Egy kiváló sorozatot ajánlunk a továbbiakban.

Bernanrd Cornwell Angolszász históriák című regénysorozata alapján készült/készül a BBC és a Netflix együttműködésében a kiváló történelmi dráma-széria, remek szereposztással. A sorozat nagy részét Magyarországon forgatták, és több hazai színész is feltűnik benne epizódszerepekben (például Tolnai Klára, Döbrösi Laura és Haumann Máté).

A történet a vikingek által megtizedelt 9. századi szász királyságokban veszi kezdetét, és tulajdonképpen Anglia „megszületését” járja körül, amint az egymással rivalizáló, de nyelvi, vallási és kulturális rokonságban álló régiók szövetkeznek a barbár hódítók ellen, és nemzetté kovácsolódnak. Ezen történelmi események kulcsfigurája, a sorozatban messzemenőkig hitelesen ábrázolt Alfréd, wessexi király, David Dawson kiváló alakításában. Az ő víziója volt az egységes Anglia létrehozása, aminek beteljesítésére a valós személynek nem volt lehetősége, de az előfeltételeit ő teremtette meg.

A sorozat a történelmi eseményeket egy akhilleusz-i karakter szemszögéből tárja elénk, Uthred (Alexander Dreymon) tökéletesen megfelel a legyőzhetetlen harcos archetípusának. A vikingek közt nevelkedett angolszász férfi szerepére szintén nem volt rossz választás az őt megformáló német színész, akcentusa tökéletesen működik a vélhető alkotói szándék szerint.

Bár a sorozat elsősorban az angolszász királyságok oldaláról dolgozza fel a kor történetét, és így a barbár, viking karakterek bemutatása kissé sztereotip a keresztényekéhez képest, viszonylag korrekt feldolgozást kapunk ilyen szempontból is. Találkozhatunk olyan valós történelmi szereplőkkel, mint a nagyközönség által a Vikingek című sorozatból megismert Ragnar Lothbrok fia, Ubba, vagy a keresztény hitre áttért Guthrum, aki haláláig uralkodott Athelstan néven, Kelet-Angliában.

Mivel az említett Vikingek széria a befejezéséhez közelít, és gyakorlatilag ott ér véget a történelmi időben, ahol Az Utolsó Királyság kezdődik, érdemes lehet akár folytatólagosan nézni őket, bár a történelmi hűség szempontjából jelentős különbség van köztük, formanyelvük hasonló.

Összességében érdekes és jól működő koncepcióval állunk szemben, a korhű díszletek, történelmi szereplők és korszakleírás kontrasztban áll a főszereplő idealizált alakjával, de ezek az összetevők jól megférnek egymás mellett, így kapunk egyszerre értékes történelmi drámát és szórakoztató kalandfilmet.

Értékelés: Az Utolsó Királyság az IMDb-n 8,4 ponton áll, a Rotten Tomatoes kritikai részén 91%-os, míg a közönségtől 96%-os értékelést kapott. Utóbbi számok talán némileg tulzók, de 8,5 pontot tőlem is megérdemel.

A sorozat már négy évadot megélt, és úton az ötödik is. Magyarországon a Netflixen elérhető, magyar felirattal.

Kép: TMDb

3048 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>