Szerdán debütált a Netflix új saját gyártású produkciója, a Millie Bobby Brown és Henry Cavill fémjelezte Enola Homes. Bár a végeredménnyel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, a kétórás játékidő szórakoztató, és kapunk egy Millie “one (wo)man show-t. 

Az Enola Holmes Nancy Springer The Enola Holmes Mysteries című regénysorozatán alapul, amelyben nem a Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott zseniális detektív, Sherlock Holmes, hanem kishúga, Enola a főszereplő. A könyvsorozat 2006 és 2010 között jelent meg, a Netflix úgy gondolta, hogy érdemes megfilmesíteni, és találtak egy tökéletes női főszerpelőt a projekthez. 

Enola éles eszű, cserfes lány, akinek egyik napról a másikra eltűnik az édesanyja, és természetesen maga szeretne utánajárni a dolgoknak. A két testvére, Sherlock és Mycroft Holmes ezt nem nézik jó szemmel; ők máshogy képzelnék el a húguk életét. A fő cselekménysorozathoz kapunk kvázi még egy megoldandó ügyet, amely átveszi a főszerepet a filmben.

Röviden ennyi a történet, amely egyrészt szerintem nem indokolja 120 perces játékidőt, másrészt számomra nem volt elég „sherlockos”. Egyik szál sem kötötte le igazán a figyelmemet, ráadásul egyiknél sem éreztem, hogy túlgondolták volna a megoldást. Értem én, hogy ez egy gyerekeknek szánt detektívkönyv adaptációja, de szerintem túlságosan egyszerűre sikeredett a sztori. 

Az egyszerű történetet felejtendő itt van ugyanakkor Millie Bobby Brown, akiről én jómagam nem győzök ódákat zengeni, és valamiért a fejembe vettem, hogy ő a 21. század egyik megkerülhetetlen mozicsillaga lesz. Nemcsak azért, mert szerintem (már most) zseniális színésznő, hanem azért is, mert egy olyan brandet építettek köré, amely kiváló alap erre a jövőképre. Instagramon majdnem 36 millióan követik, fontos témák mögé áll, foglalkozik a rajongóival, nemrég indította el a saját kozmetikai márkáját, minden interjúját olyan könnyedséggel hozza, mintha legalább évtizedek óta a showbusiness-ben lenne, pedig ne feledjük, hogy mindössze 16 esztendős. Tökéletes választás volt a szerepre, mert nélküle az Enola Holmes szerintem gyenge átlagos lenne, viszont szerintem Millie miatt talán a vonal fölé megy a megítélése. Nekem kifejezetten tetszettek a nézők felé való “kikacsintásai”, bár lehetséges, hogy ez több néző inkább pont negatívumként fogja emlegetni. 

Ami a többi szereplőt illet, rendben vannak, írnám szívesen. A film kapcsán eszembe jutott egy 1996-os mozi, a Tűzparancs. Minden plakáton hirdették, hogy az akkor a csúcsán levő Steven Segal és Kurt Russel szerepel benne. Én meg, mint nagy Ölve vagy halva és persze Úszó erőd rajongó voltam, így nagyon vártam a filmet. Így 24 év távlatában talán nem spoiler, ha leírom, hogy Steven Segal nagyjából öt percet játszik benne, és gyorsan kinyiffan. Ez csak azért jutott eszembe, mert a The Witcherben nagyon megkedveltem Henry Cavillt, és miatta is vártam a filmet, de nem tudom, hogy összesen két percet szerepelt-e benne. Abban persze jó volt, és ez elmondható a többi szereplőre is. Helena Bohnam Carter mindig kiváló, mellette még Sam Clafint érdemes megjegyezni. Az éhezők viadala sztárja sem szerepel sokat, de maximálisan kihasználja a neki szánt időt. Ez elmondható Fiona Shawról is, aki sok nézőnek  a Harry Potterből lehet ismerős.

Az Enola Holmes szinkronizáltan érkezett a Netflixre, amely általában jó hír, de olyan még sohasem történt velem, hogy egy magyar nyelvű produkció nyelvét átváltom eredetire, márpedig most ez megtettem. Valahogy nekem már az elejétől nem passzolt Vida Sára hangja Millie Bobby Brownhoz, és néhány perc elteltével inkább angolul hallgattam a filmet. Ezt tanácsolom egyébként mindenkinek, talán túl “rikácsolósra” és élesre sikerült most a szinkron, és az esetek 80%-ban Millie beszél, így számomra zavaró volt.

Mindent összevetve az Enola Holmes egy kellemes családi időtöltés, elképzelhető, hogy a fiatalabb korosztálynak jobban fog tetszeni. Nekem kicsit olyan volt, mintha egy várva várt sorozat hosszúra sikeredett pilotja lett volna, és a bevezetés után csapnak a lecsóba, de itt sajnos ez elmaradt, hiszen véget ért a film. Ebből a szereplőgárdából és a Holmes névvel sokkal többet is kihozhattak volna szerintem. Ettől függetlenül üde színfolt a Netflix műsortárában, amelyet – már csak Millie miatt is – mindenkinek érdemes megnéznie. 

Szerintem: 7/10

 

A film előzetese:

1359 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>