Június 27-én folytatódik a Dark, a harmadik, egyben befejező évaddal. Az első trailerben több érdekes dolgot felfedezhetünk, amely a végkifejletre utalhat. Ebben az írásban kifejtünk egy teóriát, amely jó eséllyel megmagyarázza és megjósolja a windeni eseményeket. FIGYELEM! Az írás erősen spoileres, csak akkor olvasd tovább, ha láttad az eddig két évadot, és a sorozat végéig izgulni szeretnél a végkifejleten.

. 

Dark

A Dark egy német sorozat, amelyről nem túlzás kijelenteni, hogy a mozgókép-történelem egyik legbonyolultabb alkotása. Precízen összerakott, az utolsó darabig jól kitalált, hangulatos műrekemről van szó.  Az első két évadban hozzászokthattunk, hogy nagyon kell figyelni. Ki kicsoda, melyik idősíkban van és kvázi melyik életkorban; ezt „fejelte meg” az utolsó rész azzal, hogy kiderült, nem csak egy világ van, hanem egy “tükörvilág”, egy multiverzum; onnan érkezik például Martha 2.0. 

A második évad fináléjáig már alapjában véve is bonyolult volt a helyzet, hiszen öt különböző idősík jelent meg a sorozatban. Ehhez jött Martha második évad végi meglepetése: nem egy másik időből, hanem egy másik „világból jött” – mondja. Az előzetesnek köszönhetően már tudjuk, hogy nem egy párhuzamos univerzumról van szó, hanem Windennek egy tükrözött verziójával állunk szemben. 

Multiverzum

Martha (Lisa Vicari) öltözéke, vagyis az ikonikus sárga esőkabát arra enged következtetni, hogy az ő világában övé Jonas  (Louis Hofmann) szerepe.

Multiverzumra való utalást már többször láthattunk egyébébként; az első évadtól jelen van, csak éles szeműnek kell lenni hozzá, hogy valaki kiszúrja. A készítők több, úgynevezett “Easter Egget” helyeztek el a sorozatban. Egy “normális” sorozat esetében ezek egyike, másika lehetne akár rendezői baki is, de az idő múltával, az epizódok elfogyasztásával kiderült már, hogy Baran bo Odar és Jantje Friese, a sorozat kiagyalói mindent precízen megterveztek.

 

 

Mikre gondolunk?

  • Kahnwaldék családi fotójának két verziója van. Az egyiken mosolyognak, a másikon nem. 
  • Mikkel eltűnésének a dátuma többször megváltozik a sorozat alatt. 
  • Egy 1986-os videóban Tannhaus, mint a fekete lyukak szakértője jelenik meg a televízióban, míg mi úgy tudjuk, hogy “csak” egy órásmester volt addig az időpontig. 
  • A második évadban az egyik naptárban a június 21-ei dátum be van karikázva, máskor meg nincs. 

Több ilyen anomália van a sorozatban, amiből az derülhet ki, hogy talán a karakterek Windenben nem is az időben, hanem “csak” univerzumok között utaztak. Ennek az elméletnek az alátámasztására az egyik legfontosabb mondatot a második évadban Claudia mondja Jonasnak: “Láttam egy világot nélküled.”

A Dark-végjáték. Ádám és Éva?

Amióta tudjuk, hogy a titokzatos, nem szép arcú idegen a jövőbeli Jonas, felmerülhet a kérdés: ha létezik Ádám, vajon van-e „Évája” is a sorozatnak? Itt lép képbe egy elmélet, amely a movepilot német laptól ered.

Martha egy alternatív világból származik, amelyben valószínűleg Jonas szerepét veszi át. Ebben a világban lehetséges, hogy neki is egy új neve van, miért ne lehetne ez Éva? Ha jobban megfigyeljük a harmadik évad előzetesét, akkor láthatjuk, hogy az új Martha egy Ádám és Éva festmény előtt sétál. Véletlen lenne? Lehetséges, hogy ebben a jelenetben Martha épp a másik énjével találkozik, csakúgy mint azt Jonas teszi a második évadban.

 

A Martha/Éva témához tökéletesen illik egy számunkra ismeretlen női hang, amely azt mondja a trailerben: “Mindent meg fogsz érteni, ha eljön az ideje, hogy megértsd”. (szabad fordítás, a szerk.)

A kérdés az, hogy ez egy harc Ádám és Éva között, vagy egy tragikus és epikus szerelmi történet? Utóbbira tippelnénk.

Az elképesztően komplikált windeni családfa már a második évadban is komoly fejtörést okozhatott, és ez a sorozat utolsó, harmadik felvonásában még bonyolultabbá válhat. 

Tegyük fel: Jonas 1.0 és Martha 2.0 gyereket vállalnak. Lehet, hogy innen származik egész Winden, az egyébként kitalált kisváros, és a kör bezárul? “A vég a kezdet, és a kezdet a vég”. Halljuk a trailerben. Na, zsibbad már az agyad?

Ti mit gondoltok, hogy lesz vége a történetnek?

 

A harmadik évad előzetese:

 

Forrás:

Képek: Netflix

 

5666 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>