A 13 okom volt a Netflix legsikeresebb szériái közé tartozik. Sikere a fontos témaválasztásban, a jól kidolgozott karakterekben és a társadalmi üzenetében rejlik.

Az első évad, amely egy nagysikerű könyv alapján készült, igazán kiforrott történetet mesélt el, ezért is számít ez a legerősebb szezonnak. A sorozat középpontjában Hannah, a gimnazista lány és osztálytársai  állnak. Hannah öngyilkos lesz, és mielőtt kioltaná az életét, üzeneteket hagy magnókazettákon az iskolatársainak, hogy megtudhassák, mi vezetett el a döntéséig.

A sorozat másik fő karaktere Clay, Hannah kollégája és iskolatársa, aki plátói szerelmet táplál a lány felé. Sokszor Clay szemszögén keresztül láthatjuk a múlt és jelen történéseit. A sorozat egyik briliáns eszköze, hogy a flashbackek és a jelenkori események közt különbséget tesz. Míg a múlt mindig fényesebb, a jelen szürke színben tűnik fel. Clay, mint egy kívülálló, bölcs személy van jelen, egyfajta mesélője a történetnek, aki levonja a végső konklúziókat. Clay a kazetták megtalálása és végighallgatása után jut el a végső okhoz, amiért Hannah már nem lehet vele. A hangfelvételeket viszont megterhelőbb végighallgatnia, mint gondolta, hiszen rengeteg emléke kötődik a lányhoz, és felépített egy olyan képet Hannah-ról és közös ismerőseikről, ami hamar megdőlni látszik.

Az évad során minden egyes „barát és barátnő”, akinek köze volt Hannah-hoz kap egy epizódot, így jobban megérhetjük, milyen összetett is a főszereplő helyzete. Megdöbbentő ez a megközelítés, szinte még sohasem mertek ilyen őszinteséggel nyúlni a fiatalkori öngyilkosság témájához. Ezért is nagyon fontos a saját coming of age műfajában a 13 okom volt. Fontos társadalmi problémákat vet fel a sorozat, amelyek leginkább a fiatalok szemszögéből relevánsak.

Megtudhatjuk, hogy milyen romboló lehet egy közösség ereje. Megjelenik a „bullying”, amely ebben az esetben főleg a közösségi médiában elterjesztett bántó pletykák, felvételek formájában nyilvánul meg, amik tönkretehetik egy fiatal énképét, és később ezek a beszólások az iskolában is folytatódhatnak, élőben. Miután randizik Justinnal, Hannah is ezen a lejtőn csúszik egyre lejjebb és lejjebb, kompromittáló képek és pletykák kezdenek róla terjedni, ezek pedig rövidesen depresszióba kergetik a lányt. Persze az iskolatársak nem mindig veszik észre, hogy egy-egy komment vagy bántó tekintet milyen romboló lehet a kigúnyolt lány számára. Ám Hannah életében ezek csak a kezdeti nehézségek, sok csalódás és egy végső csapás-a Bryce által elkövetett erőszak-az, ami elvezet a tragédiához. Emellett a szülőkkel való hiányos kommunikáció is kiemelésre kerül. Itt kell megemlítenünk Kate Walsht, aki nagyszerűen alakítja Hannah édesanyját. Mrs. Baker a szemünk láttára omlik össze a tehetetlenség miatt, és próbál ésszerű válaszokat kapni lánya halálára. Ha már a színészeknél tartunk, a Jessicát alakító Alisha Boe, illetőleg Bryce szerepében Justin Prentice is kitűnő alakítást nyújt. Számomra a Clayt alakító Dylan Minette volt kevéssé meggyőző (főként mimikája okán), de az ő fejlődése is érzékelhető idővel.

Az első évaddal, Hannah kazettáinak végével a történet lezártnak tekinthető. A sorozat készítői az első szezon sikere után elkészítették a második évadot. Ezek az epizódok ugyan hajszálnyival gyengébbek lettek, de még mindig képesek voltak fontos témákat felkarolni.

Clay a kazetták után most képeket talál, a rejtély csak fokozódik Hannah szellemének megjelenésével. A fotókon üzenetek és egy-egy lány képe vehető ki. A lányok képei ismét Brycehoz és Montgomeryhez vezetnek, és kiderül, hogy nem Hannah volt az egyetlen lány az iskolában, akit bántalmaztak. Jessica történetszála külön figyelmet kap, ami nagy erőssége ennek az évadnak. Jessicaról már az első évadban kiderült, hogy szörnyűségeken ment keresztül, és ennek Hannah is szemtanúja volt. A lánynak most a bíróságon is bizonyítania kell igazát Bryce-szal szemben, és helyre kell tenni magában a történteket, az érzelmeit. Bryce-nak pedig bizonyítania kell ártatlanságát és mentességet Hannah halálát illetően. Megrázó tények derülnek ki Bryceról és Motgomeryről, amiben nagy szerepe van egy másik szereplőnek, Tylernek. Tyler történetszála is hatalmas meglepetés a sorozatban, és ezáltal újabb szörnyűséggel kell megbirkóznia a nézőnek. Tyler egyfajta “második Hannah” a történetben, ő azonban a hallgatásba burkolózik és rebellis módon készül üzenni az iskolai bűnbandának. Nem gondolnám azt, hogy gyenge lett volna a széria második évada, viszont érződik rajta kicsit a készítőkre nehezedő nyomás. Külön pozitívum, hogy ismét remek alakításokat láthatunk. Ezúttal nem csak a Jessicát megformáló, Alisha Boe-tól, hanem a Tyler szerepében feltűnő Devin Druidtól is, egyszerűen lenyűgöző a két fiatal.

A harmadik évadot az előzetese alapján könnyedén leírhatnánk, és azt hihetnénk, hogy ez már csak egy lerágott csont lesz. Viszont egyértelműen pozitív csalódás, és még némi fejlődést is láthatunk az előző évad után. A kezdetekkor, sőt már az előzetesben kiderül, hogy Bryce holtestét találták meg a városhoz közeli mólónál. Könnyen azt hihetnénk, hogy egyértelműen Clay volt az, aki leginkább Bryce halálát kívánta, hiszen motiválhatta a bosszú. Egyfajta fordított felállást kapunk ebben az évadban, hiszen az „elkövetők”, Bryce és Montgomery szemszögéből láthatjuk, hogy mi vezet odáig, hogy valakiből már fiatal korában szörnyeteg legyen. Emiatt lesz hihetetlenül erős ez a széria, hiszen ezt a szemszöget még nemigen mutatták be máshol. Egy új szereplő, Ani (Grace Saif) is nagy jelentőséget kap, új diákként érkezik a gimibe és egyre több háttérinformáció derül ki róla, és feltárul az is, hogy ő ismerte leginkább, hogy mi jár Bryce fejében, hiszen anyukája révén, aki házvezető volt, egy háztartásban éltek Bryce-szal. A feszültséget az adja, hogy Ani a gimibe való beilleszkedése során folyamatosan közelebb kerül Clayhez, ennek pedig lesz jelentősége a későbbiekben. A másik kiemelt szereplő, Justin, aki immár egy családot alkot Clay-jel és szüleivel. Megismerhetjük az ő háttértörténetét is, azt a bántalmazó családot, ahonnan elmenekült.

A sorozat mindenképp formabontó, hiszen az összes karakterének megismerésére nagy hangsúlyt fektet, és nem fél a fiatalok számára fontos üzeneteket közvetíteni, valósághű eseményeket bemutatni. Aki belevágna a három évadba, annak mindenképpen ajánlom, viszont nem érdemes néhány nap alatt ledarálni, tipikusan az a sorozat, aminél hagyni kell időt az események értelmezésére, feldolgozására.

Képek: TMDb

558 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>