Egy kevésbé ismert, ám annál kiválóbb sorozatot ajánlunk a következőkben.

“Mi újat lehet még mondani a tinikkel kapcsolatban?” Vetődhet fel jogosan a kérdés, ugyanis az utóbbi években egymást érték a különböző filmek és sorozatok, melyek ezt a korosztályt mutatják be. A műfaj egyik zászlóshajója, a 13 Reasons Why épp a Netflixtől érkezett, de az Eufóriával az HBO is alkotott már maradandót ebben a zsánerben. Ilyen címek mellett pedig abszolút valid a felvetés, hogy milyen új gondolatokkal, friss ötletekkel lehet valami eredetit elmesélni ebben a manapság igencsak népszerű zsánerben. Laura Iungerich showrunner Los Angelesbe kalauzol el bennünket, amiben pedig ez a sorozat merőben más, mint a műfaj legtöbb képviselője, hogy itt az olyan problémák, mint az első szerelem, a barátság ereje, vagy a szülőktől való függetlenedés hátterében bandaháború, drogkereskedés és valós, húsba vágó veszély áll. A kérdés valójában, hogy egyáltalán milyen gyerekkor az, ahol teljesen hétköznapi szórakozás, hogy a baráti társaság tagjai megpróbálják kitalálni, hogy az adott lövést milyen kaliberű fegyverrel hajtották végre. Milyen sebeket ejt a fejlődő pszichén, az éppen csak kialakulóban lévő személyiségen a folyamatos veszély és szorongás? Ez a felütés pedig van annyira eredeti és izgalmas, hogy könnyedén elviszi ezt a néhol drámai, néhol pedig kifejezetten vicces sorozatot a hátán.

https://www.youtube.com/watch?v=us_AXwJKjjY

Főhőseink- Monsé, Cesar, Ruben és Jamal- nem a privilegizált réteg tagjai. Életük mindennapos küzdelem. A családjuk a megélhetésért küzd, a háttérben folyamatosan ólálkodik a faji különbségeken alapuló szervezett bűnözés, ők azonban így is megpróbálnak a körülményekhez képest hétköznapi életet élni. Barátkoznak, szerelembe esnek, egy mitikus kincs után kutatnak. Azonban időről időre történnek olyan események, melyek visszazökkentik őket a hideg, zord realitásba, a sorozat egyik fő erényét épp az adja, hogy milyen könnyedén egyensúlyozik a különböző műfajok és hangvételek között. Epizódokon belül is vannak kifejezetten humoros jelenetek, illetve érzelmes eseménysorok is. A karakterek etnikai háttere nagyon finoman és ügyesen van érzékeltetve, a sorozat bátran játszik a különböző hagyományokkal és hiedelmekkel. Erre talán a legjobb példa Ruby családja, illetve egészen pontosan a nagymama, aki az egyik legjobb comic relief- karakter, akit az utóbbi időben láttam.

A sorozat egyébiránt nem szolgál válaszokkal, leginkább a nagyon jó kérdéseket teszi fel, játszik a néző elvárásával, véleményalkotásra buzdít. Vajon ki lehet-e törni innen, vagy a gyerekek sorsa innentől szinte eleve elrendelt? El lehet- e felejteni ezt a környéket? Talán utóbbi dilemma van a leginkább körüljárva. Monsé édesanyja elmenekül a helyről, sikeres írónő válik belőle, azonban nem tudja feledni múltját. Egy időre a lány is hátrahagyja a környéket, valójában viszont nem tud elszakadni Freeridge-től. Elképesztően nehéz kérdések ezek, egyértelmű válasz talán nincs is rájuk. A harmadik évad befejezése alapján az esetleges negyedik szezon egyik fő szála is ezt a kérdéskört vizsgálhatja tovább, úgy tűnik tehát, hogy az Iungerich vezette írógárdának is van még mondanivalója a témában.

Hogy egy kicsit a megvalósításról is beszéljünk, a képi világ korrekt, a zene kifejezetten hangulatos, az arányok megfelelőek, egy-két esetben érezni csupán, hogy a váltás túl hirtelen, a főszereplőgárda tagjai pedig kiváló alakítást nyújtanak, Brett Gray például valószínűtlenül szórakoztató Jamal szerepében, Sierra Capri pedig széles skálát játszik be, gyakorlatilag ő viszi a hátán a sorozatot.

Összegezvén, aki valami frissre és szórakoztatóra vágyik, ami azért el is gondolkodtatja, az nyugodtan tegyen egy próbát az On My Blockkal. A negyedik évadot egyelőre nem jelentették be hivatalosan, de Laura Iungerich nemrégiben írt alá egy több évre szóló, kizárólagos szerződést a Netflixszel, remény tehát mindenképpen van a sorozat folytatására.

Vigh Martin

Kép: Indiewire, Thrillist, Collider

495 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>