibővített verzióban. Aki véletlenül nem lépett fel itt, az majdhogynem nem is számít a pop/rock térképen. Csak pár név…. Rage Against The Machine, The White Stripes, Tame Impala, Björk, Arcade Fire, Prince, Snoop Dogg és a hologramos 2 Pac…..


De akkor térjünk rá a Királynőre és a kikapcsolódásra, illetve a gigantikus fellépésre, aminek felvétele 2018-ban történt.A legfontosabb tény, hogy első afro-amerikai nőként lépett fel. Tekintve, mennyi fekete díva volt előtte, legyen az Whitney Houston-tól  Lauryn Hill-ig bárki, számomra ez egy meglepő információ volt. Aztán nem elhanyagolandó az sem, hogy Ő írta és rendezte az egész produkciót. Azt szintén ne feledjük, egy évvel előtte meghívták már, de az ikerterhessége közbeszólt. És innen indul a érdekes rész. Férfi lévén, nem szültem még gyereket, pláne nem ikreket, de pontosan végig követhető, hogyan kell egy terhesség után hiperformába hoznod magad egy ekkora kaliberű showhoz. Mekkora erőfeszítés és akarat kell egy ilyen dolgot véghezviteléhez. Érezhető, mennyire akaratos, céltudatos Knowles kisasszony és minden egyes apró porszemnek a helyén kell lennie ahhoz, hogy ez a gépezet úgy működjön, ahogy azt Ő megálmodta. Egyszerűen a legprofibb zenészek, táncosok, művészek vannak körülötte és mindenki bele ad apait, anyait. Kis túlzással 0-24-ben próbálnak hónapokon át és mindezt látni….. Elgondolkodtató,na. Az eredményt pedig közben végig élvezhetjük, mert zseniális a váltás a doku és a koncert között. 

Mint minden sztárt, Őt egyaránt lehet szeretni, nem szeretni. Most a dalairól, nem a személyiségéről beszélek. Ha szereted, nem kérdés, megnézed. Pont az lenne a célom, hogy akkor is megnézd, ha annyira nem a zsánered. Vissza az elejére és a Királynő jelzőre….Szándékosan az volt a cél az előadás minden részletében, hogy a fekete kultúra, életérzés, létezés, beleégjen a memóriádba, a lelkedbe, mindenhova. Emellett persze a feminizmusra  ugyanúgy nagy hangsúlyt  fektet és Tőle elhiszed, még hímnemüként is, a NŐ az bizony NŐ! Királynő.Szimplán csak ezt skandálja a tömeg az elején. “Beychella! Beychella!” Utalva Őfenségére és a fesztiválra. Nem mellesleg kétszer állt színpadra és a vágás ezek egyvelege. Vannak idézetek Malcolm X-től, Nina Simone-tól, az egész műsor mindemellett egy amerikai középiskolai mazsorett csapatra van felépítve, némi milíciával vegyítve. Az anyag szinte 100%-ban hangszeres és minden zenésznek megvan a maga külön kis szólója, legyenek azok tubások, trombitások, hegedűsök, dobosok. A táncosok valóban lélegzetelállítóak és a show részeként ugyanúgy érvényesülnek, mint amikor épp egyedileg pattoghatnak kedvükre. Befejezvén az áradozást, elmondom miért kell látnod, akkor is ha annyira nem vagy Beyoncé fan….

Tényleg lenyűgöző úgy egy az egyben minden elgondolás! A feeling-je totálisan megmarkol és azt veszed észre, hogy csak mosolyogsz.A melodikus részhez még hozzáteszem, férjúr (Jay-Z), Solange (hugica) és 3 szám erejéig természetesen a Destiny’s Child is összeáll.A dokumentum részekben látható például csalódott arca a gyerekekkel kevesebbet töltött idő miatt, mosoly, boldogság férjecskével, különböző gyermekkori apró kitekintések, egyetemi gondolatok professzoroktól és a lényeg, hogy miért és hogyan kell összedobni egy fergeteges koncertet.Remélem meghoztam a kedvet és egy kellemes élmény lesz mindenkinek. Megéri.

A szöveges jelenetekhez magyar felirat dukál.

Írta : Szuper Kornél

123 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>