A 2018-as A fiúknak, akiket valaha szerettem első része után, idén Lara Jean kalandjai folytatódnak. A könyvadaptációra épülő film nagy sikerű első része után, a második kötetet is górcső alá vette a Netflix, és megszületett az „A fiúknak- Utóirat: Még mindig szeretlek”

A történet szerint Lara és Peter kapcsolata, szuperül alakul. Éppen csak kezdik kiélvezni a tinirománcuk első randijait, amikor Lara Jean levelet kap. Nem mástól kapja a levelet, mint az utolsó fiútól, akinek Kitty (Lara kishúga) eljuttatta Lara réges-rég írt szerelmes levelét. Főszereplőnket teljesen lesokkolja a a válaszlevél. Nem gondolta, hogy ilyen idilli szerelembe, ami közte és Peter között van, bekavarhat egy érzelmes üzenet, és felébreszti benne az elfeledett közös élményeket Johnnal. Erős töprengésbe kezd, hogyan tovább? Szerethet-e egyszerre két fiút? Tényleg olyan tökéletes párt alkotnak Peterrel, mint ahogy az kívülről látszik? Tényleg annyi közös van bennük, mint gondolja? Peter még mindig vonzódik, az exbarátnőjéhez? Mi lett volna, ha John előbb küldi a levelet, vajon most egy pár lennének? Természetesen egy ritka véletlen folytán, John és Lara ugyanabban az idősek otthonában töltik a kötelező iskolai gyakorlatukat, és innentől csak bonyolódni látsszanak a dolgok. Larában újra fellángolnak az érzések John irányába, miközben első komoly kapcsolata felől Peterrel elbizonytalanodik…

Tipikus tini romkom kezd kibontakozni a szemünk előtt. Míg az első rész a fordulatok miatt és az újdonság varázsával hatott, itt egy jól kiszámítható, ám annál higgadtabb történetet kapunk. Részemről pozitívabb csalódás elődjénél. Az első részt ugyanis nagyon vártam. Hatalmas hype vette körül Noah Centineo és Lana Condor színészek, és a könyvek sikere miatt. Aztán persze semmi több nem volt, mint egy tisztességesen összerakott romantikus vígjáték. Azontúl, hogy voltak pozitívumai, mint, a gyakran skandált: „kezdj el élni”, és láttuk Larát „kibújni a csigaházból”, szép képet kaptunk családi összetartásról és szeretetről. Viszont az üzenettel már nem voltam kibékülve. Lehet, hogy a metoo- botrányok idején az ember érzékenyebb bármilyen nőket érintő témára, de azért meg kell jegyeznem, hogy vékony jégen táncolt a film morális értéke, akármennyire is cuki köntösbe csomagolták. Ugyanis a film nagy része a Lara és Peter közti kamu kapcsolatot ajnározza, hiszen milyen jól döntöttek a fiatalok, hogy kötöttségek nélkül eljátsszák, hogy egymást szeretik és közben haszonélvezői ennek az egész kialakult státusznak. A suliban egyből a menőségi ranglétra tetejére jutnak, és féltékennyé tehetik Peter exét, Gent is. Hatalmas előnyök valóban, miközben pedig kapunk két érzelmileg kiégett tinit.

Persze, ahogy az lenni szokott, az első film végére ténylegesen egymásba szeretnek, és ez a románc folytatódik a második részben is.

A második epizód már jóval visszafogottabb, nem mer morális témákat feszegetni, csupán egy jól bevált sablonra épül. És úgy gondolom, nincs is ezzel feltétlenül baj. Nem akar a film ugyanis görcsösen valami nagyon egyedit mutatni nekünk, hanem egy teljesen valósághű végkimenetelt vázol fel. Meg van benne a kellő drámaiság, és maradtak az aranyos, szerethető karakterek. A kiszámíthatósága mellett, azonban egyik gyengesége, hogy továbbra is nagyon „cukormázasan” mutatja be a 16-17 éves korosztályt. Mindenki hihetetlenül visszafogott és tisztelettudó, pedig 10-15 éve még éppen az amerikai tinik vadulásával lehetett igazán kasszát robbantani, mintha csak az eddig elkövetett ballépéseit akarná kijavítani az amerikai filmipar. Vagy valóban ennyire megváltozott volna a világ, és ma már menő jótékonykodni és nerdnek lenni? Tény és való, nem vagyunk egyformák, és a film valamelyest ráerősít, arra a néhány éves tinifilm és sorozat tendenciára, hogy fogadjuk el a weirdokat, kezdjük őket jobban megismerni, ahelyett hogy nyominak bélyegeznénk őket.

Részemről, tehát pozitív csalódás volt a széria második része, kiszámíthatósága és egyszerűsége ellenére szerethető lett a film, és bátran ajánlom azoknak, akik az első rész után kedvet kaptak a folytatáshoz.

6,5/10

Kép: Hustle, Netflix, Empire

Szerző: Árvai Fanni

627 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>