A német Dark az elmúlt évek egyik legjobb sorozata lett. A Netflix időutazós szériája elképesztően igényes, izgalmas és bonyolult; ez a második évad esetében sincs másképp. Nem egyszerű befogadni azt a rengeteg információt, amelyet a készítők elénk tárnak. Mi most megpróbálunk támpontot nyújtani a történések megértéséhez. A Dark második évada utáni kérdésekre kerestük a választ. 

Az írás hosszabb lélegzetvételű lett, ezért két részre osztottuk.

Figyelem! Az írás spoilert tartalmaz, ezért csak akkor olvasd tovább, ha láttad a második évad nyolc részét is!

1. Bartosz halálának voltunk tanúi?

első kép

A második évad 1921. június 21-ével indul. A fiatal Noah-t látjuk, és egy nagyjából negyven éves férfit, aki a Tabula Smaragdina tetoválást hordja a mellkasán. A második évad történései arra engednek következtetni, hogy ez a férfi nem más, mint az idősebb Bartosz. A teóriát nem tudjuk mindent kizáróan bizonyítani, de ő is rajta van a Sic-Mundus-Creatus-Est csoportfotón. Egészen balra látható. 

Ezzel pedig azt biztosan tudjuk, hogy ismeri Adamot és az öreg Magnust is. Kiderül,  hogy ismerőse Noahnak is; ez kettejük beszélgetéséből válik világossá A férfi úgy gondolja, hogy Adam által fog meghalni. Ezt mondja Noahnak is ugyanis: “Ezért küldött Adam? Sokáig vártam erre a pillanatra. Érdekes, hogy te vagy az.”

2. Martha megjelenése röviddel az apokalipszis előtt bizonyítja a párhuzamos univerzumok létezését?

második kép, Martha

Martha váratlan megjelenése az évad végén felveti a párhuzamos univerzumok lehetőségét. Vagyis inkább biztos lesz ezáltal. 

Frufruval, erősen sminkelt szemmel és egy új, gömbformájú időgéppel menti meg a lány Jonas életét. A saját holtteste fölött azt mondja a fiúnak, hogy ő nem az, akinek véli. A lány magyarázata szerint – amely egyben a második évad zárómondata, és a harmadik évad lehetséges tartalma – a kérdés nem az, hogy melyik időből származik, hanem, hogy melyik világból. Hány verziója lehet Windennek?

3. Mi történne Windennel, ha Jonas nem létezne?

harmadik kép

Amikor Jonas 2019. június 20-án megkísérli az apját (Michael/Mikkel) lebeszélni az öngyilkosságáról, akkor az öreg Claudia megzavarja ebben.  Kiderül, hogy Jonas szerepe jóval nagyobb, mint azt gondoltuk, és ezért szeretné magát feláldozni. Úgy gondolja, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a saját létét törli, ezáltal Adam sem létezik majd, de Claudia elmondja neki, hogy téved. A jövőből érkező nő elmondja, hogy látta a világot Jonas nélkül, és “Ez a világ nem az, amelyet elképzelsz.” Milyen gyakran utazhatott vajon Claudia az időben? Lehet, hogy egy Jonas nélküli világ olyan reménytelen, mint a poszt-apokaliptikus jövő Windenben? Vagy ez egy szomorú jövőkép Claudiától, amelyet windeni erdőben látott az első évadban?

4. Hogy lehetséges, hogy Elisabeth saját maga nagymamája is egyben?

negyedik kép, elisabeth

A sorozat maga ad egy magyarázatot H. G. Tannhaus által. A második évad harmadik részében az órásmester egy időparadoxonról beszél, amelyben arra utal, hogy pl. egy információt nem lehet visszakövetni, ha az a múltba utazik. Ez emberek esetében fokozottan így van. Charlotte és Elisabeth születésével fix pontok vannak az idő-tér-kontinuumban.  Ezeket már nem lehet megváltoztatni. Ebből pedig az következik, hogy Elisabeth Charlotte anyukája és lánya is egyben.  Ugyanakkor nem tudni, hogy Elisabeth időutazik-e majd, vagy a gyerek Charlotte Noahval utazik vissza a múltba.

5.  Mi történtik Charlotteval és Elisabeth-tel, amikor az apokalipszisbe történik?

ötödik kép charlotte és elisabeth

A tér és idő szakadását már láthattuk az első évad végén, amikor Jonas és Helge a bunkerben egymás előtt állnak. Amikor megérintik egymást, akkor Helge 33, míg Jonas 66 évet utazott előre az időben.  Elisabeth és Charlotte esetében nem látjuk, hogy az érintkezés megtörtént-e. Ha az ismert szabályok szerint gondolkodunk, akkor három lehetséges opció történhetett: 

a, megérintették egymást: ebben az esetben Charlotte 66, Elisabeth 33 évet repült előre az időben. 2086-ban találkoznak egymással. 

b, megérintették egymást: Charlotte 33 évet időutazik előre, 2053-ba, míg Elisabeth 66 évet, 2119-be.

c, nem érintették egymást: ebben az esetben mindketten meghalnak az apokalipszis miatt. 

Mi azt valószínűsítjük, hogy az “a” verziót lehetséges, így végre több információt kaphatunk a harmadik évadban. 

 

6. Hány időgép van?

hatodik kép, időutazó masinák

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához alaposan meg kell nézni a második évadban történteket. Azt tudjuk, hogy a H. G. Tannhaus által épített időgép az időparadox útján jött létre. Az első évadban látszik, hogy bár két időgép van egymás mellett, ez tulajdonképpen csak egy, hiszen kvázi ugyanazok, csak egyszerre vannak egy időben az idővonalon. Ez a masina felismerhető, hiszen HGT monogrammal van gravírozva.

Eddig három különböző szálat sikerült azonosítani a második évadban.

1. A fiatal Bartosz rendelkezik egy időgéppel, amelyet Magnus 2020-ban elvesz tőle. Egy,  a 80-as évekbe történő kitérő után, a felnőtt Jonas ezzel az időgéppel menti meg a fiatal Bartosz, Magnus és Franziska életét. 

2. Az évad kezdeténél a felnőtt Jonasnak van egy időgépe, ennek segítségével tudja elmondani Hannahnak, hogy Mikkel az apja. Ezt lopja el a nő, hogy visszautazzon 1954-be. Valószínű, hogy ő és az időgép is ebben a korban marad. 

3. A harmadik géppel Claudia utazik kedve szerint. Meglátogatja például fiatalabb énjét 1986-ban, és a fiatal édesapját az ötvenes években. Eltemeti, hogy a nyolcvanas évekbeli Claudia birtokolni tudja. Ezzel a géppel időutazik a 80-as évekbeli Claudia a jövőbe és vissza, és ennek a segítségével nyitják meg a fiatal Jonas-szal a folyosót. 

A kérdés persze az, hogy H. G. Tannhaus hány időgépet hozhatott létre? Ezek csak azok voltak, amikről biztosan tudunk, de az órásmester készíthetett többet is. 

7. Ki Tronte apja?

hetedik kép, tronte apja

Nagy rejtély lengi körül Tronte Nielsent. Ki az apja? Abban szinte biztosak lehetünk, hogy az édesanyja Agnes Nielsen. Az apai felmenőkre vonatkozóan nincsenek egyértelmű utalások. Az első évadban arra gondolhattunk, hogy esetleg Noah lehet az apa, de mivel kiderült, hogy Agnes és a titokzatos pap testvérek, ez a feltételezés téves. Esetleg lehet, hogy az apja egy másik utazó? Bartosz? Magnus, vagy esetleg Jonas?

8. Ki Regina apja?

8.regina apja

Regina Tiedemann édesapjának kilétét ezidáig homály fedi. Egyetlen utalás van csupán a sorozatban: Tronte Nielsen lehetne az apja, mert a 80-as években afférja volt Claudiával. Ők ketten még az óvodából ismerték egymást, és mindig jó viszonyt ápoltak egymással. Sajnos annak nem lehettünk szemtanúja, amikor Tronte és Jana először találkoznak, de kézenfekvő lenne, ha a Tiedemann és a Nielsen család nekik köszönhetően kapcsolódna össze. 

9. Mi történt Wöller jobb szemével?

9. wöller szeme

A rendőr már az első évadban kötést visel a jobb szemén, és az orrát sérülések tarkítják. Hét hónappal később Wöller egy futurisztikus szemellenzőt hord. Mi történt 2019 novemberében? Honnan vannak a sérülései? Arra gondolunk, hogy  a sebeket egy vita Aleksander Tiedemannal vagy Ulrich Nielsennel folytatott konfliktus eredményezte. 

10. Kik Torben és Bernadette Wöller szülei?

10

A második évad első részében megtudjuk, hogy a rendőr Wöller és a transzszexuális prostituált Bernadette testvérek. De kik a szüleik? Kék szemek, barna haj, melyik családban kell keresni a felmenőket?

 

11. Meghalt az igazi Aleksander Kölher, vagy ő is egy időutazó?

11

Clausen a második évadban elmondja: az ő eredeti vezetékneve Köhler.  Ezzel a nyomozó rávilágít, hogy megtalálta azt az embert, aki a testvére családnevét ellopta. Csak emlékeztetőül: Aleksander Tiedemann neve eredetileg Boris Niewald volt. Az igazi Aleksander Köhler 1986. november 9-én tűnt el. Mi történt vele? Meghalt 1986-ban? Vagy ő is egy időutazó? Remélhetőleg a harmadik évad választ ad az Aleksander Köhler körüli kérdésekre. 

12. Ki írta Clausen nyomozónak azt a bizonyos levelet?

12

Clausen elmondja, hogy kapott egy levelet, amelyben az áll, hogy Windenbe kell jönnie, ha a kérdéseire választ akar kapni. Ha meg akarja tudni a választ, hogy hol van a testvére, akkor ebben a kisvárosban kell érdeklődnie. Ennyit mond maga a levél feladójáról: “Egy barát”. Ki írhatta a levelet? Lehet Claudia, Adam vagy más a Sic-Mundus-csoportból. Amennyiben Clausen és az eredeti Aleksander valóban testvérek, akkor lehet, hogy Aleksander maga írta a levelet, hogy a testvérét Windenbe vezesse.

13. Ki és mikor írta azt a bőrkötéses könyvet, amely a “triqueta” szimbólumot viseli a borítóján?

13

Adam megszállottan kereste a bőrkötéses könyv hiányzó oldalait, amelyről kiderül, hogy Claudia magánál hordott. Ezeket az oldalakat Noah találja meg, és elrejti Adam elől. Mi állhat rajtuk? Lehetséges, hogy Claudia ezeket Jonas-szal írta közösen, amikor egy időben voltak. Hány példánya lehet a könyvnek egyáltalán? Noah csinált egy másolatot? Az első évadban a könyvet Claudiánál és Noahnál is láthatjuk. 

Claudia ad egy példányt Peternek és Trontenak, Noah a sajátját Bartosznak adja. A hiányzó oldalakból jön rá Noah, hogy Adam nem Isten ellen folytat háborút, hanem az egész emberiség ellen. Ebben benne van az a két személy is, akihez a férfi ragaszkodik: Elisabeth és Charlotte. Dühében Adamhoz vágja a hiányzó oldalakat, majd megpróbálja megölni Adamot, ami nem sikerül, és végül Agnes lövi le Noaht. 

14. Kitől kapta Claudia az időgép tervrajzát? 

14

Az időgép tervrajza, amelyet Claudia H. G. Tannhausnak adott az első évadban volt a kiindulási pont az órás mesternek, hogy meg tudja építeni a szerkezetet. De honnan voltak meg Claudiának a tervek? Maga készítette? A jövőből van meg neki? Ez is egy időparadoxon? Először Claudia kezébe jutott, mert “nála kellett, hogy legyen”? Esetleg Adam és a Sic-Mundus-csoport áll e mögött?

15. Miyen összefüggésben áll H. G. Tannhaus és a Sic-Mundus – csoport?

15 .HG-Tannhaus-1986-rcm950x0

Azt tudjuk, hogy H. G. Tannhaus a fiatal Charlottét magához vette és felnevelte. Arra lehet következtetni, hogy Charlotte szüleinek (Noah és a felnőtt Elisabeth) a jövőben le kellett mondaniuk a lányukról. Talán egy jobb jövőt akartak neki biztosítani, mint a reménytelen poszt-apokaliptikus világ. Noah az élete nagy részét a Sic-Mundus-csoportban és csoportért élte. Tannhaus hagyatékában a fiatal Elisabeth talál egy fotót 1921. január 9-ből Adammal és az ő 12 társával. 

 

16. Ki éli túl a 2020-as apokalipszist?

16

Claudia szalagra felmondott elmesélése alapján csak nagyon kevesen élik túl az apokalipszist. Ezt 2054-ben hallgatja meg Jonas. A második évad végén öt személy volt a bunkerban.  Ezek a személyek a következők: Peter Doppler, a fiatal Elisabeth Doppler, a felnőtt Regina Tiedemann, a 80-as évekbeli Claudia Tiedemann, és a fiatal Noah. Rajtuk kívül a következő karakterek menekültek meg az időutazás segítségével:  a felnőtt Jonas megmenti Magnust, Bartoszt és Franziskát. Az alternatív világból érkező Martha megmenti a fiatal Jonast. Hogy Adammal, Charlottéval és Elisabethtel az idő-hasadásban mi történik, azt nem tudjuk. Azt sem tudjuk, hogy mi történik Katharinával a barlangban. A jövőben látott sírkövekből arra következtethetünk, hogy meghalnak. Csak úgy, mint Aleksander Tiedemann, Martha Nielsen, Torben Wöller és Justyna Jankowski. Hannah Kahnwald 1954-ben van. 

17. Hova szökik Jonas és Martha a második időgéppel?

17.

Valószínűleg egy másik világba. Martha szavai alapján arra következtethetünk, hogy egy párhuzamos univerzumba. “A kérdés nem az, hogy melyik időből, hanem hogy melyik világból” – mondja a lány.  Lehet, hogy tesznek egy kitérőt abba a világba, ahol Jonas nem létezik? Vagy a múltba mennek vissza? A harmadik évadig várni kell, hogy megtudjuk az igazságot. 

 

Előfordulhat, hogy tévedtünk egy-egy karakterrel, történéssel vagy időutazással kapcsolatban. Ha ez így van, kérlek, jelezd, hogy javítani tudjuk!

 

2054 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>