Vér és víz címmel érkezett meg a Netflix második saját gyártású szériája az afrikai földrészről, az alkotás pedig a platformon oly nagy népszerűségnek örvendő tinisorozatok zsánerébe sorolható be. Sajnos azonban jelen produkció nem tud, sőt igazából nem is próbál meg újszerű, esetleg formabontó lenni. A címnek köszönhetően még akar valamiféle magasztos tartalomra is asszociálhatnánk, azonban Nosipho Dumisa sorozata ennél jóval direktebb, a víz az úszásra, mint a sorozatban központi szerepet játszó-egyébiránt Dél-Afrikában ténylegesen nagyon népszerű-sportágra utal, míg a vér a központi rejtélyt, az eltűnést, a titokzatos testvéri kapcsolatot vetíti előre. Főhősünkkel, Pulenggel ugyanis egy családi ünnepségen találkozunk először, ahol 17 éve eltűnt nővérére emlékeznek. A lány látszólag nyomtalanul veszett el, a rendőrség azóta sem tudta felderíteni az ügyet. Puleng egy hangos veszekedés után végül elszökik otthonról, egy bulin azonban találkozik a titokzatos Fikilével, aki az első pillanatban megbabonázza őt, hiszen kísértetiesen hasonlít rá.

Egy piltotnak számtalan feladatot kell megfelelően ellátnia. Meg kell ismertetnie a nézővel az alapszituációt, a karaktereket, a viszonyrendszereket, kell valamiféle konfliktust generálnia, illetve természetesen fel kell keltenie a befogadó érdeklődését. Ha ezen sorozat első epizódjának megtekintése után pontról pontra végigmegyünk ezen a rövid és közel sem teljes listán, akkor beláthatjuk, hogy a Vér és víz pilotja a legtöbb alapvető kívánalomnak sem tud megfelelni. Az alapszituáció úgy-ahogy kibontására kerül, bár gyakorlatilag a zsáner összes kliséje felsejlik (pl: a szüleivel rossz kapcsolatot ápoló, introvertált lány, a barát, aki többet érez a főhős iránt). A karakterek bemutatása viszont már nagyon esetleges, a szülőkről, az ő kapcsolatukról például nemigen tudunk meg semmit, de Puleng jellemét is csak nagyon vastag ecsetvonásokkal tárják elénk a készítők. A színészek közül mindenki korrekt alakítást nyújt, ám az előbbiek miatt olyan sincs, akit igazán ki lehetne emelni. Az első epizódban elkezdődő nyomozást szintén láttuk már sokszor, így nagyon hamar kikövetkeztethetőek a lényegi események, a fontosabb sarokpontok.

A sorozat képi világa is korrekt, azt azonban kifejezetten problémásnak érzem, hogy a készítők semmit sem kezdtek a helyszínnel. Ahogy a bevezetőben említettem, ez a Netflix második afrikai sorozata, kézenfekvő lett volna tehát, hogy az alkotók legalább a vizualitás terén játszanak a helyi kultúrával, a helyi motívumokkal ( igaz ez még akkor is, ha Dél-Afrika talán a legeurópaibb ország a kontinensen), azonban a helyszín nem válik a történet valódi szereplőjévé, csupán néhány zeneszám és drónfelvétel emlékeztet minket arra, hogy nem az Egyesült Államokban vagyunk.

Nem kétlem, hogy ez a széria is meg fogja találni a közönségét, a Netflixen kifejezetten népszerűek a fiatalokról/fiataloknak szóló produkciók, még akkor is, ha többségük nem igazán tesz hozzá a zsánerhez. Sajnos az első epizód alapján a Vér és víz sem tűnik kifejezetten eredeti vagy újító szériának.

5/10

1909 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>