Megnéztük a Netflix lengyel újoncát, amely remek szórakozásnak bizonyult. Az erdő minden ízében profi munka, amely végig fenn tudja tartani a feszültséget. A krimi szerelmeseinek kötelező darab.

Már a pilottal megvett (erről itt írtunk) a Netflix legújabb lengyel sorozata, pedig a java hátra volt. Utólag talán úgy gondolom, hogy a kezdés kicsit döcögősre sikerült, de ennek ellenére sem unatkozhatunk.

A hat részes krimi/thriller főszereplője Pawel, aki ügyészként dolgozik Varsóban. Egyszer csak felkeresi a rendőrség, mert találnak egy holttestet, amely hozzá köthető.

A történet két idősíkon játszódik, az egész sztori mozgatórugója az 1994-es nyári tábor rejtélyes gyilkossága és néhány fiatal eltűnése. A sorozat a “jelenben”, vagyis 2019-ben is több szálon fut, a titokzatos gyilkosságok mellé megkapjuk azt a nyomozási ügyet, amelyben a vád szerint egy fiatal lányt erőszakolnak meg prominens szülők gyerekei. Pawel védi a lányt, akinek senki sem hisz. A sorozatot több fontos kérdés mentén építették fel. A Pawel ártatlanságát firtató kérdés csak egy a sok közül.

A széria okosan megkomponált, és bár néha komótosan halad előre, mindig történik olyan esemény, ami leköti a néző figyelmét. Én eleve imádom a krimiket, a “ki a gyilkos?” és “mi történt valójában” alapfelállású produkciókat, és Az erdő pontosan ilyen. Minden résszel, minden eseménnyel közelebb kerülünk a megoldáshoz, amelyet magunk is próbálunk kitalálni. Nem tudom, kinek mennyire megy ez, én ebben tehetségtelen vagyok. 

Éppen ezért is lehetett, hogy a végkifejlet, ha nem is sokkolt, de megdöbbentett. Természetesen semmi sem az, aminek látszik; sötét titkok, manipulatív hazugságok, elfelejtett emlékek tarkítják a sorozatot, és ez gondolkodásra sarkal minket. 

A szereplők szerintem rendben vannak, főleg a Pawelt játszó színész, Grzegorz Damiecki kap nagyobb teret, amelyet ki is használ. Ő főleg sorozatokban játszott eddig, de kutakodásom során felfigyeltem arra, hogy az 1993-as Schindler listájában is kapott szerepet. 

 

Néha úgy gondolom, ilyet már felesleges 2020-ban megemlíteni, de a rendezés, a vágás, a látványvilág és a zene is nagyon profi munka. A sorozatnak van egy sajátos hangulata, mind a két idősíkot jól oldották meg a készítők. 

Megmondom őszintén, Az erdő nagyon kellemes meglepetés volt számomra. Nem tökéletes, sok kérdést nyitva hagyott, és néha a szereplők cselekedetei is nélkülözték az racionalitást, de összességében nagyon tetszett. Egy délután alatt ledaráltam, és a végén úgy keltem fel a kanapéból, hogy több ilyet szeretnék látni.

Az erdő a Netflix műsorán található, magyar szinkronnal.

 

A sorozat előzetese:

2591 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>