A német Dark az elmúlt évek egyik legjobb sorozata lett. A Netflix időutazós szériája elképesztően igényes, izgalmas és bonyolult; ez a második évad esetében sincs másképp. Nem egyszerű befogadni azt a rengeteg információt, amelyet a készítők elénk tárnak. Mi most megpróbálunk támpontot nyújtani a történések megértéséhez. A Dark második évada utáni kérdésekre kerestük a választ.

Az írás hosszabb lélegzetvételű lett, ezért két részre osztottuk. Ez a második rész, az első itt olvasható.

Figyelem! Az írás spoilert tartalmaz, ezért csak akkor olvasd tovább, ha láttad a második évad nyolc részét is!

18. Hova utazik Jonas, Franziska, Magnus és Bartosz?

18

Itt a sötétben tapogatózunk. Egy biztos: az időgéppel csupán 33 évet lehet utazni az időben, vagy a múltba vagy a jövőbe. Tehát vagy 1987-be vagy 1953-ba utaznak a házból. Magnus, Franziska és Bartosz is részese lesz (volt) a Sic-Mundus-csoportnak; a régi fotón az első sorban állnak, a bal oldalon. Túlélik az apokalipszist, és valamikor 1921-ben is feltűnnek.

19. Mikor jutott Jonas az időgéphez?

19

Figyelembe véve azt a tényt, hogy Jonas három különböző életkorban és minden idősíkban szerepel (kivéve az 50-es éveket), ezt a kérdés nagyon nehéz megválaszolni. A legkorábbi időpont az lehet, amikor 2019. június 20-án a fiatal Jonas megpróbálja megakadályozni az apja ölgyilkosságát. Ez az a Jonas az lehet, aki az időgép segítségével az öreg Claudiával kerül kapcsolatba. Előtte csak a barlangot, az idő és tér hasadását és az isteni részecskét használta időutazásra. Az öreg Claudia tanította meg neki kezelni az időgépet. Egy évig utazik vele az időben, mielőtt felveszi a fiatal Claudiát, hogy aztán újra megnyissa a folyosót. 

20. Mely személyek alkotják a Sic-Mundus-csoportot?

20

Egy külön cikk fog foglalkozni ezzel a kérdéssel. Sejtéseink szerint a következő személyek alkotják a csoportot: Adam (vagyis az öreg Jonas), Noah, Agnes, a felnőtt Magnus, a felnőtt Franziska, a felnőtt Bartosz (akit a fiatal Noah öl meg a második évad elején), valamint hét további személy, akiknek a személyazonossága rejtély egyelőre. 

21. Adam és a Sic-Mundis-csoport

21

Adam többször rébuszokban beszél, és úgy kommunikál, hogy manipulálhassa az embereket. A célja nem más, mint a paradicsom létrehozása, az idő és a szenvedés megszüntetése. Elisabeth jövőbeli kísérete úgy gondolja, hogy az ő útja, hogy megnyissa a paradicsom kapuját. Legalábbis így áll a próféciában. De ki írta a próféciát? Adam maga? Esetleg valaki más? Egy dolog biztos: be kell tartani az események menetét, meg kell kezdeni az utolsó ciklust, különben a paradicsomot nem lehet megnyitni. 

22. Mi állhat az utolsó ciklus mögött? 

22

Az eddig két évadban gyakran beszéltek a szereplők a hold-nap ciklusról: hogy minden 33. évben a hold és a nap ugyanúgy állnak az univerzumban. A matematikusok ideális esetben szeretnek 30 napos hónapokról beszélni, pedig egy év 365 napból és nyolc órából áll. Ezen okból kifolyólag vezették be a szökőévet. 33 évenként ez nyolc napot jelent. Ez az első évadban megvolt: 11.4. – 11.12. A másodikban szintén: 6.20. – 6.27. Adam azonban jelezte, hogy az utolsó ciklus az utolsó hurok a paradicsom létrehozása előtt. 

23. Kik a szülei Siljának? A lánynak a jövőben?

23

Ennek a kérdésnek a megválaszolása már az első évad végén nagy fejtörést okozott a nézőknek. A második évad megnézésével sem kerültünk közelebb a megoldáshoz. Lehetséges, hogy Martha anyukája az? Esetleg Elisabeth Doppler közvetlen rokona? De az is lehet, hogy Magnus és Franziska lánya. Az is előfordulhat, hogy Noahnak és Elisabethnek két gyerek volt, az egyik Charlotte, a másik pedig Silja. Reméljük, hogy erre a kérdésre a harmadik, befejező évad választ ad. 

24. Miért nem láttuk még eddig Peter Dopplert a fiatalabb éveiben?

24

A karakterek között még mindig titokzatosnak számít Peter Doppler. Az egyetlen idősík, amelyben eddig szerepelt, az a 2019, vagyis a “jelen”. Tudjuk, hogy Helge Doppler az apja, és hogy 1987-ben tért vissza Windenbe. Ugyanakkor a második évadban semmi sem utalt arra, hogy Helge Dopplernek gyerek lenne. Sőt azt sem látjuk, hogy visszatér a kisvárosba. Lehetséges, hogy Helge csak örökbe fogadta, és igazából ő is egy időutazó lehet, vagy a párhuzamos univerzumból származik. A jövőben, ahol a lánya egy hadsereget vezet, ott is hiányzik minden nyom, pedig a bunkerben együtt tartózkodtak az apokalipszis pillanatában. 

25. Hogyan működik az isteni részecske, és azok klónjai?

25 isteni részecske

A köznyelv isteni részecskének nevezi, a tudósok azonban Higgs Bozonról beszélnek. Erről többet itt lehet olvasni.

Az erről szóló teóriát csak 2012-ben bizonyították. Az elmélet azt mondja ki, hogy univerzumunkat úgynevezett Higgs-mezőkre lehet felbontani, ahol a fotonok, elektronok, protonok és más elemi részecskék között kölcsönhatások vannak. A Dark világán kívül csak a CERN kutatói tudták bizonyítani ezt az elméletet. A sorozatban az isteni részecskét véletlenül fedezik fel 1986-ban, az atomerőműben, és ezt zár alatt próbálják tartani. Felfedezése lehetővé teszi, hogy a 33 éves cikluson kívülre is lehessen időutazni. 2020-ban, az apokalipszis napján fedezik fel. Egy vezérlőberendezés segítségével 2052-ben rövid ideig nyugodt állapotba lehet hozni. 

Az 1921-es klón –  vagy az utángyártott testvér – még kontrollálható. Láthatjuk, hogy Adam és a Sic-Mundus-csoport célzottan létrehozhat egy féregjáratot a tér-idő-kontinuumban, amelynek segítségével egy adott időpontba kerülhetnek, függetlenül a 33 éves ciklustól. 

26. Ki építette a jövőbeli szerkezetet az atomerőműben levő isteni részecske szabályozására? 

26

Annak érdekében, hogy az isteni részecske a vehemens formájából nyugodtra kerüljön, egy szerkezeten kell néhány kapcsolót átállítani. De ki építette a jövőben ezt a szerkezetet? Egy olyan személy lehetett, aki a bunkerben túlélte az apokalipszist? Ebben az esetben Peter, Elisabeth, Regina, Claudia és Noah lehettek a készítők. 

Főleg Claudiára gyanakodunk, hiszen ő már az 1980-as években foglalkozott az isteni részecskével. A jövőben Jonas hallgatja meg a jegyzeteit, amelyben elmondja, hogy tragédia után minden embert meg szeretne menteni. 

27. Láthatunk majd az öt eddig ismerten kívül újabb idősíkokat? 

27

Ezt a választ jelenleg a sorozat atyjai, Jantje Friese és Baran Bo Odar tudják megválaszolni. Néhány utalás van azonban arra vonatkozóan, hogy valószínűleg még előrébb ugrunk a jövőbe, és még visszább a múltba, mint az eddigiek folyamán.

Ahogy Charlotte és Elisabeth az időrésben egymással szemben állnak, és majdnem megérintik egymást, beugrik az első évad végének történése. Itt Jonas 2052-ben találta magát, 66 évvel később a jövőben. Szélsőséges esetben, ha ez megint megtörténik, akkor a 2119-es vagy a 2086-os Windenben találhatjuk magunkat. Az 1921-es város arra enged következtetni, hogy az utolsó évadban ott lehetünk a kisváros alapításánál. 

28. Mit láthatott Claudia és Jonas a közös éveiben?

28

Reméljük, hogy erre a kérdésre választ kapunk az utolsó évadban. Egy dátum legalább fix: 2019. június 20-án kezdődik a nő egy éves időutazása az időgép segítségével. Talán 2019. november 4-én eltüntette Jonast, hogy ezzel Mikkelt elmozdíthassa a múltban. 

29. Honnan származik a “fehér ördög” kifejezés? 

29

Ezt a kifejezést először a kis Helgétől hallhatjuk 1954-ben. Akkor az öreg Claudiát nevezi így a fiú. Valószínű, hogy ez az elnevezés Noahtól származik, a nő elleni gyűlölete váltotta ki azt. De mikor kezdte el Noah Claudiát gyűlölni? Adam volt a kiváltó ok? Melyik életszakaszában állt Jonas Claudiával szemben? Először Adamként, vagy már mint felnőtt Jonas? A kettejük kapcsolata rejt esetleg egy további időparadoxont a sorozatban, amelynek eredetét még nem ismerjük?

30. Melyik Martha mikor írta a levelet Jonasnak? 

30

Ez nagyon bonyolult történet. A felnőtt Jonas minden lehetséges eszközzel azon volt, hogy megmentse a fiatal Marthat, akit 2020. június 27-én Adam lelőtt. Egy Martha által írt, de Noahtól kapott levélnek köszönhetően hagyja el a házat. A levélben benne van, hogy kiket kell Jonasnak megmentenie, hogy ezzel Martha életét is megmentse: Bartosz, Magnus, Franziska, később Noah és Agnes. 

Mi nem látjuk a levelet, csak a rémületet Jonas arcán.

Az a sejtésünk, hogy Martha ezt a levelet egy párhuzamos univerzumból küldte Jonasnak. Hogy mikor, azt természetesen nem tudjuk; valahonnan a tér-idő-szerkezetből. 

Az is lehet, hogy ez a levél egy hamisítvány, amely Adam írt megtévesztés céljából, hogy Jonas az általa megálmodott útra lépjen. 

Fontos kérdés merülhet itt fel: a másik Martha honnan szerzett tudomást az időhurok eseményeiről? Melyik oldalon áll egyáltalán? Adamén? Vagy Claudiáén? Esetleg teljesen más oldalon? 

31. Marad-e Hannah 1954-ben, és mit csinál ott? 

31

Hannah a Jonastól ellopott időgéppel visszamegy 1954-be, hogy kihasználja az alkalmat, hogy beváltsa az első évadban tett fenyegetését. Miután Ulrich az első évadban befejezte viszonyát a nővel – mielőtt 1953-ba utazik -, megígéri Hannah, hogy bosszút áll ezért a férfin. Az idős Jonast sokkolja anyja cselekedete, így a nő úgy érezheti, nincs maradása 2020-ban. 1954-ben szeretne új életet kezdeni, és Egon Tiedemanna flörtöl. Ugyanakkor érdekes, hogy az 1986-87-ben bemutatott Windenben nem látunk megöregedett Hannaht. Lehet, hogy addig meghalt már? Esetleg a Sic-Mundus-csoporthoz csapódott? A harmadik évadban kiderül. 

32. Mi történik Greta Dopplerrel és Doris Tiedemannal 1954 után?

32

Ezidáig nincs semmi utalás arra, hogy mi történt Greta Dopplerral és Doris Tiedemannal 1954 után. 1986-ban azt látjuk, hogy Egon és Doris már nincsenek együtt, a nő hollétéről semmit sem tudunk. Senki sem beszél róla, nem is említik. Ugyanez érvényes Greta Dopplerra is. Lehet, hogy részét képezik a Sic-Mundus-csoportnak? Az is elképzelhető, hogy meghalnak a saját idővonalukon. 

33. El lehet hagyni Windent? 

33

Tudjuk, hogy más emberek Windenben érkeztek, mint pl a nyomozó Clausen, de vajon el lehet hagyni a kisvárost? A két évad alatt nem volt olyan személy, akiről megemlítették volna, hogy elköltözött. Az eddigi történések a fiktív helyen játszódtak; semmi jel nem utal arra, hogy más városok is helyszínek lehetnének. Eddig annyit tudunk, hogy Boris Niewald 1986-ban, Marburgban megölt két embert. 

Többen beszélnek arról, hogy el akarják hagyni Windent, de végül senki sem hagyja el a várost, és az egész életüket ott élik le. 

Előfordulhat, hogy tévedtünk egy-egy karakterrel, történéssel vagy időutazással kapcsolatban. Ha ez így van, kérlek, jelezd, hogy javítani tudjuk!

 

Képek forrása: NETFLIX

1457 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>