Nos, nyájas olvasó örömömre szolgál, hogy beszámolhatok ama örömteli eseményről, mely nemrégiben esett meg. Azaz, hogy a Bridgerton család életébe bepillantást nyerhettünk és ezáltal ez az eseményekben gazdag, ám inkább feledni való év is tartogatott még meglepetést.

Nem is akármilyet. Bridgertonéké igen népes családnak mondható, az 1800-as évek elején járunk, és ahogyan az akkoriban lenni szokott a legidősebb leánynak (aki azért cirka 16 éves aligha lehetett) ideje férjet találnia. A báli szezon elején, rögtön a hajadonok csokrának legszebb ékkövének kiáltja ki, maga a királyné. Apropó, a királyné. Aki szokatlanul sötétebb bőrű az egyébként az 1800-as években megszokottnál. (Hozzá teszem, hogy ez nem negatív, pejoratív jelző, hanem csak egy észrevétel).

És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra. Ha esetleg egy dögunalmas kosztümös, fakó és a végtelenségig konzervatív, sőt szemérmes sorozatra számított bárki is akkor ki kell, hogy ábrándítsam, a lehető legpozitívabb értelemben.

pastedGraphic.png

Ez a sorozat üdítő, izgalmas és magával ragadó. Tulajdonképpen egy tovább fejlesztett Downton Abbey. A szerelmi jelenetek nem merülnek ki az összeérő ajkakban, vagy érnek véget még ezelőtt, azáltal, hogy becsukódik az ajtó. 

Sőt, mint említettem a királynénk sem a megszokott rasszból való, nem beszélve a főszereplőről és többiekről. Szerintem ez nagyon pozitív, de szokatlan ilyen messzire eltérni a történelmi tényektől. Az angolok azonban végtelenül egyenlőségelvűek ezen a téren, és ha már így alakult, értékelendő számomra, hogy nem próbálták ezt túlmagyarázni, vagy ráerőszakolni némi csúsztatással a történelemre. Egyszerűen az angol király ebbe a nőbe szeretett bele. Van ezzel bárkinek problémája? Naná, hogy nincs, így lehet rangja és vagyona bárkinek.

Lett is, például a szemet gyönyörködtető Hastings hercegének, akit a valóságban a zimbabwei származású Regé-Jean Page alakít. Az ifjú fogadalmat tesz szívtelen apjának  halálos ágyánál, hogy nem viszi tovább a nevét, ezzel büntetve őt a gyermekkori kegyetlenségéért. De az igazság az, hogy akik eltávoztak, azoknak már nem fáj semmi és a büntetés inkább csak harag, amely az élőket fosztja meg a boldogságtól.

A boldogság pedig nem más lenne, mint a báli szezon üdvöskéje, Daphne. Kissé zavaró lehet, hogy míg a herceg igazán férfias, addig a női szereplő, akiért mindenki eped, tulajdonképpen egy nyolcadik osztályos fiú testével hódít. Pedig Phoebe Dynevor (Daphne) egyébként egy aprócska csinos nő. Kár volt ezzel a rémes A vonalú, mellben félbevágott ruhadivattal elrejteni gyakorlatilag minden nőiességét (meg a többiekét is).

Az eszét azonban nem sikerült, sőt kiváló az intellektusa és már az első részben kimond egy nagyon fontos igazságot, mely jól összefoglalja, miről is van szó igazából:

„Na és mi az én dolgom? Fogalmad sincs, milyen nőnek lenni, hogy milyen érzés, hogy egész életed egyetlen pillanatra redukálódik. Erre neveltek születésemtől, ez mind ami vagyok, nincs más értékem. Ha nem találok magamnak férjet értéktelen leszek.”

pastedGraphic_1.png

Borzasztóan megragadott ez a gondolat, mintha ma is ezzel küzdenénk. Itt van ez a sok nemi egyenlőségéből fakadó kérdés. Még mindig megkérdezik a szingliket, hogy: de boldog vagy? Akkor mit szeretnél az életben, ha nincs férjed, nincs gyereked? Hogy lehet ezt nem hőn áhítani, és akkor ne is menjek messzebbre. 

Persze, hogyha a férfi egyedülálló, mint Daphne jóval idősebb bátyja az nem baj, sőt ha szeretőt tart, nem is hozzá illőt, az se baj, sőt nagyon agglegényi.

pastedGraphic_2.png

De van hangja, az ellentábornak is, Daphne huga Eloise: „Mi van, ha valami másra vágyom, ha hiszek benne, hogy ennél többre vagyok hivatott, még ha nem is szabad többre vágynom?”

De ne szaladjunk így előre, ugyanis az unalmas brit báli szezon azáltal válik izgalmasabbá, hogy a rejtélyes, mindenki számára ismeretlen Lady Whistledown pletykalapot terjeszt, és mindenkiről minden mocskos kis titkát tudja és nem is fél elmondani.

Amit azonban nem tud, hogy a Hastings hercege és Bridgertonék lánya szövetséget kötött. Pusztán baráti alapon….amit nyilván senki nem hit el egy percig sem. A legkelendőbb pasi nem akar nősülni és ezáltal átejtené az utána ácsingózókat, a legvonzóbb nő pedig az ősi módszerhez folyamodván elérhetetlennek mutatkozik a kérők számára, hogy legyen ideje mindenkit alaposan szemügyre venni és a legmegfelelőbbet kiválasztani. 

De mielőtt bárki, azt gondolná, hogy a sztori megáll ennyiben, hogy az évad végén majd egy szenvedélyes csókban összeforrnak, ki kell ábrándítsam mert közel sem ezzel ér véget egy időre a történet.