Negyedik  és egyben befejező évadához érkezett a Netflix egyik legnépszerűbb sorozata, a 13 okom volt.

A gimisek megkezdik utolsó hónapjaikat a suliban, készülnek az érettségire és az egyetemi felvételire. Claynek és barátainak a felkészülése a nagy megmérettetésre azonban nem megy olyan könnyen. Szinte mindannyiukat nyomasztja Bryce halálának estéje, és a Hannah halála óta történt tragédiák. Egy újabb nyomasztó dolog lát napvilágot, amikor kiderül, hogy a Bryce meggyilkolásával gyanúsított focista, Monty meghalt. Monty börtönbe került, miután kiderült, hogy erőszakoskodott Tylerrel, és a Bryce ügyhöz is köze lehet. A börtönben azonban egyik cellatársa végez vele az első éjszakán. Ez a tény sokkolja a fiatalokat, és nem tudják leplezni érzéseiket társaik, tanáraik és szüleik előtt. Titkukat azonban mindenáron meg akarják őrizni, hiszen az előttük álló jövő egy pillanat alatt szertefoszlana, ha mindez kitudódna. Napjaik rettegésben telnek, hiszen Bryce halálához leginkább Clay baráti körének, Alexnek, Jessnek, és Patricknek volt köze. Szinte egyik kamasz sem tudja közülük megfelelően és higgadtan átlátni a helyzetet, és mind kezdik elveszíteni a kontrollt, de leginkább Clay-t viselik meg a történtek. Claynek látomásai lesznek, nem tudja kezelni indulatait, olyan dolgokat tesz, amivel saját magát is megrémíti. Élete legnehezebb, leginkább embert próbáló időszakához érkezik, és olyannyira kifordul önmagából, hogy a barátai is elpártolnak tőle. A banketthez közeledve azonban egy olyan újabb megpróbáltatással kell szembenéznie Claynek, ami esetében csak a családi összetartás segíthet neki.

13 Reasons Why season 4 binge recap | EW.com

A 13 okom volt 3. évada rendkívül tartalmas epizódokkal jelentkezett, és kellő egyensúlyban volt benne a pörgős cselekmény és a drámaiság is. Az előző szezon végén beharangozott izgalmak miatt nagyon reménykedtem egy szintén szuper negyedik évadban. Azonban hamar csalódnom kellett. A záróévad bizonyos aspektusai egészen kiábrándítóak. A fentiekben felvázolt történet előre kiszámítható és vontatott. Ha a 4. évad első és utolsó epizódját egymás után lejátszanánk, nagyjából elhanyagolhatóak lennének a köztes részek. A készítők szinte mindent bevetnek az időhúzás érdekében. Két bál, egy végzős kirándulás, iskolai lövöldözés, vandalizmus, sztrájk a suli rendőrség ellen, és egy coming out, valahogy ellenben így is mindegyik epizód súlytalannak hat, és a már eddig megszokott minőséghez képest ez az évad egy jelentős visszalépés. A széria leginkább sajgó sebe viszont számomra kétségtelenül a Clay Jensent megformáló Dylan Minnette alakítása. Bár az első évadtól kezdődően érezhető némi fejlődés Minette játékában, nagyon kevés eszköze van az érzelmeinek a hiteles megformálására. A negyedik szezonban egyértelműen Clay kerül a középpontba, nagyobb hangsúlyt kap karaktere, mint eddig. A színészi játékkal ellentétben Clay karaktere nagyon jól kidolgozott. Látni a barátait elvesztő fiún, hogyan alakul át, miként viselik meg a történtek. Skizofrén hajlamai lesznek és teljesen elveszti a kontrollt bizonyos énjei felett. A pszichológiai szál egy igen erős húzás sorozattól, de ennek is vannak hiányosságai. A témában láttunk már kiváló filmeket, mint az Egy Csodálatos elme vagy a Viharsziget, így meglepően merész vállalás a produkciótól beleállni a témába. Itt egy kicsit megbicsaklik a széria, ugyanis, aki a fent említett filmek közül csak egyet is látott, az már Clay kezdeti tüneteiből is rájöhet, hogy hogyan fog zárulni a történet. A 13 okom voltot azonban ne írjuk teljesen le magunkban. Vannak erősségei is, hiszen nagyon bátran bemutatja az amerikai iskolák rendszerének csorbáit, és átfogóan beszél a mai tinik életéről. Fontos feladata a sorozatnak a hitelesség, hiszen remek üzeneteket közvetíthet ez a széria sok fiatal számára. Körbejárja a barátság, a bizalom kérdéskörét, és kellő hangsúlyt kap a szülők és tanárok jelentősége is.

A kitartó rajongóknak azonban az egyes karakterek szerethetősége és sorozatbeli fejlődése miatt érdemes megnézniük a záróévadot, sőt még egy érdekes és egyben szomorú meglepetést is tartogatnak az utolsó epizódok.

Értékelés: 6.5/10

Képek: Cosmopolitan, Entertainment Weekly

 

1592 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>