Eljött a várva várt nap. Bemutatták a Dark harmadik évadát, mi pedig azonnal megnéztük azt. Spoilermentes írás következik.

Nem is olyan régen véletlenül találtam rá a Dark nevű német sorozatra. Sehol sem olvastam róla, semmit nem tudtam róla, és kis túlzással egyedül voltam, aki látta a szériát. Azonnal rabja lettem, elképesztően lekötött és szórakoztatott; szerencsére “gyorsan” jött a második évad. Nem titok, hogy ez az oldal azért jött létre, mert szerettem volna utánaolvasni a sorozatnak, de sehol sem találtam kritikát vagy írást róla. Gondoltam egyet, és csináltam magam egy olyan oldalt, amely a netflixes tartalmakkal foglalkozik.

A Darkot a két alkotó, Baran bo Odar és Jantje Friese eredetileg is három évadra tervezte, vagyis már a kezdetektől egy lezárt szériát szerettek volna megalkotni. A harmadik évad előtt természetesen újranéztem az első kettőt, és ezt mindenkinek tanácsolom, hiszen egészen biztosan felfedez mindenki új dolgokat, és mélyebb tudással fog rendelkezni ebben a remekül kitalált világban. Az újranézésnél látszik leginkább, mennyire ki van találva az egész, látszódik, hogy a sorozat szellemi atyjai rendkívül alaposan felkészültek, minden a helyén van. 

Dark Season 3 Review: A Polarising End | NDTV Gadgets 360

Röviden: majdnem tökéletesre.

Megmondom őszintén, kritikát szerettem volna írni, de ezt nagyon nehéz egyetlen évadról, ahol tényleg minden mindennel összefügg. Lehetetlen teljesen, különálló szegmensként kezelni, ezért ezzel nem is próbálkoznék. Szóval ez egyfajta (szakmaiatlan) óda lesz a sorozat, és a készítői felé

A harmadik évadot nézve esik le igazán, mennyire zseniális az egész. Rájössz olyan részletekre, amelyeket nem értettél, és megvilágosodsz, hogy egyetlen képkocka sem volt hiábavaló az előző évadokból. Minden a helyére került. Nem a szériával kapcsolatos közhely, hanem tényleg így van. 

Azért elképesztő ez a sorozat, mert megnézed a Darkot, majd a második évad előtt megnézed az elsőt, hogy aztán a harmadik előtt megnézd mindkét létező évadot. És azt hiszed, ez elég. Nem. Ráadásul az egész tényleg egy jókora deja vu, és azt a következtetést kell levonnod, hogy mind g 26 részt újra kell nézned, hogy egy egészként jelenjen meg előtted. Néha rá kell jönni, hogy a megoldás végig a szemed előtt volt, hiszen egyrészt az intro is nagyon sokatmondó, illetve elrejtve vannak olyan jelek, amely utalt a harmadik évad történéseire. Ilyen Mikkel varázslása a bögrékkel, amelyben egy sárga bábut bűvészkedik ide-oda. A bögrék lehetnek a párhuzamos világok megfelelői is. A legelső részben mondja Martha Jonasnak, hogy deja vu-je van, “mintha ez megtörtént volna”. A harmadik évad egyértelmű választ ad arra, mért mondta azt akkor. 

Saying goodbye to Winden in a bittersweet final chapter of 'Dark ...

A párhuzamos világ történései egy önálló sorozatnak is megfelelnének, de ismerve az eddig látottakat garantáltan libabőrös leszel néhány jelenet láttán, és csak azon agyalsz: ezt mikor vették fel? Eleve így forgatták? A harmadik évad képanyagának jó része már eddig is megvolt valahol?

Az ötödik résznél éreztem talán, hogy kicsit leült a sorozat, amikor három olyan esemény történik, hogy csak pislogunk, és nem hisszük el. 

A hatodik rész pedig teljesen megborzolja az ember agyát, nem merném 100%-osan kijelenteni, hogy mindent értettem, és minden világos volt. Addig azért magabiztos voltam. 

A hetedik résztől úgy gondolták a készítők, hogy jobban besegítenek, és képernyőnyi számokkal mutatják, melyik évben is járunk. Ez azért fontos, mert addig nagyjából egy tucat időben látjuk az eseményeket, nem csak a 33 éves ciklusokban mozgunk. 

Az utolsó rész olyan, mint amilyennek elképzeltem. Sok magyarázat, még több segítség az egész feldolgozásához, és ennek fényében abszolút tökéletes és szükséges. Martha és Jonas utolsó párbeszéde elképesztően jóra sikeredett, és a lezárás szívbemarkoló.

Dark Season 3 Trailer and Release Date | Den of Geek

Wöller szemének sérülése megér egy új sorozatot.

Mindent összevetve úgy gondolom egyelőre, hogy ez az évad talán a leggyengébb, de még így is messze-messze az átlag fölött van. Lehet, hogy tévedek, és egy újranéznésnél megváltozik majd a véleményem, mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Dark harmadik évada darálva egészen durva szellem megpróbáltatás, legalábbis a magamfajta halandó embernek. A 8 darab, átlagban legalább egy órás rész nagy fokú koncentrációt igényel, és még ha teljes erőbedobással figyelsz, akkor is lesznek megválaszolatlan kérdések. Éppen ezért is imádjuk ezt a sorozatot, mert minden újrázásnál nagyobb élvezetet biztosít. 

Az atmoszféra, a színészek, a casting, a zene, a sztori, a történet íve, az intellektuális tartalom, a temérdek filozófiai, etimológiai és tudományos(fantasztikus) utalás, információ mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy kijelenthető legyen: szerintem Dark minden idők egyik legjobb sorozata.

Képek: Gadgets, The Jakarta Post, Dan of Geek

1664 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>