A Netflix újoncai közül a Halhatatlan gárda keltette fel a figyelmemet. A Charlize Theron főszereplésével készített film egy korrekt iparosmunka, de sajnos felejthető darab.

Ami a filmeket illeti, a Netflixet inkább a mennyiség, mint a minőség jellemzi, de mintha mostanában kezdene pozitív irányba eltolódni ez a dolog. Bár a streamingszolgáltató továbbra is ontja magából a tartalmakat, azok egyre inkább vállalhatóak, sőt, vannak kifejezetten értékes látnivalók is (The Irishman, Roma, 365 nap).

A Skydance és a Netflix közös produkciójának előzetesét látva biztosak lehettünk, hogy ezúttal ismét az adrenalin és az akció veszi át a főszerepet, és nem kellett csalódnunk. Az eredetileg a The Old Guard címet viselő mozit Gina Prince- Bythewood jegyzi, aki még nem rendezett hasonló műfajban, de szépen megállta a helyét. 

A halhatatlan gárdát az a Greg Rucka írta, aki a film alapjául szolgáló képregényt is megálmodta. A sztori egyébként érdekes: adott egy halhatatlan brigád, amelynek a Charlize Theron által megformált Andy a vezetője. Ha már nem tudnak meghalni, megpróbálják hasznosan tölteni az idejüket, amely egyébként nem végleges. Különféle katonai feladatokat hajtanak végre, amelyekkel jobbá teszik a világot. Tulajdonképpen a semmiből kerül be a négy fős csapatba az újonc Nile, aki nemrég kezdte el magában felfedezni a szuperképességét. Az örök létet kutató Merrick mindenféleképpen meg akarja szerezni a gárda tagjait, hogy rájöjjön a titokra, és busásan meggazdagodjon belőle. A cél érdekében természetesen mindent bevet. 

A történet egyszerű, a kivitelezés ugyanakkor van olyan jó, hogy egy kellemes szórakozás kerekedhet a filmből. Charlize Theronnak mostanában elég jól állnak ezek a “badass” szerepek, már a Mad Max: A harag útjában is megnyerő volt, ehhez még olyan filmek jöttek, mint az Atomszőke vagy a Halálos iramban 2342. része. Érdekes váltás ez, hiszen a a hölgy rendelkezik már Oscar-díjjal is, amelyet teljesen megérdemelten zsebelt be 2003-ban A rém című filmért; tudjuk, hogy nem csak rendkívül csinos, de tehetséges színésznő is.

A film annyiban elmarad a hasonló,  “klasszikus” netflixes filmektől (6 Underground vagy a nemrég bemutatott Tyler Rake: A kimenekítés), hogy kevesebb benne az akcióorgia, ezért viszont egy fokkal több drámát kapunk, így végeredményben nem lehet okunk panaszra. A színészek teljesen rendben vannak, Theron kisasszonyról esett már szó, mellette szerepet kapott a filmben a jegyzett Chiwetel Ejiofor is; rajtuk kívül a gárda tagjai is jól eltaláltak. Külön öröm volt látni Harry Potter rokonát, mint főgonoszt, Harry Melling jól hozza ezeket a karaktereket. Az újonc szerepét kapó KiKi Layne is megnyerő volt, talán ez a film hozhatja meg neki az igazi áttörést. A Halhatatlan gárda esetében fontosnak tartom megjegyezni, hogy a zeneválasztás nagyon jóra sikeredett, a soundtrack remekül eltalált.

Írtam fentebb, hogy a produkció felfelé lóg ki a Netflix filmfelhozatalából, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Halhatatlan gárda felejthetőre sikeredett sajnos. Akciófilmhez képest talán kicsit kevés volt az akció, ráadásul látszott, hogy a büdzsé sem volt igazán nagy, a történések inkább belső terekre korlátozódnak. Egy esetleges (?) folytatás esetén érdemes lenne elgondolkodni egy nagyobb költségvetésen, hiszen az alapanyag szerintem meglenne egy még jobb második részre. Ha azt nézem, hogy ez egy franchise első darabja lehet, annak abszolút megfelelt.

Képek: Netflix

1476 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>