Egy újabb tinisorozat, ezúttal Spanyolországból. Egy kis high-tech, némi sherlocki képesség és remek zenei felhozatal. Elég ez, hogy elkezdjük nézni a szériát? Pilotkritikánkból kiderül.

Mindenekelőtt egy kis informatika. Ha valaki esetleg nem tudná, hogy a rengeteg billentyűparancs közül a “ctrl z” mit is jelent, elárulom: az utolsó művelet visszavonása. A pilotban erre semmi nem utal, de később lesz egy olyan epizód, amelynek ez a címe. Eljutunk addig? Első blikkre azt gondoltam, hogy nem. Idővel aztán kezd felsejleni a sorozatban rejlő potenciál.

Egy 21.századi tinisorozatnak feltétlenül foglalkoznia kell  a technológiával. Esetünkben természetesen a mobiltelefon van középpontban. Már a nyitójelenetnél az ábrázolásmódja ennek az “ördögi” szerkentyűnek. Láthatjuk, amint 30-40 fiatal a mobilját használja, mi pedig úgy olvashatjuk a gondolatokat, üzenetváltásokat, hogy azok a virtuális térben repkednek. Nem feltétlenül egyedi, de elgondolás ez a készítők részéről. Többször használták az alkotók ezt a megoldást a rész alatt, érdemes erre is fókuszálni. 

Ahogy az lenni szokott, van egy fura lány (Sofia), egy újonnan az osztályba érkező fiú (Javier), meg is kedvelik egymást és érezhető, hogy a továbbiakban ennek még lesz jelentősége. Természetesen különböző klikkek is kialakulnak. Sofia rendkívül megfigyelő, a jellemrajzokban a krimi műfajának évszázados toposzaira is ráismerhetünk. Egy ideig úgy éreztem, hogy nem fogok tudni túlságosan pozitívan nyilatkozni, ekkor azonban bekövetkezik egy fordulat, amely új megvilágításba helyezi az eseményeket. Egy órán a tanár a mobilfüggőségről beszél , a témáról pedig  levetítenek egy kisfilmet. Azonban az események váratlan irányt vesznek. Nem az a videó indul el, amit a tanár úr vár, hanem egy meghackelt anyag egy bizonyos diákról. Eléggé megalázó és kínos helyzetbe kerül a lány, akinek a telefonjáról ellopott személyes videók, képek, féltve őrzött titkok mindenki szeme láttára leperegnek a tanteremben. Sofia némi rávezetéssel (nevezzük vallomásnak) kideríti, hogy ki volt az, aki kiválasztotta a lányt (megzsarolták, hogy vagy a saját kis titkai kerülnek ki, ha nem választ maga helyett mást ), ki volt az, aki ellopta a telefont (szintén zsarolták , hogy az ő titkai is napvilágot látnak) ki töltötte fel, hogy mindenki láthassa. A sorozat bizonyos elemeiben némileg a kiváló Black Mirrorra is emlékeztet. Az epizód végén a megalázott lány kap üzenetet a titkos hackerektől, ahol közlik vele, hogy kik voltak benne a tervben, illetve felajánlják számára a bosszú lehetőségét, Sofia pedig természetesen élni szeretne ezzel. 

A rész második felében már jóval több érdekes kérdést vetnek fel az alkotók. Kik ezek a hackerek? Mit akarnak? Mitől van ennyire megfigyelő képessége Sofiának és hol vannak a szülei? Az új fiú mit rejteget? Kik lesznek még áldozatok és miért? A potenciál tehát feltétlenül megvan, a kérdés, hogy a készítők élnek-e a kínálkozó lehetőségekkel. 

Még a zenei aláfestést emelném ki. Az egyes darabok tökéletesen passzolnak a jelenetekhez. Én mindenképp végignézem, ugyanis rengeteg kérdőjel repked a levegőben. A megvalósításnak köszönhetően szó szerint.

A sorozat a Netflix műsortárában található meg, magyar felirattal.

Képek: TMDb

807 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>