A Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori címmel mutatta be a Netflix saját gyártású dokumentumfilmjét, amely több okból is felzaklatott. Figyelem! A produkcióban fiatal lányok szexuális kihasználásáról van szó. A sorozat megnézése és a bejegyzés tovább olvasása egyeseknek felkavaró lehet. 

A cím kissé hatásvadász, ugyanakkor teljes mértékben helytálló. Megmondom őszintén, én úgy vágtam neki a Netflix négy részes minisorozatának, hogy nem tudtam pontosan a végkifejletet, és a témáról csak felületes információim voltak. A történet ismeretének hiányában a dokumentumsorozat jobban megviselt, mintha teljesen képben lettem volna.

A sorozat Jeffrey Epstein életéről szól, aki fiatal korú lányokból álló szexhálózatot alakított ki, ahol többször előfordult, hogy egy kislányt többször  kölcsönadtak egymásnak. A több száz, többnyire 12-16 éves fiatalokból álló piramisrendszer kiépítésében az áldozatok egy része is részt vállalt, többnyire pénzért. Ki ez a férfi?

Jeffrey Epstein, a kezdetek

Jeffrey Edward Epstein 1953. január 20-án született Brooklynban. Neves középiskolába járt, de a New York egyetemet nem sikerült elvégeznie. A matematikát és fizikát hallgató férfi mégis tanított egy elit iskolában, a Dalton Schoolban. Sokáig nem jöttek rá ugyanis, hogy nincs diplomája. 

Ezt követően azonban nem teljesen világos, hogy a férfi hogyan tett szert elképesztő mennyiségű pénzre és kapcsolati tőkére. Hogy okos, talpraesett ember volt, ehhez – sajnos – nem férhet kétség. Rendkívül gazdag VIP ügyfeleknél érte el azt, hogy ő foglalkozhasson a pénzükkel. Még nem töltötte be a harmincadik életévét, amikor megalapította saját cégét, a J. Epstein & Co.-t; ez a társaság az egymilliárd dollár feletti ügyfelek vagyonát volt hivatott kezelni.

Epstein nagyon gyorsan haladt a ranglétrán, megnyerő stílusa és éles esze miatt hamar népszerűvé vált, és hirtelen a közvetlen elitben találta magát. A legbefolyásosabb barátok vették körül, itt elég csak Donald Trumpot és Bill Clintont megemlíteni. Kétes tevékenységgel megkeresett pénzéből több ingatlant is fenntartott. Volt egy luxusbirtoka Palm Beachen, egy 77 milliós lakása Mannhattanben. Új-Mexikóban is volt egy nagy farmja, de ezen kívül vett egy privát szigetet a Virgin-szigeteken.

 

 

Szexuális hálózat, pedofília

A Lisa Bryant által rendezett dokumentumsorozat azonban nem a vagyonszerzésről, vagy Epstein érdekes kapcsolatairól szól. A férfi hosszú éveken keresztül molesztált és erőszakolt meg kiskorú lányokat, valamint egy szexkereskedelmen alapuló hálózatot alakított ki. Epstein a könnyen becserkészhető áldozatokra specializálta magát. Főleg hátrányos helyzetű családokból származó fiatal lányokat környékezett meg. Egy-egy erotikus masszázsért 200-300 dollárt fizetett; az számára lényegtelen volt, hogy a lányok ezt akarták-e vagy sem.

 

A Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori első két része főleg azoknak a nézőknek szól, akik nem voltak képben a történettel kapcsolatban. Megtudjuk, ki Jeffrey Epstein, és hogyan cserkészte be az áldozatait; betekintést kaphatunk egy perverz, beteg rendszer alapjainak kiépítésébe. A dokumentumsorozat egyik nagy erőssége, hogy az áldozatok odaállnak a kamera elé, és nyilatkoznak. Saját arccal, saját hanggal, saját reakciókkal. Hús-vér emberek, akik fiatal korukban gyengék, sérülékenyek, elhagyottak vagy nagyon szegények voltak, és többnyire problémás családból származtak, ahol az egyik vagy az egyetlen szülő erőszakos vagy drogfüggő volt.

Jeffrey Epstein, mint a legtöbb szexuális ragadozó célzottan csapott le ezekre a kislányokra. Ami egészen elképesztő, és számomra az egyik legnagyobb sokk az egész minisorozat alatt, hogy hivatalos élettársa, Ghislaine Maxwell, tehát egy nő is részt vett a beszervezésben és a molesztálásokban. Ép ésszel ez felfoghatatlan számomra. 

Az áldozatok történetei eleve elképesztőek, és mint férfi, fogalmam sincs, hogy miket kellett átélniük

Epstein nem minden esetben erőszakolta vagy molesztálta meg a Palm Beach-i házába hozott fiatalkorúakat. Volt, hogy “csak” pénzt ajánlott lányoknak. Minden leendő áldozatért 200 dollárt, és a sorozatban elhangzik, hogy volt olyan lány, aki 40-60 leendő áldozatot vitt a birtokra, biztosan tudva, hogy szexuális erőszaknak lesznek kitéve. 

A beteg rendszer

A bevett hazugság az volt, hogy csak masszázsról van szó. Kialakítottak egy szobát, amely bár masszázsszobának nézett ki, a perverzió és megaláztatás melegágya volt. A fiatal lány bement, elkezdte masszírozni a férfit, aki ezt követően fogdosta, vagy megerőszakolta őket, de néha beérte azzal, hogy „csak” önkielégítést végzett a szemük láttára. Ahogy kedve tartotta…

A lányok többsége természetesen soha többet nem ment a birtokra, de volt több olyan áldozat is, akit többször is megerőszakolt. Az elhanyagolt, nincstelen fiatalok egy része még így is odafigyelésnek élte meg azt, ami velük történt; különlegesnek gondolhatták magukat, míg voltak, akiket inkább a 200 dollár fájdalomdíj csábított vissza. Egy nincstelennek ugyanis ez elég nagy pénznek számított.

Epstein egy szigetet is fenntartott a Virgin-szigeteken. Ezt többen csak Pedofil Szigetnek nevezték. A semmi közepén volt egy gyönyörű hely, távol a világtól, ahol kiélhette vágyait Epstein és néhány befolyásos ember. 

Az egyik áldozat, Sarah Ransome részletesen elmeséli, mik történtek vele a szigeten. Eredetileg nagy lehetőségnek gondolta, hogy a férfi meghívta a oda. Már az odaúton furcsállta, hogy Epstein mindenki szeme láttára szexel egy nővel a gépen, de onnan már nem volt visszaút. A szigeten napi rendszerességgel erőszakolták meg a lányt, elszökni sem tudott, mert minden be volt kamerázva.

Minél összetörtebbnek látott, annál jobban élvezte. Olyan dolgokat tett velem, amiket egyetlen férfinak sem lenne szabad soha egy nővel – mondta Ransome.

A sziget maga volt az erőszak temploma. Rengeteg orgiát tartott ott Epstein, mindezt prominens személyekkel. A szemtanúk szerint András herceg és Bill Clinton is járt ott. 

Az első tárgyalás

A Palm Beach-i rendőrség viszonylag későn került képbe Epstein-nal kapcsolatban. Több, egymástól független bejelentés miatt indult nyomozás a milliárdossal szemben. A tanúk beszámolói szinte mindenben megegyeztek, és úgy nézett ki, a férfi életfogytiglant is kaphat. 

A vádirat legfontosabb pontjai: 

  • Epstein 2002 és 2005 között a New York City-i és floridai, Palm Beach-i otthonában molesztált kiskorú lányokat, akár 14 éveseket.
  • Tudta, hogy a szóban forgó áldozatok kiskorúak, mert a lányok szóltak neki.
  • Meztelenül vagy félmeztelenül kellett masszázst adniuk neki. Egy idő után a férfi maszturbálni kezdett, megkérte a lányokat, hogy érjenek hozzá, és ő is hozzáért a lányok nemi szervéhez.
  • Volt, hogy ő szervezte le a találkát, máskor az asszisztenseit kérte erre.
  • Fizetett a lányoknak a szexért, és azért is, ha azok új lányokat hoztak be a körbe. Így lényegében egy hálózatot épített ki, az áldozatokat napi szinten zaklatta.

Itt jön sajnos képbe a sorozat címének másik fele, a hatalom. A perverzió eddig sem volt kérdéses, azonban az ügy során kiderült, milyen messzire is ér el egy befolyásos ember keze, ha szüksége van rá. 

Az FBI-nak 53 oldalnyi dokumentum jött össze, amellyel hosszú időre hűvösre küldhette volna Epsteint, de Alexander Acosta, a Dél-Floridai Körzet szövetési főügyésze felháborító és Epsteinre nézve rendkívül nagyvonalú alkut kötött. Ennek következtében a férfi ügyét nem vizsgálták szövetségi szinten, cserébe két prostitúciós vádpontban bűnösnek vallottta magát. Alexander Acosta később nagyon magas pozícióig jutott, ő volt Donald Trump elnök munkaügyi minisztere..

„Ez volt a legigazságtalanabbul végződött ügy, amelyet 40 éves pályafutásom alatt láttam” – mondta Palm Beach ma már nyugalmazott rendőrfőnöke, Michael Reiter. A közvélemény is elítélte ezt, de ez semmi ahhoz képest, amelyet az áldozatok érezhettek, amikor meghallották az ítéltet. Azt várták, hogy élete végéig börtönben lesz Epstein, a szexuális ragadozó, ehhez képest csak 18 hónapot kapott. 

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a 18 hónap végül csak 13 lett. Epstein heti hat alkalommal kijárhatott a börtönből, eleve a privát részleg jutott neki ott. A kijárásai alkalmával vendégeket is fogadhatott, és ezzel élt is, természetesen nőkkel is múlathatta az időt. A börtönévei alatt többször elutazott New Yorkba vagy a Virgin-szigetekre.

 

Egy pedofil rendszer vége

Jeffrey Epstein ezután azt gondolhatta, hogy érinthetetlen, és ez lett a veszte. 

Pár évvel később – tanulva az előző hibákból – úgy nyomoztak a férfi ellen, hogy nem tudott róla. Még több nő jelentkezett, még több áldozatról szereztek tudomást, és egy ponton túl a hatalom és a kapcsolati tőke sem segíthetett már. Teljesen váratlanul, a reptéren vették őrizetbe Epsteint. Bár akár száz milliós óvadékot is hajlandóak lettek volna kifizetni azért, hogy szabad lábon védekezhessen, a bíró szerint túl nagy volt a kockázata egy esetleges szökésnek, így ezt nem engedélyezte. 

Nem sokkal a tárgyalás előtt átkutatták Epstein mannhattani lakását, ahol fiatal lányok meztelen képeit találták. Több száz fotó és videó került elő, ez pedig előrevetítette, hogy a 66 éves férfi élete végig börtönben fog ülni. 

Hogy ez végül ne így legyen, arról maga a férfi gondoskodott. A hivatalos verzió szerint Epstein öngyilkos lett, felakasztotta magát a börtönben. Ugyanakkor a férfi holttestének igazságügyi orvosszakértő által elvégzett boncolását követően sem lehetett egyértelműen megállapítani a halál okát. Milyen érdekes, hogy pont abban időpontban még a kamerák sem működtek… Nyilván az embernek nem kell nagy képzelőerő, hogy elgondolkozzon azon, hány nagy hatalmú ember kerülhetett veszélybe Epstein által, és milyen sok ember lélegezhetett fel a férfi halálának híre hallatán. 

Az öngyilkosság mellett szól, hogy két nappal halála előtt úgy rendelkezett vagyona felett, hogy az áldozatok ne juthassanak kártérítéshez. Ebből a cselekedetből derült ki leginkább, hogy a megbánásnak a legkisebb jelét sem mutatta azon nők iránt, akiknek az életét tönkre tette.

A Netflix minisorozata James Patterson könyve alapján készült, aki nem mellesleg Epstein szomszédja volt Palm Beachen. A dokumentumsorozatot már a férfi halála előtt berendelték. Az első jelektől az öngyilkosság híréig kísérhetjük figyelemmel a történéseket. Óriási szerepük van az áldozatoknak, aki rendkívül bátran nyilatkoztak a történtekről. Nem csak azok az áldozatok, akik teljes mértékben ártatlanok voltak, hanem azokat a nőket is megszólaltatja a sorozat, akik segítettek Epsteinnek lányokat toborozni. Megmondom őszintén számomra az a nő a legnagyobb talány, akit a férfi többször is molesztált, ő mégis hozzáküldte a húgát, akivel ezek a szörnyűségek ugyanúgy megtörténtek. Ez számomra felfoghatatlan és elfogadhatatlan is egyben. 

Érdekes és bátor húzás volt, hogy az alkotók az áldozatok egy részét visszavitték arra a helyre, ahol Epstein bántotta, molesztálta őket.

A sorozat készítői megpróbálták ezt a nagyon nehéz témát annyira tárgyilagosan bemutatni, amennyire csak lehet, de ez persze rendkívül nehéz, mert az ember keze ökölbe szorul, amikor ilyenekről van szó. 

A rémtetteket több esetben Epstein élettársa segítségével hajtotta végre a férfi, beleborzong az ember, ha megtudja, hogy az a nő még szabadlábon van. Csakúgy, mint András herceg, akire azért még kemény idők jöhetnek annak fényében, amit állítanak róla. 

A második esetet követően érzékelni lehetett, hogy fogy a levegő Jeffrey Epstein körül. Az első tárgyalás esetében még nem volt szó elhatárolódásról, de amikor szorult a hurok, akkor sokan úgy tettek, mintha sohasem találkoztak volna a férfival. 

Olyanok is persze, akik korábban eképpen nyilatkoztak Epsteinról. Íme egy Trump-idézet:

 Ismerem őt 15 éve, elképesztő fickó, remekül lehet vele szórakozni. Azt mondják róla, szereti a szép nőket, ahogyan én is, főként a fiatalabbakat. Az biztos, hogy Jeffrey élvezi az életet.

Az USA elnökét is megvádolták, de az ellene valló nő fenyegetésekre hivatkozva végül nem folytatta, és nem állt nyilvánosság elé. 

Epstein rendkívül sikeres üzletember és elismert filantróp, akinek nagy érzéke van a globális piachoz és mély ismeretei vannak a 21. század tudományos folyamatairól…Különösen nagyra értékelem a legutóbbi afrikai utat, és azt a nagylelkű hozzáállást, amellyel a szegénység és az AIDS elleni küzdelemhez viszonyul –

ezt már Bill Clinton nyilatkozta Epsteinről szóvivőjén keresztül 2002-ben. A volt elnök többször is utazott Epstein magángépén, de azt, hogy a szigeten járt volna, letagadta. A gondnok pedig kifejezetten állította, hogy biztos, hogy az ex-elnököt látta a Pedofil Szigeten. 

 

„Olyan dolgokat tett velem, amiket egyetlen férfinak sem lenne szabad tennie soha egy nővel.”

A négy részes minisorozat feliratosan tekinthető meg a Netflixen.

 

A sorozat előzetese:

1879 megtekintés.

Megosztás:

2 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>